Hoe organiseer je een vegan barbecue?

vegan barbecue - vegan bbq

Een vegan barbecue. Wat? Ja joh, als vegan kun je ook heerlijk barbecueën. Maar welke veganfoods gooi je dan op die bbq? Ik neem je mee naar mijn vegan barbecue van afgelopen zaterdag.

Ik ben niet zo’n ster in barbecueën. Sterker nog, ik had nog nooit zelf een barbecue aangestoken. Totdat Coolblue mij vroeg om de Weber Orignal Kettle te proberen. Dat leek me wel een goed moment om eens de man des huizes te spelen. Daarom was mijn eerste vegan barbecue, meteen mijn eerste barbecue ooit. Deze barbecue is super handig in gebruik. Er zit zelfs een thermometer in! Hij vlamde tot over de 300 graden! Ik liet meneer Weber dus maar even afkoelen voordat ik mijn vegan heerlijkheden erop deed. Want anders was het meteen zwart en moest ik alsnog patat bestellen. Dit was mijn eerste barbecue en ik laat je graag zien wat ik serveerde. Daarnaast geef ik ook nog wat tips (vanuit eigen ervaring) om een fijn vegan barbecue avondje te organiseren!

vegan bbq - vegan barbecue

Vleesvervangers

Vleesvervangers zijn ideaal om op de barbecue te gooien. Ik eet graag stokbrood met lekkere smeersels erbij dus ik gebruik niet zoveel vleesvervangers. Ik koos dit keer voor de plantaardige filetlapjes van de Lidl en de verse plantaardige burgers van Albert Heijn. Maar je kan je tegenwoordig te kust en te keur. Een vegan cordon bleu of een vegan satésnitzel misschien? Of ga je liever voor een vegan steak of vegan biefstukc? Het kan allemaal. Onderaan dit artikel geef ik je nog wat tips over vleesvervangers die geschikt zijn en hoe je een vegan lekker laat barbecueën als er ook vleeseters zijn.

vegan bbq - vegan barbecue - maiskolf

Maiskolf

Maiskolven zijn heerlijk voor op de barbecue! Vooral met een een aantal lekkere kruiden. Kies bijvoorbeeld voor een beetje paprikapoeder voor wat pittigheid. Wil je liever een zoete maiskolf? Giet er dan een beetje dadelsiroop overheen voordat je ‘m serveert. Zelf gebruik ik graag de Exotic caribean style kruidenmix van Body & Fit. Dat maakt het nog net wat tropischer!

Let op: als je de ongekookte maiskolven koopt, kook ze dan wel eerst zelf. Anders worden ze op de barbecue niet gaar.

vegan bbq - vegan barbecue - sate

Groente spiesjes met vegan kip

De kipstuckjes van de Vegetarische Slager lenen zich perfect om spiesjes van te maken. Daarnaast maken verschillende groenten de spiesjes ook nog lekker kleurrijk! Ik gebruikte courgette, rode ui, rode paprika, gele paprika en kastanjechampignons. Je kan allemaal variaties bedenken die je zelf lekker vindt. Daarnaast kun natuurlijk ook voor een traditionele saté gaan met alleen kipstuckjes en wat gebakken uitjes (zie foto hierboven). Houdt je een vegan barbecue in Japanse stijl? Kies dan voor een teriyaki sausje op de vegan kipspiesjes. Edamame boontjes (hoe spreek je dat nou echt uit? Edamamuh of Edàmamé? I have no clue) zijn ook heerlijk om te serveren als bijgerecht. Voor een extra bite, strooi je er wat sesamzaadjes overheen.

vegan barbecue - vegan bbq - vegan

Tips voor een vegan barbecue 

Als je zelf geen vegan bent maar er komt een vegan bij je barbecueën, dan heb ik een aantal tips voor je:

