Ontspullen en hoe je dat zo duurzaam mogelijk doet

Duurzaam ontspullen

Ontspullen, i love it! Andere mensen blij maken, ruimte creëeren, recyclen en meer rust in m’n huis en hoofd krijgen. Maar ontspullen kan ook zorgen voor een hoop afval. Duurzaam ontspullen is nog wel een dingetje. Hoe ontspul je zo duurzaam mogelijk?

Beginnen met duurzaam ontspullen

Je bent benieuwd hoe je zo duurzaam mogelijk kan ontspullen, anders las je dit artikel niet. Misschien heb je alle kamers al binnenstebuiten gekeerd en alle spullen die weg kunnen al verzameld. Of misschien wil je vooraf een duidelijk overzicht van de opties die je hebt voor de spullen die je weg gaat doen. Either way, dit artikel gaat je helpen om je spullen zo groen mogelijk een nieuw thuis te geven. Hiervoor gaan we aan de slag met 6 categorieën. Verkopen, kringloop, recyclen, repareren, weggooien, overig. De categorieën zijn ingedeeld van meest duurzaam naar minder duurzaam zodat je van boven naar beneden kan checken welk doel jouw spullen kunnen hebben.

Verkopen

Spullen die helemaal goed zijn maar simpelweg geen gevoel van geluk aan jou geven, kun je verkopen. Iemand anders is misschien net op zoek naar wat jij niet meer wilt en kan dit dan goedkoper aanschaffen en hoeft hiervoor niets nieuws te kopen. Dat scheelt natuurlijk weer grondstoffen. Wanneer er iets niet nieuw wordt gekocht, hoeft er ook niets nieuws gemaakt te worden. Zet de spullen die nog iets waard zijn op Instagram, Marktplaats of in regiogebonden Facebookgroepen. Daarnaast heb je nu ook nog speciale verkoop apps voor tweedehands (merk)kleding. Spreid je verkoopkansen! Hoe dichter bij huis iemand iets koopt, hoe minder het milieu wordt belast. Zelf houd ik altijd een week verkooptijd aan. Is het na een week niet verkocht, dan gaan we naar optie twee: de kringloopwinkel.

Kringloopwinkel / Doneren

Dit is de op één na groenste optie. Dit omdat de kringloop vaak ook spullen weggooit omdat ze er teveel van hebben, het niet wordt verkocht of in de winkel is stukgegaan. Daarnaast is de kringloop een goede manier om mensen die het wat minder breed hebben, toch te voorzien in mooie, goede spullen. Wat zeg ik, minder breed is eigenlijk niet meer aan de orde. Bijna iedereen gaat naar de kringloop. De kringloopwinkel is hot! Als ik iets nodig heb, kijk ik daar ook graag. Daarnaast zijn er vaak goede doelen die bepaalde spullen nodig hebben. Denk hierbij aan kleding voor vluchtelingen, knuffels en speelgoed voor kinderen, kleedjes voor de dieren in het asiel en ga zo maar door. Je kan er dus ook nog een goed doel mee helpen! Maar wees wel netjes. Geef alleen spullen waar ze ook echt nog iets aan hebben. Dat geldt ook voor de kringloopwinkel. Kapotte of vieze kleding kunnen zij ook niets mee en belandt dan alsnog op de vuilstort.

Repareren

Is iets stuk en kun je het daardoor niet meer verkopen of naar de kringloopwinkel brengen? Vind je het zelf nog mooi of wil je het toch graag verkopen of weggeven? Repareer het dan! Het is vele malen duurzamer om iets te (laten) repareren dan iets weg te doen. Als je iets laat repareren, kan het weer voor langere tijd mee. Bij jou of bij iemand anders. Misschien kost het je wat om iets te (laten) repareren, maar anders is het een nutteloos object en dat is helemaal zonde! Je kan het kapotte product natuurlijk ook online aanbieden. Misschien heeft iemand anders hetzelfde product dat ook kapot is en de onderdelen kan gebruiken. Ook hierin zou ik het een week online laten staan en daarna alsnog voor een andere optie kiezen.

Volgende week gaan we verder met duurzaam ontspullen en gaan we het hebben over Recyclen, Weggooien en de optie Overig. Dit artikel wordt anders veel te lang. Zie ik je volgende week?

Meer weten over minimalisme, opbergen en ontspullen? Blader dan vooral door de categorie Way to less voor meer leuke artikelen! Kun je wel wat fysieke hulp gebruiken bij het ontspullen? Neem dan eens een kijkje bij Konmari Consultat Trainnee Merel van Net Thuis.

 

 

Volg:

4 Reacties

  1. Anna
    17 februari 2022 / 23:33

    Nog een leuke manier: spullen ruilen. Kan ook goed via regionale Facebookgroepen.

  2. 19 januari 2020 / 12:09

    Dit is iets waar ik echt aan moet beginnen! Ik woon nu bijna twee jaar in dit huis en heb al heel wat spullen verzameld die ik niet echt meer nodig heb. Vooral kleding. Een goede tip is ook nog wel appel & ei, een winkel waar je je tweedehandskleding naar toe kunt brengen en waar ze het voor jou verkopen. Als het niet verkocht wordt, kan je het óf ophalen óf het gaat naar een goed doel.

  3. 15 januari 2020 / 10:42

    Ik moet écht vaker naar de kringloopwinkel. Ik vind het alleen erg frustrerend dat iedereen altijd pareltjes lijkt te scoren en ik, wanneer ik dan eens langsga, enkel rommel tegenkom. ? Werkt ontmoedigend, haha, maar ik geef niet op!

  4. 15 januari 2020 / 10:32

    Goed dat je hier over schrijft! Iets wegdoen zorgt dat de opruimer er vanaf is, maar dat geldt niet voor de wereld. Het is zo belangrijk om zorg voor je spullen te dragen, ook als je ze echt niet meer kunt gebruiken. Daarom probeer ik bij elke aankoop te overwegen of ik het ooit zat zal raken of niet meer kan gebruiken en wat er dan mee zou moeten gebeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..