Filmrecensie | Okja – A Netflix Original

Filmrecensie | Okja – A Netflix Original

Filmrecensies schrijf ik eigenlijk nooit maar de film Okja (A Netflix Original) moet iedereen die op wat voor manier dan ook om dieren geeft, gezien hebben.

Het verhaal

Okja is een van de 26 genetisch gemanipuleerde supervarkens die het bedrijf Mirando heeft ontwikkeld. Deze ‘supervarkens’ worden in allemaal verschillende landen groot gebracht naar de gewoontes en tradities van het land. Okja woont al 10 jaar bij Mija en haar opa in de bergen in Zuid Korea wanneer Mirando haar weer komt ophalen. De supervarkenwedstrijd waar Mija niets vanaf wist loopt tot haar einde en Okja kon wel eens de grote winnares zijn. Maar dan komen de dierenactivisten van ALF (Animal Liberation Front) het plan in de war schoppen. Als dat maar goed gaat..

De boodschap

Er wordt met de dieren omgegaan alsof het producten zijn. Op die manier wordt er het meeste geld aan ze verdient en de emoties, gevoelens en levens van alle dieren zijn daarom niet belangrijk. Okja laat zien dat ieder dier en eigen karakter heeft en dat er een band opgebouwd kan worden tussen mens en dier. Hoe de bioindustrie met dieren omgaat is niet acceptabel en hoe dieren behandeld worden in laboratoria is net zo verschrikkelijk (dan niet al erger). Iedereen wil leven. Ook de dieren in de bioindustrie. Eet geen dieren meer, dan blijft het leed dat de arme dieren in de industrie meemaken ook bespaard. Plantaardig is de toekomst.

Must see

Okja vind ik echt van deze tijd. Dieren worden niet meer gezien als levende wezens en dat is niet oké. De liefde die Mija heeft voor het dier waar ze al 10 jaar mee samenleeft is heel herkenbaar. Wat zij voelt voor Okja, voel ik voor mijn katten. En jij voor je hond, kat, cavia of konijn. Dieren horen bij onze gezinnen omdat we ze een naam geven en hun karakter leren kennen. Denk je dat het anders is als je met een koe in de tuin opgroeit? Nee. Ook met dieren die in de industrie opgroeien kun je een persoonlijke band krijgen. Dieren waarvan we het karakter niet kennen mishandelen, vermoorden of wat dan ook is niet acceptabel.
Spoiler: Aan het einde van de film zie je hoe de dieren opgesloten, mishandeld en vermoord worden. Tranen gegarandeerd.

Een briljante familiefilm die laat zien hoe een band met een dier hoort te zijn. Okja geeft alle dieren in de bioindustrie een karakter.

Volg:
Delen:

3 Reacties

  1. 3 juli 2017 / 21:14

    Ik kan dit niet hoor :'( Ik huil nu al bijna… Gelukkig werk ik zelf niet meer mee aan deze gruwelijke industrie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..