Mijn groene voornemens voor 2017

Mijn groene voornemens voor 2017

Groene voornemens doe ik meestal niet aan. Je het immers geen nieuw jaar nodig om groen te doen. Maar voor 2017 doe ik het wel. Dit zijn mijn groene voornemens.

Meer Yoga

Yoga vind ik heerlijk. Ik begin altijd vol overgave en ga dan 2 weken iedere dag aan de slag. Om vervolgens na die 2 weken niet meer de moeite te doen. Ik wil in het nieuwe jaar graag structureel 3 keer per week yoga oefeningen doen op ons zolderkamertje.En met Yoga With Adriene op Youtube moet dat zeker lukken!

 

Beter eten

Dit is iets dat ik me iedere maandag voorneem. En toch is het soms best lastig. Omdat ik in tijdnood zit, haast heb, geen zin heb om uitgebreid te koken bijvoorbeeld. Daar wil ik in het nieuwe jaar verandering in brengen. Ik ga op zondagavond een weekmenu maken voor mezelf en op maandagochtend ga ik alle boodschappen doen. Zo heb ik alles voor de hele week in huis en kan ik vooruit koken zonder dat er lame ass excuses bedacht kunnen worden.

Afval scheiden

Afval scheiden gaat best goed bij mij thuis. Oud papier gaat apart, glas ook en het groenafval gaat natuurlijk in de aparte kliko. Maar plastic ben ik soms nog wat gemakkelijk in. Ik ga informeren bij de gemeente en als dat los wordt opgehaald of dat ik het apart kan inleveren. Zo ja, dan wil ik plastic afval ook gaan scheiden.

Liefde uitdragen

Liefde is het belangrijkste in de wereld. Een van mijn groene voornemens is dan ook dat ik liefde meer ga uitdragen. Minder judgemental zijn. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en ik hoef daar niet over te oordelen. Daarnaast wil ik helpen waar ik kan en dingen doen zonder iets terug te verwachten. Koken voor collega’s bijvoorbeeld. Of vaker eens iemand verrassen met een kaartje of gebakje. Dat is voor mij een kleine moeite, voor de ontvanger een groot plezier.

Less is more

Ik ben koopziek. En voor iemand die groen wil leven is dat niet echt een fijne eigenschap. Daarom heb ik besloten dat in 2017 Less, more is. Ook omdat mijn liefje er een beetje moe van wordt dat het huis steeds meer op een kringloopwinkel begint te lijken. Daarom ga ik veel dingen weggeven, verkopen en weggooien. Ik wil alleen nog maar pareltjes kopen. Dingen waar Marie Kondo van zegt: Ja Sytse, die mag in je huis houden. Zo blijft alles netjes, georganiseerd en brengt het huis veel meer rust in m’n hoofd.

Alles opmaken

Aan het einde van de week ontdek ik nog wel eens een verdwaalde broccoli hier of daar. Dat is zonde. Zonde voor de groente en zonde voor mijn portemonnee. Ik wil dus echt alle boodschappen opmaken voordat er nieuwe gehaald worden. Geen zin in die broccoli? Jammer joh. Er is online vast een heerlijk recept te vinden. Zo niet, dan bedenk ik gewoon zelf één zodat de broccoli in kwestie niet verloren gaat.

Heb jij groene voornemens voor het nieuwe jaar? Vertel in de comments vooral welke zodat we elkaar kunnen inspireren. 

Volg:
Delen:

14 Reacties

 1. 27 december 2016 / 21:59

  Mijn voornemens zijn vooral om van 2017 een mooi jaar te maken en meer aan mezelf te denken en daarbij ook te ontdekken waar ik voor sta en waar ik voor wil gaan, zonder dat anderen mij daar in remmen. Minder moeite voor anderen doen en eens een keer wat meer aan mezelf denken.

  Dat wil ook zeggen, dat ik bewuster wil gaan leven en daar een invulling aan wil geven (wat dan toch een beetje aan anderen denken is ook maar op mijn manier).

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   28 december 2016 / 17:49

   Goed zo! Je moet echt je eigen keuzes maken en aan jezelf denken. Je maakt tenslotte je eigen geluk en soms betekent dat dat je egoïstisch wordt gevonden omdat je voor jezelf kiest. En als dat zo is, is dat prima.

   Als je advies nodig hebt qua eten, duurzaamheid of groen doen, app me vooral. Ik vind het superleuk om het er over te hebben en twee weten meer dan een. Misschien kunnen we elkaar inspireren!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   28 december 2016 / 17:47

   Ik ga in ieder geval keihard m’n best doen! X

 2. Henrieke
  23 december 2016 / 11:46

  Van groenterestjes kun je vaak heerlijke frittata’s maken. Het afgelopen jaar zijn wij GFT gaan scheiden (we moeten sinds 1 januari betalen voor restafval). Voor komend jaar heb ik geen goede voornemens en ik kan me er zo snel ook nog geen bedenken.. Misschien bedenk ik me nog wel iets. 🙂

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   28 december 2016 / 17:46

   Jaa, dat is een goede! Ik probeer er altijd wraps mee te vullen maar ben er soms wat te lui voor. Daar gaat nu echt verandering in komen!

