Boekrecensie | Ikigai – Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Boekrecensie | Ikigai – Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Het boek Ikigai is er zo eentje die ik per se met je moet delen. Dit boek staat vol met (Japanse) wijsheden en geeft je handvaten zodat je een lang, gelukkig en vooral gezond leven tegemoet gaat!

Blue zones

Blue zones zijn volgens wetenschappers de door hen geïdentificeerde gebieden waar de mensen het langst leven. Wat is het geheim van deze blauwe zones? Ikigai neemt je mee over de hele wereld. We gaan alle blue zones af en focussen ons op de blue zone die op één staat: Okinawa.

De vijf blue zones zijn:

5. Ikaria, Griekenland.
4. Nicoya, Costa Rica.
3. Loma Linda, Californië.
2. Sardinië, Italië.
1. Okinawa, Japan.

Wat hebben deze gebieden met elkaar gemeen? Waarom worden mensen er zo (gezond) oud? Wat doen zij, dat wij niet doen? Of wat laten zij juist terwijl wij dat wel doen? Er zijn een aantal vuistregels waar ze naar leven. Zo eten ze bijvoorbeeld in alle gebieden tot ze voor 80% vol zitten en bestaan hun maaltijden grotendeels uit groenten. Die groenten, die verbouwen ze in hun eigen moestuin.

Okinawa, Japan 

In Okinawa leven de meeste honderdplussers en ze leven naast bovenstaande regels ook nog andere regels na. Ook leven ze in hechte gemeenschappen, ook wel moai genoemd. Zo’n gemeenschap bestaat uit een groep hechte vrienden en vriendinnen. Ze helpen elkaar en sparen geld met en voor elkaar. Eens in de zoveel tijd wordt de spaarpot geleegd en krijgt één van de groep een flinke smak geld. Zo leven ze een zorgeloos leven omdat ze altijd een back-up hebben. Heeft iemand uit de groep ineens geld nodig? Dan is dat er gewoon.

Wat is Ikigai? 

Iedereen heeft een Ikigai in zich. Een Ikigai is de zin van jouw bestaan. Wat geeft jouw leven betekenis? Als je achter je Ikigai komt, ga je daar naar handelen. Je Ikigai is je drijfveer om ’s ochtends uit bed te komen en ’s avonds met een voldaan gevoel weer naar bed te gaan. Het is je passie, je unieke talent.

Dit boek heeft mij veel inzichten gegeven over mijn eigen Ikigai en zorgt ervoor dat mijn focus op het doel blijft.

Tot slot wil ik de tien ikigai-voorschriften met je delen:

 1. Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen.
 2. Doe rustig aan.
 3. Eet je niet helemaal vol.
 4. Omring je met goede vrienden.
 5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag.
 6. Lach.
 7. Zoek de natuur op.
 8. Bedank.
 9. Leef in het nu.
 10. Volg je ikigai.

Ik kan je veel meer vertellen over Ikigai en het boek. Maar als ik dat doe, hoef je het boek zelf natuurlijk niet meer te lezen. Daarom houd ik het hierbij. Het boek is een inspiratie, laat je inspireren.

Wil je op mijn blog meer lezen over Ikigai, hoe ik het integreer in mijn leven, welke regels ik wel en niet kan/wil volgen? Laat het me dan weten. Dan wijd ik er nog een artikel aan! 

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. Moon
  29 november 2017 / 16:18

  Ja ik wil graag nog een recensie van je lezen over de integratie in je leven! Zo inspirerend?

 2. 15 november 2017 / 19:22

  Ik ga hem kopen binnenkort. Misschien voor ik de suikervrije maand in ga, ik wil graag oud worden ❤

 3. 12 november 2017 / 17:32

  Die tips zijn geweldig, alleen ga ik wel met pensioen, wanneer moet ik anders leven? En al die gestoorde dingen doe ik al heel mijn leven wil doen? 😉

  Moet dat boek precies ook is lezen!

 4. 12 november 2017 / 15:33

  Toevallig heb ik me hierin al verdiept in de afgelopen maanden. En het helpt om elke dag met het bepalen van je ikigai te beginnen. Ik merk dat je op zo’n dag toch er naar toe leeft.

 5. 9 november 2017 / 11:50

  Oeh super interessant! Ik moet echt meer gaan lezen. Dan neem ik dit boek zeker mee!

 6. 9 november 2017 / 10:07

  Dat klinkt als een heel cool boek. En wat een mooie cover 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..