Waarom eten vegans geen honing?

afbeeling van honingbij op een bloem

Veganisme is een levensstijl waarbij je (tot zover mogelijk) geen gebruik maakt van dieren, dierlijke producten of het werk dat dieren leveren (denk aan paardrijden bijvoorbeeld). Ik heb de overtuiging dat dieren hier met ons zijn en niet voor ons. Maar waarom eten vegans eigenlijk geen honing? Bestaat vegan honing? Ik leg het je helemaal uit!

Wat is honing en hoe wordt het gemaakt?

Honing is een zoete, stroperige substantie die door honingbijen wordt gemaakt. Dit doen ze door nectar van bloemen te eten en in hun honingmaag te bewaren. De enzymen in hun lichaam zet deze nectar om in honing en dat spugen de bijen weer uit. Ze voeden hiermee de jonge bijen, maar maken hiermee ook de nectar lang houdbaar zodat ze kunnen overwinteren en wanneer er geen bloemen zijn, deze honing kunnen eten. Check het artikel op Wikipedia voor het volledige proces. Wist je dat een bij gemiddeld 200 tot 1500 keer moet uitvliegen om nectar te halen zodat er één gram honing geproduceerd kan worden?

De imker eigent zich de honing toe

Bijen bewaren deze honing in hun nesten in een bijenkast. Je kent vast het begrip honingraat wel. Dat is waar bijen de honing bewaren. Imkers trekken deze honigraden uit de bijenkorf of bijenkast. Om bijen niet te laten sterven, krijgen de bijen hier suikerwater voor terug. Dit is natuurlijk net zo zoet als honing, maar bevat helemaal niks van de voedingsstoffen die de bij nodig heeft. Hierdoor raken bijen verzakt en worden ze vatbaarder voor virussen, mijten en bijvoorbeeld schimmelinfecties. Hierdoor sterven hele bijenkolonies uit. Naast uiteraard het vele landbouwgif dat wij gebruiken.

Afbeelding van vegan honing

De voorplanting van bijen in een bijenkorf of bijenkast

Met een beetje inlevingsvermogen word je van bovenstaande natuurlijk al niet heel blij. Maar dit is alleen het ‘mooie’ stukje van het verhaal. De bijenkoning wordt kunstmatig geïnsemineerd. Daarvoor is natuurijk bijenzaad nodig. Dit zaad, wordt verkregen door in het achterlijf van een mannetjes bij te knijpen (waarbij hij vaak sterft). Door een enkele inseminatie zijn 10 tot 12 zaadwinningen nodig. Deze zaadwinning gaat daarnaast ook nog vaak mis. Waardoor bovenstaande cijfers alleen maar een indicatie zijn. Het zaad wordt bij de koningin ingebracht met een klein pipetje. Bij de term ‘koningin’ denk je dat ze het goed heeft. Guess again. Ze wordt dus eerst kunstmatig geïnsemineerd en vervolgens wordt ze vaak ‘gemerkt’. Dit zodat de imker haar ken herkennen in de korf. De koning valt hierbij vaak flauw van de stress. Daarnaast knippen sommige imkers ook nog een stuk van een vleugel van de koningin zodat ze niet weg kan vliegen.

Plantaardige alternatieven voor honing

Bovenstaande is nog niet alles wat er gebeurt, maar ik vermoed dat het genoeg informatie is om te kiezen voor een plantaardig alternatief. Agave siroop is een alternatief dat in de meeste supermarkten wel te krijgen is. Het heeft dezelfde structuur en ook de smaak komt aardig in de buurt. Wil je toch iets dat meer op honing lijkt? Er zijn steeds meer alternatieven op de markt. Zo kun je bijvoorbeeld zelf paardenbloemhoning maken (klik hier voor het recept van Natascha). Let er daarbij wel op dat je bloemen plukt uit een gebied waar geen honden uitgelaten worden. Koop je liever een kant en klaar product? Bij Kazidomi vind je verschillende soorten van het merk Vegablum zoals lavendel of brandnetel honing. Klik hier voor een overzicht van de vegan honing. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor andere plantaardige siropen zoals rijstsiroop e.d. Maar dat heeft toch echt een andere smaakbeleving.

Korting voor jou!

Ben je benieuwd naar deze vegan honing? Ik ben zelf groot fan van Kazidomi omdat ze 2700+ vegan producten in het assortiment hebben. En om jou het te laten proberen, krijg je met de code groenebroertje10 10% korting op je eerste bestelling! Je kan de code invullen bij het afrekenen. Enjoy!

 

 

 

Volg:
Delen:

9 Reacties

  1. Abby
    25 oktober 2021 / 22:30

    Ondanks dat ik verre van vega of vegan ben, vind ik het altijd wel leuk om te lezen wat je allemaal schrijft. Zelf ben ik groot verbruiker van honing, tsja.. het is zo. Wel over de jaren steeds meer geleerd en betere versies gekocht. Vorige maand een oude klant tegen het lijf gelopen die zo’n 5km verder van mijn huis een paar bijenkasten heeft opgezet. Aan zijn verhalen te horen en honing te proeven zorgt hij goed voor zijn bijtjes. Begin volgend seizoen zijn we uitgenodigd om te komen kijken hoe het allemaal werkt. Ondanks dat ik schijt benauwd ben voor vliegende stekers (of yellow jackets hoe wij ze noemen), ga ik toch kijken volgend jaar. Ik vind het zelf belangrijk om te weten waar mijn eten vandaan komt en zo lokaal mogelijk te kopen. Afgelopen bijna 2 jaar heeft het echte zetje gegeven, eitjes, aardappeltjes, uitjes en nog wat andere groentes komen nu alleen nog bij de lokale boer vandaan en nu zo ook de honing bij meneer de imker om de hoek πŸ™‚ Wat ik al zei, geen vegan stapjes hier, maar wel maken wij kleine stapjes vooruit naar minder massa productie, eerlijkere handel, zelf zien waar je eten vandaan komt en wat in onze ogen beter is voor de diertjes in vergelijking met de reguliere fabrieks massa productie πŸ™‚

