Wat is Reiki? (+ mijn ervaringen tijdens de cursus)

Reiki Den Helder

Mijn inwijding in de eerste Reiki graad is alweer meer dan een week geleden. Wat een prachtige ervaring. Ik heb ontzettend veel geleerd maar naderhand was het ook een enorm emotionele rollercoaster. Ik deel graag mijn ervaring met je, wat ik heb geleerd en most of all, wat ik er mee ga doen.

Wat is Reiki?

Iedereen die Reiki heeft (je krijgt de energie dankzij inwijdingen) zal je een ander antwoord geven. Om in begrijpelijke termen te spreken, valt Reiki onder de alternatieve geneeswijzen. Het is geen vervanging van de gebruikelijke (westerse) geneeswijze, maar kan wel een hele mooie aanvulling/ondersteuning zijn. In het Japans staat Rei voor Universele en Ki voor levensenergie. Die energie is er altijd, maar om er mee te kunnen werken heb je inwijdingen nodig. Reiki is een energiestroom vanuit het Universum die door reiki behandelaars/therapeuten wordt doorgegeven door middel van handopleggingen. Elke behandelaar heeft zijn eigen manier van het doorgeven van reiki, maar er is altijd een basis. In theorie heb je als behandelaar niets nodig, behalve natuurlijk de energie en een cliënt, maar je kan de behandeling dus maken zoals je wilt. De behandeling wordt gedaan op een behandeltafel of een stoel (stoelbehandeling). Door middel van handopleggingen die twee tot drie minuten per legging duren, gaat de energie weer stromen. Dit kan ook helpend zijn bij pijn en kwaaltjes. In theorie kun je reiki op elk lichaamsdeel toepassen. Waar de klacht zit kun je reiki sturen, maar ook zonder klachten kan het heel veel voor je doen. Er zijn verschillende vormen van reiki, maar de meest gangbare is (in verschillende varianten): Usui Reiki Rhyoho (Rhyoho is Japans voor Therapie). Deze vorm van reiki werd door de Japanner Mikao Usui ontwikkeld. Hij omschreef deze manier van energie doorgeven als “zijn weg naar geluk, harmonie en geestelijke ontwikkeling”.

De handopleggingen

Een behandeling werkt altijd van boven naar beneden. Behalve bij mensen met diabetes. Voor diabetici is het prettiger om van beneden naar boven te werken. Daarom vraag ik aan alle personen die ik behandel hoe het gaat, of ze kwaaltjes hebben en of er nog andere medische- en gezondheidsaspecten zijn waar ik iets van moet weten. Er vanuit gaande dat de cliënt helemaal gezond is, werken we van boven naar beneden. We beginnen de handoplegging over de ogen, dan de zijkant van het hoofd, vervolgens het achterhoofd. Dan zijn er nog drie optionele posities: de oren, de kaak (vooral goed bij mensen die tandenknarsen) en de nek. Vervolgens heb je een positie bovenaan de borst, gevolgd door vijf opleggingen op de buik. Als optie is er dan de lies, de knieën, de enkels en als laatste de voeten. De energie zorgt er wel voor dat de juiste punten worden aangeraakt. De cliënt draait zich vervolgens om en dan beginnen we bovenaan de schouderbladen, vervolgens 5 posities op de rug. Optioneel zijn de billen, de knieholtes en wederom de voeten. Ook is er nog een optionele positie op het stuitje en de kruin (tegelijkertijd). Als afsluiting gaat de behandelaar vijf tot negen keer de ruggengraat langs. Zo’n behandeling duurt 45 minuten tot een uur.