 3. 22 december 2016 / 20:37

  Wow wat een mooi lijstje! Mijn voornemen is om eens in de week naar een yogales te gaan, maar misschien wordt het ooit wel meer.
  Het voornemen om liefde uit te dragen en minder te oordelen wil ik wel graag van je overnemen. Ik las pas geleden in een boek ‘Wees een voorbeeld, geen rechter’ en dat blijft in mijn hoofd rondzoemen. Het is zo makkelijk om te oordelen over een ander, maar het roept vooral weerstand op, terwijl je door een goed voorbeeld te geven misschien wel anderen kan inspireren.

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   23 december 2016 / 12:34

   Wat leuk dat je mijn groene voornemens tof vindt! Yoga is sowieso heerlijk. Ik snap ook niet zo goed waarom ik altijd afhaak na een paar weken.. zo dom.

   Dat vind ik een hele mooie uitspraak! Wees een voorbeeld, geen rechter. Die ga ik ook echt onthouden. Bedankt!!

 4. 22 december 2016 / 18:30

  Mooie voornemens! Bij ons kun je in de supermarkt gratis zakken halen voor het plastic, en eens in de twee weken wordt het gewoon opgehaald, net zoals de containers 🙂

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   23 december 2016 / 12:34

   Dat is handig!! Ik ga komende week bellen! Want volgens mij werkt het bij ons ook zo maar ik heb me er nog niet in verdiept. Hoog tijd dus!

 5. 22 december 2016 / 17:59

  Wat een super-voornemens! Ik kan mij hier wel in vinden. Een weekmenu maken helpt inderdaad ontzettend, ik doe het nu al een tijdje en ik vind het heerlijk dat ik niet elke dag opnieuw een recept hoef te bedenken. En dat opruimen, jaaa, love it. Eerlijk, ik hou van opruimen. Ik heb zelf al enorm veel weggedaan en ga in de kerstvakantie weer door alles heen en kijken wat weg kan. Ook ga ik helpen met mijn moeders huis, kom maar door. Minder kopen ben ik nu ook al mee bezig en dat gaat wel goed, al heb ik af en toe ontzettende koopdrang haha. Ik wil dit jaar vooral minder op social media zitten en ook echt met mijn hobby’s bezig gaan. Ik vind zoveel dingen leuk en toch scroll ik maar een beetje doelloos. Oh en ik moet mijzelf minder met anderen gaan vergelijken. Gewoon lekker mijn eigen plan trekken, ja. Alvast hele fijne feestdagen!!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   23 december 2016 / 12:36

   Ja, dat is echt een goed plan hè! Dat vooruit plannen. En weet je, M’n liefje eet niet vegan dus ik kan ook gewoon mealpreppen en vooruit koken.

   Ik ga in de kerstvakantie ook aan de slag! Ik kan eerlijk gezegd niet wachten. Ik heb zoveel zin in de rust die ik er voor terug krijg.. En ja, jezelf minder vergelijken met anderen, dat is ook wel eentje voor mij.

   Dankjewel! Ik wens jou ook heerlijke feestdagen!

 6. 22 december 2016 / 14:37

  Mooie voornemens.

  Wat mij helpt om beter te eten, ook als er weinig tijd is (of in mijn geval, als ik me te slecht voel), is om bepaalde dingen in huis te hebben voor “noodgevallen”. Die dus beter en voedzamer zijn dan dat je iets zou afhalen bv, en die toch snel klaar kunnen zijn.

  Is het bij jullie dan niet verplicht om afval te scheiden? Bij ons wel. Wij hebben dus naast papier, glas, groen en restafval ook pmd (voor plastic flessen, flacons, blikjes, drankkartons). Nu willen ze ook nog een aparte zak invoeren voor alle andere soorten plastic, maar dat komt er misschien niet door, we zullen zien 🙂

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   23 december 2016 / 12:37

   Dankjewel! Ja, dat is een goed idee. Een soort noodvoorraad in de voorraadkast. Dat is voor mij inderdaad ook wel een goed idee.

   Nee, bij ons is dat niet verplicht. Het is juist zo dat het een tijdje wel zo was, maar alles op één brandstapel kwam. Toen dat uitlekte was de hele stad meteen genezen.. Maar inmiddels is het volgens mij toch weer veranderd dus ik zal er eens achteraan gaan. Zoveel beter voor de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..