Hoe gebruik je soja medaillons? (+ voorbeeld recept)

Uitgelichte afbeelding soja medaillons

Soja medaillons (worden ook wel in kleinere stukjes als soja brokken of soja stukjes verkocht) zijn een hele goede vervanger van vlees. Ze hebben een fantastische structuur, mits je ze goed bereidt. Daarnaast zijn ze ook een stuk goedkoper dan de hippere vleesvervangers. Maar hoe maak je soja medaillons goed klaar? En in welk gerecht kun je ze verwerken?

Wat zijn soja medaillons precies?

Soja medaillons worden ook wel TVP genoemd. TVP staat voor Textured Vegetable Protein. Klinkt spannend hè? Eigenlijk is het dat helemaal niet. Het is soja eiwit dat is gepoft en vervolgens gedroogd. En als je ze in de winkel ziet liggen, dan zien ze er alles behalve aantrekkelijk uit. Het zijn letterlijk lichtbruine droge brokken. Ik liep er nooit warm voor. Maar nu ik er wat vaker mee heb geëxperimenteerd, ben ik echt enorm fan. Ik gebruik ze in een stoofpot, maar ook in een heerlijke curry. En geloof me, als je ze eenmaal goed weet klaar te maken, dan ga je ze steeds vaker gebruiken.

Hoe bereid je ze?

Ze vragen iets meer voorbereiding dan de nieuwere vleesopvolgers. Dit omdat ze van zichzelf weinig smaak hebben en gedroogd zijn. En dat ze zelf weinig smaak hebben is een enorm voordeel, want zo kun je ze de smaak geven die bij je gerecht past! Deze bereidingsmethode geldt voor ongeveer 10 tot 14 soja medaillons:

Breng 800 tot 1000 ml water aan de kook en los hier twee bouillonblokjes in op. Zelf gebruik ik graag een combinatie van tuinkruiden- en groentebouillon. Wanneer de bouillonblokjes helemaal zijn opgelost en je een goede bouillon hebt, giet je dit in een pan en voeg je de soja medaillons toe. Dit kun je gerust een paar uren laten staan. Je hoeft het niet te koken. Heb je de medaillons snel nodig? Kook ze dan ongeveer 10 minuten in de bouillon.

Wanneer je ze nodig hebt, giet je de bouillon weg en knijp je de soja medaillons voorzichtig uit. Ik doe dit gewoon tussen mijn handen. Het meeste vocht moet eruit maar ze hoeven niet kurkdroog te zijn. Vervolgens bak je ze in een beetje olie of boter, met bijvoorbeeld wat knoflook en ui.

Om het je gemakkelijk te maken, heb ik meteen een fijn recept voor je waar je de soja medaillons kan inzetten: Gele curry zoete aardappel, bloemkool en sperziebonen.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

– 12 tot 14 soja medaillons
– 2 pakjes gele curry pasta (Fairtrade)
– 2 lente uitjes
– 3 teentjes knoflook
– 1 gele ui
– 200 gram sperziebonen
– 300 gram bloemkoolroosjes (diepvries)
– 3 zoete aardappels
– 2 blikjes kokosmelk
– Koriander
– 1/2 rood pepertje

Hoe verwerk je soja medaillonsDit moet je doen voor de Curry met Soja Medaillons:

Maak ongeveer anderhalf uur voordat je gaat koken 800 tot 1000 ml bouillon klaar en doe de soja medaillons hierin. Zet opzij totdat je gaat koken. Zet een pan op het vuur en doe er een beetje boter in. Snijd de uien en knoflook in stukjes en voeg toe aan de gesmolten boter. Vervolgens doe je de curry pasta erbij. Zet het vuur zacht. Knijp de soja medaillons voorzichtig uit en doe in de pan. Bak de ui, knoflook en medaillons samen met de currypasta op middelhoog vuur voor ongeveer tien minuten. Blijf roeren en omscheppen. Snijd in de tussentijd de zoete aardappel in blokjes en de sperziebonen door midden.

Voeg de kokosmelk toe aan de pan en breng rustig aan de kook. Blijf goed roeren. Als laatste voeg je de groenten toe. Schep de bloemkool, sperziebonen en zoete aardappel erbij. Laat het geheel zo’n tien minuten koken en blijf omscheppen. Wanneer je de bloemkool door kan prikken is je curry klaar. Voeg de koriander en peper toe bij het opdienen. Serveer met zilvervliesrijst en eventueel met (Libanees of Naan)brood. Enjoy!

Waar koop je soja medaillons?

De meeste supermarkten hebben sojabrokken of soja stukjes in het assortiment opgenomen. Zelf vind ik de grotere medaillons een stuk lekkerder omdat het meer lijkt om een stukje vlees dat ik ken van vroeger. Daarom bestel ik mijn Biologische Soja Medaillons bij Kazidomi. Daar kosten ze € 7,99 voor 500 gram (voor niet leden € 9,99).

Ik ben groot fan van Kazidomi omdat ze een heleboel vegan producten hebben die ik in de reguliere supermarkt niet kan vinden. Daarnaast hebben ze een prachtig systeem voor leden. Als je lid wordt voor € 80,- per jaar, krijg je op alle producten korting. Soms tot wel 50%! En als je binnen een jaar niet de € 80,- lidmaatschapskosten hebt bespaard, krijg je gewoon een jaar van ze cadeau!

En omdat ik zo’n fan ben, heb ik voor jou geregeld dat je € 10,- korting én gratis verzendkosten krijgt bij je eerste bestelling (vanaf € 49,-). Gebruik hiervoor de kortingscode groenebroertje10.

 

 

 

 

 

Volg:
0
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.