De dag van de duurzaamheid 2018 – Tips voor een duurzamer leven

Dag van de duurzaamheid

Vandaag is De dag van de duurzaamheid. Ik gaf al eerder 10 tips voor een duurzamere levensstijl en die tips maken al een aanzienlijk verschil, maar er is meer. Op mijn weg naar een steeds duurzamer leven leer ik steeds meer. Daarom vandaag, op de dag van de duurzaamheid, nieuwe tips voor je. Omdat het broodnodig is!

Niet alleen op de dag van de duurzaamheid moeten we opletten op wat we doen. Dat moeten we 365 dagen per jaar. Vooral omdat de uitstoot niet minder wordt, maar juist meer. Je zou zeggen, met zoveel groene broertjes en zusjes moet het toch wel verschil maken. Dat doet het ook. Het klimaatprobleem groeit daardoor iets minder hard. Maar minder worden, of ook maar stoppen met groeien. Dat gebeurt nog steeds niet echt. Het klimaatakkoord voor 2030 lijkt te hoog gegrepen en er wordt zelfs gepleit om het aan te laten passen. Hallo! Dat kan toch zomaar niet? Laten wij samen het verschil maken.

Tip voor de dag van de duurzaamheid (en daarna):

– Kies voor groene stroom die opgewekt is in Nederland. Zo zorg je ervoor dat de bouw van onder andere windmolens wordt gestimuleerd. Daarnaast hoeft je stroom niet te reizen vanuit andere landen.

– Eet veganistisch. Dat klinkt misschien extreem, maar dat is het echt niet hoor. Ik bied je een heel scala aan recepten en er komen binnenkort allemaal nieuwe recepten aan! Feitje: Voor 1 kg biefstuk, is 18 kg veevoer nodig. Crazy. 

– Let op je stroom-verbruik. Zet apparaten niet onnodig aan. Wil je televisie kijken? Bedenk dan eerst wat je wilt kijken. Voordat je een heel avond al zappend op de bank je zit te vervelen.

– Vervang je (spaar)lampen voor LEDlampen. Een kleine moeite, een groot verschil!

– Compenseer de uitstoot van je vliegreis(jes) van dit jaar. Bijvoorbeeld via FlyGreen.

– Besluit welke dingen je niet nodig hebt in je leven en breng ze naar de kringloop. Iemand anders hoeft dan geen nieuw gemaakt product te kopen.

– Koop zelf ook eens iets tweedehands. Het is beter voor je portemonnee en voor het milieu. Marktplaats en de kringloopwinkels staan vol met parels die wachten op een nieuw thuis.

Dag van de duurzaamheid 2

– Gooi geen eten weg. Zelf maak ik altijd teveel. Stom, maar handig tegelijk. Zo heb ik meteen een lunch voor de volgende dag!

– Ga lekker een wandeling maken. En als je dan toch onderweg bent, pak dan meteen het afval van straat dat je tegenkomt.

– Is het vandaag tijd om boodschappen te doen? Neem dan je eigen tas mee en kies voor producten zonder plastic.

– Koop Bio- en Fairtrade producten als je toch al in de supermarkt bent.

– Kies voor ecologische schoonmaakmiddelen. Als je je sopje dan door het riool giet, heeft de planeet daar geen last van.

– Douche zo kort mogelijk. Zelf douche ik letterlijk 5 minuten. Het is even wennen, maar in 5 minuten kun je jezelf echt wel schoonmaken hoor!

– Vraag voordat je iets nieuws als een kurkentrekker koopt, eerst of je die van de buurvrouw even een avondje mag lenen.

Heb je nog een duurzame tip die niet in dit lijstje staat? Deel ‘m dan vooral in de reacties. Laten we elkaar inspireren om het beste voor de aarde te doen! 

Volg:
Delen:

3 Reacties

 1. 11 oktober 2018 / 10:08

  Weet je wat ik altijd zo lastig vind in de supermarkt? De keuze tussen bijvoorbeeld een ‘gewone’ komkommer zonder plastic en een in plastic verpakt biologisch exemplaar. In feite moet ik vaker naar de biowinkel gaan aangezien de meeste groenten en fruit er naakt zijn, maar die ligt nogal uit de richting en ik verplaats me te voet. #FirstWorldProblems

 2. 10 oktober 2018 / 15:52

  Toffe foto van jou! En hele goede tips 🙂 Goh, het kan zo makkelijk zijn eigenlijk hè haha 😉

 3. 10 oktober 2018 / 11:52

  Een kurkentrekker, hihi 🙂 Mooi lijstje zo!

  PS je haar zit leuk op die foto 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..