Een leven zonder televisie

zonder televisie - geen televisie

Twee weken geleden heb ik de televisie afgekoppeld en opgeborgen. Ik wil zonder televisie leven. Het schreeuwende apparaat leidt teveel af en veel dingen irriteren me alleen maar. Daarnaast slokt de televisie meer tijd van me op dan ik me wil permitteren.

Irritaties op televisie

Reinier en ik hadden het al langer over het wegdoen van de televisie. We keken sowieso weinig live televisie maar als we dat dan een keertje wel deden, waren we beide steeds vaker en meer geïrriteerd. Zo zaten we de laatste zaterdag voordat ik de televisie afkoppelde, Avatar te kijken op SBS6. Er kwam letterlijk ieder kwartier, minimaal tien minuten reclame voorbij. Daarnaast kwam Hart van ****** Nederland ook nog even tussendoor. We hebben de film maar afgezet en zijn naar bed gegaan. Op die manier is televisie kijken echt niet tof meer. Daarnaast heb je tegenwoordig bij veel programma’s ook nog dat er pop-ups omhoog schieten waardoor je bijna een kwart van je beeld kwijt bent. Vaak gebeurt dit in een spannend stuk en ik ben dan helemaal uit de film. Daarnaast komen er ook vaak dingen voorbij die ik helemaal niet wil zien. Ik kijk bewust al jaren geen nieuws meer, maar soms komt er toch iets tussendoor. Ik wil en hoef niet alles te weten.

Waarom zo drastisch?

Ik hoor je denken. Maar Syts, Je kan toch ook Netflix kijken? Of via iTunes een film huren/kopen? True. Dat deden we ook vaak. Maar dan waren we minimaal drie kwartier kwijt om iets te vinden dat we allebei wilden zien. Ik houd van documentaires, thrillers en Jurassic Park. Reinier houdt van oorlogsfilms en stand up comedy. Dus als we dan iets uitzochten, een halfbakken comedy die ons allebei wel oké leek, was de halve avond al voorbij. Zonde om op die manier onze tijd te verliezen. Ik ben steeds meer bezig met Minimalisme & Mind en ik wilde gewoon meer vrije tijd. Toen Reinier tijdens de bewuste Avatar op SBS6-avond zo geïrriteerd was dat Hart van Nederland er tussendoor kwam, hebben we besloten om de televisie weg te doen. De volgende ochtend heb ik meteen het tv-kastje afgekoppeld en de televisie boven gezet. We hebben nu een lege plek op het televisiemeubel dat eerst heel onwennig voelde. Maar inmiddels ben ik er aan gewend en vind ik die leegte eigenlijk wel fijn.

 

geen televisie

Hoe ik mijn tijd vul

Omdat ik door de televisie veel dingen liet liggen, heb ik nu zonder televisie weer tijd om alle dingen te doen die ik liever doe. Zoals met de katjes knuffelen en met mijn blog bezig zijn. Fotograferen, echte gesprekken voeren met volledige aandacht. En vooral, lezen. Ik ben dol op lezen maar omdat de televisie vaak uit automatisme aan stond/ging, las ik weinig. Inmiddels ben ik weer druk aan het lezen en heb ik nu vier boeken klaarliggen die ik al in de kast had staan maar waar ik steeds niet aan toe kwam. Het waren er zes. Een heb ik inmiddels uit en de tweede ben ik in bezig. Daarmee ben ik al op de helft! Stiekem heb ik ook nog een verlanglijstje bij Bol.com open staan waar zo nu een dan een boek bij komt. Van mezelf mag ik pas nieuwe boeken bestellen als het huidige stapeltje helemaal uit is. Dat zal niet heel lang meer duren maar toch is dat lastig. Daarnaast wil ik weer meer de natuur in. Wandelen, fietsen of gewoon zitten. Het kan en mag allemaal. Echt, zonder televisie komt er zoveel tijd vrij!

Mis je de televisie dan helemaal niet?

Eerlijk gezegd, nee. De eerste avond was het wat onwennig en toen heb ik stiekem Two and a half man gekeken op de laptop. Afgelopen weekend had ik een vriendin die kwam logeren, toen keken we samen Ranking the stars. Puur omdat we het hele weekend druk in de weer waren en gewoon even geen zin hadden om te praten of iets anders te doen. Maar verder dan dat, mis ik de televisie niet. Natuurlijk is het tot nu toe maar een project of experiment om te leven zonder televisie en wie weet haal ik die beeldbuis ooit weer van boven maar zoals ik er nu in sta, vind ik het heerlijk en denk ik niet dat ik de televisie weer een plaatsje gun waar hij aangesloten kan worden.

