
Persoonlijk ben ik dol op rijstgerechten. Nasi is één van mijn favorieten. Omdat ik zo’n zoetekauw ben, maakte ik deze nasi met zoete dadel tempeh! Het is makkelijk en heeft een hoog nom gehalte.
Dit heb je nodig voor nasi met zoete dadel tempeh voor 4 personen:
– 1 paprika
– 1 courgette
– 200 gram zilvervliesrijst
– 1 prei
– 2 pakjes tempeh
– 400 ml ketjap manis
– Satéprikkers
– Salted date Caramel (van Yogi & Yousef’s)
– 6 dadels
– 150 gram taugé
– 1 el paprikapoeder
– 2 teentjes knoflook
– 2 gele uien
– 1 tl zout
– 1 el kurkuma
– 2 el currykruiden
– 1 el gemalen komijnzaad
– 1 el gemberpoeder
– 1 bakje vegan gehakt
– Gebakken uitjes voor de dadel tempeh saté
Dit moet je doen voor de zoete dadel tempeh:
Snijd de tempeh in blokjes en zet opzij. Maak een marinade van de ketjap manis en de 2 eetlepels Salted date caramel spread. Zet dit op laag vuur in een steelpannetje totdat de salted date caramel spread is gesmolten. Roer het geheel goed door. Zet het vuur uit en doe de tempeh erbij. Zorg ervoor dat alle tempeh is bedenkt met de marinade en laat minimaal 15 minuten staan (hoe langer je het laat staan, hoe beter de marinade er in trekt.).
Zodra de marinade goed in de tempeh is getrokken, giet je de marinade in een andere kom. Zet opzij want dit heb je later nog nodig. Bak de tempeh aan alle kanten lekker bruin in een koekenpan met een druppeltje olie.
Dit moet je doen voor de nasi:
Snijd alle groenten in kleine blokjes. Zet daarna opzij. Verwarm een grote wok en doe hierin de ui en 1 el water. Snijd de knoflook in hele kleine stukjes en voeg die samen met het gehakt toe aan de ui. Voeg direct daarna de kruiden toe (gemberpoeder, zout, kurkuma, komijnzaad, paprikapoeder). Houdt de currykruiden apart. Roer het geheel goed door en voeg vervolgens de rest van de groenten toe. Zet het vuur zacht en laat het geheel zachtjes gaar worden.
Zet een pan met ruim water op hoog vuur. Zodra het water kookt, voeg je de currykruiden en de rijst toe en kook je dit volgens de verpakking (15 minuten laten koken). Giet de rijst af en voeg het bij de groenten in de wok.
Tijdens het wachten, snijd je 6 dadels in hele kleine stukjes. Die doe je bij de nasi in de wok. Roer het geheel goed door en de nasi is klaar!
Zodra je tempeh goed is gebakken, rijg je het aan de sateprikkers. Verwarm nog een keer de marinade in het steelpannetje. Schep de nasi op een bord en leg zoete dadel tempeh saté erbij. Giet de warme marinade over de saté en besprenkel met gebakken uitjes. Aan tafel! Geniet van je nasi met zoete dadel tempeh!
ALS JE EEN RECEPT VAN MIJ PROBEERT EN OP INSTAGRAM PLAATST, WIL JE DAN DE HASHTAG #HETGROENEBROERTJE GEBRUIKEN OF MIJ TAGGEN (@HETGROENEBROERTJE)? IK BEN HEEL BENIEUWD NAAR JOUW CREATIES!
He!
Wat een leuk en origineel recept. Ik vroeg me alleen iets af, ik zie dat je 400 ml ketjap manis in je recept hebt staan, klopt dit? Het lijkt mij namelijk heel veel.
Groetjes,
Bas
Hey! Waar haal jij de salted date caramel?
Auteur
Hoi! Het is een nieuw product dat binnenkort verkrijgbaar wordt bij (onder andere) Ekoplaza & Marqt. Het duurt volgens mij nog een paar weken voordat het in de winkel ligt. Maar een leuk feitje: er komt een receptenboekje op het etiket met dit recept er in ?
Hmmm ziet er heerlijk uit! Ik ga het zeker een keer proberen! Maar gebruik je nu zowel gehakt als tempeh?
Auteur
Ja, ik gebruik beide in dit gerecht. Het gehakt is minimaal maar voegt wel echt wat toe ??
Okay! Ik zag het verder niet in de beschrijving vandaar 😀 Ik ben benieuwd
Auteur
Oh wat stom. Nu wel hoor!