  2. Mama Tinus
    25 oktober 2021 / 15:23

    Jammer dat je mijn reactie niet plaatst. Volgens mij was het een nette reactie, maar schijnbaar wil je alleen maar pro vegan reacties?

    • 25 oktober 2021 / 19:26

      Hi mama Tinus, ik heb ook gewoon dingen te doen op een dag en zie nu pas je reacties. Gewoon goedgekeurd hoor. Leuk dat je ook meteen de aanname doet dat ik alleen pro vegan reacties wil. Als je hier vaak leest en inspiratie vandaan haalt, zie dat dat in ieder geval nergens op is gebaseerd. Maar maakt niet uit hoor. Ik zal zo nog even inhoudelijk reageren.

      • Mama Tinus
        25 oktober 2021 / 20:45

        Bedankt voor je reactie, het kwam doordat een latere reactie al wel geplaatst was. Fijn om te weten dat het niet aan de inhoud lag.
        De praktijken die je beschrijft daar sta ik ook echt niet achter. Toch vind ik honing eten niet kwalijk omdat ik denk dat het ook kan met respect voor de bijen. Feit blijft dat je iets van hen weghaalt dus ik snap dat het voor veganisten anders ligt.

        • 25 oktober 2021 / 20:52

          Ja, we denken daar anders over, maar dat mag ook. En de manier waarop jij er naar kijkt is al zoveel beter voor de bijen dan het gemiddelde van de mens. Dus chapeau!! ?

  3. 25 oktober 2021 / 09:41

    Toch jammer dat men (ook ik) denkt dat het zo’n natuurlijk proces is, maar dat er eigenlijk zoveel leed achter schuilt. Dank voor dit inzicht!
    Kleine noot: het is honingraat (t). πŸ™‚

    Aangezien wij best veel honing gebruiken bij het maken van granola, maar ook gewoon ‘zo’, ga ik me eens verdiepen in de alternatieven. Weet jij of er ook biologische honing is, waarbij de bijen gewoon middels natuurlijk proces voortplanten en honing produceren? (waarschijnlijk duurder, maar dat maakt niet uit).

    • 25 oktober 2021 / 19:28

      Hi Suuz, ja, veel mensen weten helaas niet hoeveel leed erachter schuil gaat.. Bedankt voor je kleine noot. Aangepast natuurlijk!

      Je kan vaak agave siroop 1 op 1 vervangen, maar er zijn ook andere alternatieven zoals dadel- of bijvoorbeeld rijststroop. Een biologische honing waarbij de bij het goed heeft, weet ik niet omdat ik zelf geen honing gebruik. Als ik het toevallig tegen kom, zal ik het je laten weten!

  4. Mama Tinus
    25 oktober 2021 / 07:22

    Hoi,
    Ik lees hier regelmatig en doe inspiratie op als niet veganist die wel graag bewust met dierlijke producten omgaat en er beperkt gebruik van gemaakt.
    Je schrijft op een leuke toegankelijke manier. Maar in dit geval vind ik je echt te kort door de bocht. Wij hebben namelijk zelf ook bijen en vrijwel niks wat wij doen komt in de buurt van jouw verhaal. Wij halen inderdaad honing weg bij de bijen, daar kun je zeker wat van vinden. Maar wij laten altijd voldoende over voor de bijen en voeren dus geen suikerwater. Nu is dit vrij uitzonderlijk onder imkers maar er zijn er zeker meer die zo werken.
    Wat betreft koninginnen insemineren, ik ken persoonlijk geen 1 imker die dit doet. Dat zal in de grootschalige bijenhouderij wellicht ergens gebeuren maar bij alle imkers die ik ken vliegt de koningin gewoon jaarlijks uit voor bevruchting.
    Nogmaals ik waardeer je blog en je keuze voor veganisme maar in dit geval had je van mij wat genuanceerder mogen zijn.

    • 25 oktober 2021 / 19:30

      Hier ben ik dan! Dankjewel voor je reactie! Ik snap dat je het een beetje kort door de bocht vindt. Zeker als je zelf anders gewend bent. Dit stuk is ook niet per se gericht op kleine imkers die voor eigen gebruik honing gebruiken (daar vind ik zeker wat van, maar dat is nu niet belangrijk). Dit stuk slaat vooral op de massaproductie van honing die je in de reguliere supermarkt vindt. Dat had ik inderdaad misschien even erbij mogen zette. Bedankt voor deze eye opener en ik zal er volgende keer scherper op zijn!

      PS super leuk dat je hier inspiratie vandaan haalt. Zeker als je geen veganist bent vind ik dat leuk. Dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..