– Houd er rekening mee dat vleesvervangers niet zo lang op de barbecue hoeven als vlees. Het hoeft immers niet echt te garen. Zorg dus eerst dat het vlees bijna klaar is voordat je de vegan producten op de barbecue legt.
– Zorg voor een aluminum schaal voor de barbecue. Vegans eten liever niet van dezelfde gril waar het vlees op heeft gelegen.
– De vleesvervangers die uitermate geschikt zijn voor de barbecue zijn:

 • Vegan Filetlapjes (Lidl)
 • Vegan Biefstukc van Vivera (AH)
 • Vegan Steak van Vegafit (AH)
 • Vegan Satésnitzel van Vivera (AH & Deka)
 • Kipstuckjes van de Vegetarische Slager (bijna alle supermarkten)
 • Vegan Cordon Bleu van Vegafit (AH)

– Gewone bolletjes/kadetjes voor bijvoorbeeld een broodje hamburger zijn niet vegan. Er zit melk in. De kant en klare hamburger buns zijn dat wel. De meeste supermarkten hebben die ook liggen. Neem voor je vegan vrienden dus even net die andere broodjes mee.
– Check ook de ingrediënten van je stokbrood. De meeste stokbroden zijn veganproof maar niet allemaal. De afgebakken stokbroden bij oom Albert, zijn dat sowieso wel. Ook de ciabatta is oké. Twijfel je? Bak dan lekker thuis een Turks brood af. Die is ook 100% geschikt.
– Als je veel zout en kruiden gebruikt bij de barbecue, ga je al gauw meer drinken. Zet een een karaf met lekker koud water en een paar schijfjes citroen op tafel met een paar glazen. Zo houdt iedereen zijn waterinname op pijl!
– Daarnaast is het ook heel lekker om een frisse salade te serveren als side dish. Bijvoorbeeld deze raw courgette pesto salade. Of een mix van verschillende soorten fruit.

Zoals je op de foto ziet, was het echt een succes en heel leuk! Zo leuk, dat we zelfs zondags de barbecue maar weer aan slingerden. Zonder dat er een parasol in de fik vloog. Een schouderklopje is terecht. Vrijdag deel ik nog een artikel met lekkere (home made) smeersels voor op het stokbrood bij de barbecue 😀 AdvertisementHoe staat het er bij jou voor? Heb jij deze zomer al gebarbecued? Of staat er nog een barbecue-avondje op de planning? 

Volg:
Delen:

10 Reacties

 1. 20 juli 2018 / 19:59

  Heerlijk, barbecueën. De filetlapjes van de Lidl heb ik helaas nog niet kunnen vinden. Ik vind de visburgers van Vivera ook erg lekker op de barbecue.

  • 22 juli 2018 / 12:26

   Oh wat jammer dat je die filetlapjes nog niet hebt gevonden! Ze zijn er altijd aan het begin van de zomer.. Misschien hebben ze de lapjes inmiddels alweer uit het assortiment gehaald. Ik mag hopen van niet want ik heb binnenkort weer een barbecue met vrienden gepland.. Die visburgers vind ik ook heerlijk! Ik heb ze nog nooit op de barbecue geprobeerd maar dat ik doen. Bedankt voor de tip!!

 2. 18 juli 2018 / 19:25

  Klinkt heerlijk allemaal! 🙂 Die filetlapjes zijn echt perfect voor op de BBQ ook!

  • 22 juli 2018 / 12:27

   Ja hè? Het was ook echt smullen geblazen! Die filetlapjes zijn zo lekker. Vooral op de BBQ! Ik vind het wel jammer dat ze niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn..

 3. 18 juli 2018 / 14:59

  De verse plantaardige burgers van Albert Heijn zijn zo lekker! Die hebben wij ook al op de barbecue geflikkerd, alleen hebben wij de elektrische variant. 🙂

  • 22 juli 2018 / 12:28

   Haha, ‘geflikkerd’ ook echt xD Ik vind ze ook heerlijk! Ook gewoon als lunch op een broodje.

 4. 18 juli 2018 / 08:29

  Heel fijn artikel! Ik ga zondag ook weer BBQ’en, maar geen worries voor mij, want er is genoeg mogelijk <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..