Reiki - den helder

Waarom ik Reiki wilde leren + mijn ervaring tijdens de cursus

Ik help mensen graag en ben graag in contact met mensen. En als dat een beetje kan, graag op een spirituele manier. Daarnaast voelde ik heel erg dat Reiki ook iets met mijzelf en mijn energie zou doen. Ik was 20 toen ik er voor het eerst mee in aanraking kwam. Toen vond ik er nog niet zoveel van. Maar ineens ontstond de drang om reiki te krijgen/leren en ik boekte meteen een cursus. De cursus begon met een groepsmeditatie en we moesten visualiseren dat er een bol van wit licht boven ons hing. Deze vulde ons hele lichaam met het witte licht. Tijdens de meditatie zag ik dat boven ons allemaal zo’n bol van wit licht hing waarbij later een lichtbundel naar boven ging. Alle bundels kwamen bij elkaar en werden verbonden met de bron. Misschien iets te zweverig voor jou, maar ik vond het heel mooi. Tijdens de cursus leer je de behandeling en de handopleggingen, maar je krijgt ook vier inwijdingen. Inwijdingen in de universele levensenergie. De eerste twee op dag één, de laatste twee op dag twee. Bij de eerste drie inwijdingen, voelde ik helemaal niets. Dus ik dacht dat dat misschien aan mij. Dit heb ik besproken en iedereen heeft zijn eigen ervaring. Maar bij de vierde inwijding werd ik overspoeld met emotie en voelde ik een geel licht via mijn kruin door mijn hele ruggengraat gaan. Toen wist ik; ik heb reiki. Na twee dagen in een bubbel te hebben geleefd, kwam ik zondags weer thuis. Me van geen kwaad bewust. Ik vertelde vol enthousiasme wat ik had geleerd en hoe de cursus was. En ineens, totaal onverwacht, janken. Echt janken. Ik kon niet meer praten en kon alleen maar huilen. Niet van verdriet, maar het overkwam me. De hele cursus heeft dus veel meer met me gedaan dan ik in eerste instantie dacht.

Reiki behandelingen aanbieden

Natuurlijk wil ik reiki doorgeven en in mijn leven houden. Ik geef mezelf iedere dag een korte behandeling zodat de energie bij mij blijft stromen en ik ook in de energie blijf. Daarnaast probeer ik Reinier ook iedere dag een behandeling te geven. Reiki raak je nooit kwijt, maar ik vind het belangrijk om het actief in mijn leven te houden. Zo heb ik het geïntegreerd in mijn Miracle Morning routine. Ik gaf Reinier zondagavond na de inwijding ook een behandeling en hij was direct ontzettend enthousiast. Het voelde voor hem direct heel fijn. In de toekomst, wanneer ik wat meer ervaring heb en voel dat ik er klaar voor ben, wil ik fysieke behandelingen aanbieden. Dat kan op beurzen, bij mensen thuis, op locatie of misschien zelfs ooit wel in mijn eigen behandelruimte. Vooralsnog ga ik vooral heel veel oefenen en in de toekomst wil ik ook de tweede reiki graag behalen. Dan kun je ook behandelingen op afstand doen en met symbolen werken. Je merkt, ik ben super enthousiast en wil veel ervaring op doen en veel leren.

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. 6 september 2020 / 17:44

  Hoi Sytse, als eerste bedankt nog voor je feedback op mijn site http://www.heart-to-heal.nl, ik denk ga meteen even bij Sytse kijken , leuke site, veel onderwerpen die me aanspreken en ik heb genoten van je verhaal over je Reiki 1 ervaring. Ik heb Reiki 1 nu 3 jaar geleden gehaald en was net zo enthousiast als jij (ben ik trouwens nog steeds). Misschien vind je het leuk om eens uit te wisselen? Dan geef ik jou een behandeling en jij mij? Laat maar even weten of je dat een idee vindt. In ieder geval mijn complimenten voor je site, doe je goed!!! Wie weet tot ziens! Groetjes Kim van Lier

  • 20 september 2020 / 14:17

   Hoi Kim,

   Bedankt voor je lieve reactie. Leuk!! Lijkt me leuk om eens Reiki uit te wisselen. Moeten we even kijken of we toevallig bij elkaar in de buurt wonen of ergens kunnen meeten. Komt vast goed.

   Bedankt voor je mooie complimenten!

 2. 4 september 2020 / 11:10

  Wat mooi dat je die stap hebt gezet!
  Ik weet er nog te weinig van, maar had vroeger wel in mn toneelclub een vrouw die ons hielp als we hoofdpijn of stress hadden. Dat vond ik altijd heel bijzonder!

 3. 3 september 2020 / 12:15

  Wat heb je mooi geschreven over de cursus en je ervaringen Sytse, dankjewel! Het was fijn om je in de groep te hebben en ik hoop dat de beoefening van reiki je veel mag brengen in je leven en daarmee in de levens van mensen om je heen.

 4. Anneke
  1 september 2020 / 16:18

  Mooie blog Sytse. Het was fijn onderdeel te zijn van jouw weekend. Ook ik ervaar Reiki als iets ongelooflijk krachtigs. Fijn dat je je ervaringen met ons deelt.

 5. Suuz
  31 augustus 2020 / 16:04

  Wat interessant! Ik heb ook overwogen op het te gaan doen, maar het is vervolgens weer ondergesneeuwd in de waan van de dag. Je post maakt me weer alert.

  Ik vond het vroeger maar zweverig gedoe, tot dat een goede vriend mij behandelde. Maandenlang pijnvrij (whiplash) terwijl geen enkele fysiotherapeut daar ooit in de buurt kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.