Volg:
Delen:

16 Reacties

 1. vanderhoeven
  20 juli 2018 / 14:16

  Super goede beslissing!! Ik leef al jaar zonder TV, u gaat het niet missen!! Mooie praatavonden in het vooruitzicht

  • 22 juli 2018 / 12:29

   Wat goed! Ik mis het tot nu toe ook nog niet. Ik vind de rust heerlijk! En inderdaad, we zitten nu hele avonden te kletsen terwijl we voorheen doelloos naar een scherm zaten te kijken..

 2. Ikram daraaoui
  20 juli 2018 / 10:17

  ?, Ik ben blij voor je. Vroeger was tv een luxe, nu lijkt het een must te zijn. We hebben nog steeds tv thuis, maar die gaat zo zelden aan . Ik ben verslaafd aan boeken lezen. En dat is gewoon heel fijn. Mooie artikel trouwens.

  • 22 juli 2018 / 12:30

   Dankjewel! Ja, het is echt fijn als de televisie weg/uit is. Knap dat je de televisie zo weinig aanzet. Hij had op mij echt een enorme aantrekkingskracht dus ik moest er wel drastisch in zijn om verandering aan te brengen.

 3. 20 juli 2018 / 09:42

  Mooi! Wij hebben wel een tv, maar geen aansluiting. We gebruiken hem dus enkel voor Netflix, YouTube en heel af en toe een dvd. Als we ergens logeren waar er een tv is, zappen we altijd wel even. Dan ergeren we ons inderdaad aan die continue reclame … Ik kan me voorstellen dat je nu erg veel rust ervaart.

  • 22 juli 2018 / 12:31

   Wij hebben boven ook nog een televisie. Daar hebben we onze Apple TV nu op aangesloten. Voor het geval we inderdaad toch iets willen kijken via Netflix of iTunes. Maar die drang heb ik tot op dit moment nog helemaal niet. Ik vind de rust echt zo fijn! Ik heb in een week twee boeken gelezen en ik begin vandaag in de derde. Heerlijk!

 4. 20 juli 2018 / 09:37

  Ik heb ook al een tijdje mijn tv abonnement opgezegd. We keken toen een paar maanden enkel via mijn harde schijf films of series die ik zelf koos en nu genieten we van Netflix. Wij hebben hetzelfde probleem dat we niet goed konden kiezen! Manlief en ik zochten zelf op Internet naar de beste Netflix series en wat we zelf wel misschien zouden willen kijken. Al die namen van die series schreven we op een papiertje en deden we in een pot. En als we een serie uit hebben, trekken we een nieuwe naam. 🙂

  • 22 juli 2018 / 12:32

   Oh, wat een goede manier om toch samen iets te kiezen! Briljant! Het is echt rustiger en fijner in huis nu die beeldbuis niet meer pontificaal in de woonkamer staat. Dit had ik echt veel eerder moeten doen!

 5. Mirjam
  20 juli 2018 / 09:14

  Nice! Ik heb al een aantal jaar geen tv meer, ik kijk nog wel eens op Uitzending Gemist of Netflix. Ik keek op een gegeven moment alleen nog maar herhalingen, verder vond ik er niets meer aan op tv. Netflix is wel een dingetje… Zwaar verslavend en idd: zo moeilijk om iets te vinden wat je allebei graag wil zien. Heerlijk om met andere dingen bezig te zijn in de tijd die vrijkomt doordat je geen tv meer kijkt. Maar… Die tijd gaat wel snel op, heb ik gemerkt. Geniet ervan dus!

  • 22 juli 2018 / 12:33

   Precies! Via Netflix en Programma Gemist is er echt nog genoeg te kijken. Maar daardoor kijk je wel direct selectiever en minder. Ik lees nu echt heel veel en ik vind het super!

 6. 20 juli 2018 / 08:20

  Zo leuk om te lezen! Ik denk er ook steeds vaker over na, maar heb de knoop nog niet doorgehakt. Al denk ik dat het misschien niet heel lang meer duurt 😛

 7. 20 juli 2018 / 07:09

  Mooie actie! Wij hebben al 12 jaar geen tv en we missen hem nooit. In het begin kregen we er nog weleens eentje aangeboden van mensen die het maar raar vonden dat we geen tv hadden, maar tegenwoordig is het al veel normaler dat je alles op je laptop/ipad doet en bewust kiest wat je wilt kijken (al is dat laatste met sociale media ook weer verleden tijd…)
  Als mensen vragen waar ik de tijd vandaan haal om zoveel te lezen, dan zeg ik: gewoon minder tv kijken. Ik kijk heus weleens wat hoor, maar niet urenlang.

  • 22 juli 2018 / 12:35

   Haha, wat grappig dat mensen je dan een televisie aanbieden. Die logica snap ik dus niet. Tweedehands televisies kosten niets meer tegenwoordig. Dus als je graag een televisie wilde, had je vast zelf wel één gekocht..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..