De zoektocht naar een groener leven

De zoektocht naar een groener leven

Iedere dag ben ik bewust bezig met online impact. Wat is mijn doel? Wat wil ik bereiken? En vooral, hoe kom ik over? Ik voel me verantwoordelijk voor wat ik plaats of waar ik op reageer.

Dit doe ik zakelijk maar ook mijn persoonlijke blog en social media. Het komt wel eens voor dat ik niet genuanceerd ben. En dat hoeft naar mijn idee ook niet altijd. Ik ben namelijk mezelf. En daar hoef ik geen nuances op aan te brengen. Aan jou de keuze om me te volgen of niet. Om het met me eens te zijn of niet. Ik verplicht je tot helemaal niets, maar als je dezelfde gedachtes hebt als ik, dat je op een bepaalde manier naar de wereld (en/of eten) kijkt, zou ik me vereerd voelen als je er voor kiest om mij wel te volgen. Staat jouw mening haaks op de mijne? Dat is natuurlijk ook prima en ik snap dat je dan niet dezelfde interesses zal hebben als ik.

Sinds eind juli 2016 ben ik een zoektocht begonnen. Een zoektocht naar mezelf en wat voor mij wel en niet goed voelt. Met de keuzes die ik maak hoop ik dat ik goed kan zijn voor mezelf en voor de wereld. Ik handel namelijk altijd uit liefde. Niet uit haat. Ik wil de wereld mooier maken. En dat kan volgens mij alleen als liefde veelvuldig wordt verspreid. Mijn levensstijl (of mijn zoektocht naar wat voor mij goed voelt) is mijn keuze. Met die keuze probeer ik niet te vechten tegen de vele dingen die ons angst aanjagen. Maar bewust te zijn van al het mooie.

Ik houd van “vind ik leuks” en positieve reacties als geen ander (spread the love). Ze motiveren me om door te gaan. Ik vind het fijn dat er zo nu en dan iemand is die even stil staat. Nadenkt waar hij of zij mee bezig is. Op een positieve manier. Negatieve reacties en “vind ik stoms” zijn moeilijker om mee om te gaan. Het liefst zou ik gaan schreeuwen. Mezelf verdedigen. Maar zo’n reactie levert alleen maar meer haat op. Vooral op zo’n dag als vandaag. Zo’n dag dat ik aan de schandpaal werd genageld die de naam GeenStijl draagt.

Wie mijn blog geïnteresseerd volgt, weet dat ik schrijf over groene dingen, mijn passies, recyclen en dingen een tweede leven geven. Maar ook schrijf ik over mijn onzekerheden en dingen waar ik blij van word. Alles is persoonlijk. Het is hoe ik naar iets kijk. Ik ben tenslotte geen man met groen bloed, maar een lichtgroen gekleurd jochie.

Toen ik de schok, omdat mijn Tweet op zo’n nare manier is gedeeld, te boven was, besefte ik dat alle reacties die gegeven zijn, nu ook deel uitmaken van mijn proces. Al met al was het dus een hele leerzame ervaring.

Volg:
Delen:

25 Reacties

 1. 1 december 2016 / 19:08

  Ik ben ooit door een vergelijkbare site aan de schandpaal genageld. Het enige dat ik kan zeggen: het waait snel weer over! En verder moet je er vooral niets van aantrekken!

 2. 30 november 2016 / 22:01

  Wat knap dat je uit een situatie waarin je (volledig onterecht) de grond in wordt geboord nog een leermoment kunt halen 🙂 Wij vegans moeten nu eenmaal vaak tot 10 tellen en proberen boven de schreeuwende menigte te staan. Good job!

 3. 30 november 2016 / 20:44

  Er zullen altijd mensen commentaar hebben op wat je doet, wat je ook doet. Het zal nooit goed genoeg zijn. Vaak reageren mensen zo enkel om hun eigen acties en schuldgevoelens goed te praten.
  Maar wees trots op de dingen die je wel goed doet en wees trots op je positiviteit! Je bewustzijn maakt je niet perfect maar wel een mooi mens!

 4. 30 november 2016 / 18:07

  Geen idee wat er is gebeurd, maar Geenstijl vind ik altijd al een stelletje kinderachtige lui dus daar bemoei ik me niet mee. Wel erg vervelend als ze zich dan wel met jou bemoeien. Ik hoop dat het je lukt om je er niet te druk over te maken en dat je vannacht toch goed mag slapen. Ik vind je juist tof 🙂

 5. 30 november 2016 / 16:15

  Ik heb zonder internet gezeten, en ook heel wat gemist zo te lezen. Maar even zonder verdere info puur op basis van dit stukje: niks aantrekken van haters, wees trots op jezelf! En weet je, als mensen op je reageren, al dan niet positief, dan heb je wel iets losgemaakt bij diegene!

  • 30 november 2016 / 20:57

   Oke wauw… ik heb het intussen wel gelezen en ik weet even niet wat ik moet zeggen…

 6. 30 november 2016 / 15:47

  wauw dat heb je heel mooi geschreven.. ga zo door! liefs

 7. Janneke
  30 november 2016 / 14:16

  Ook dit hoort er blijkbaar bij, ook al vind ik het totaal onnodig dat mensen elkaar zo belachelijk maken.. maarja, ze heten niet voor niets GeenStijl hè?
  Ga door zoals je bezig was, je maakt een verschil, hoe klein dat dan ook is, samen zijn we een groot verschil! Ik vind het super fijn om te zien dat er steeds meer mensen zijn die bewuster leven zoals jij.

  Liefs

 8. Sarah
  30 november 2016 / 13:57

  Je doet het goed! Knap dat je zo open bent en blijft, bewonderenswaardig!

 9. 30 november 2016 / 13:49

  Sytse,

  Dit heb je ontzettend goed verwoord. Het is toch veel fijner als er wat meer liefde verspreid zou worden.
  Zo’n site nagelt jou aan een schandpaal zonder er misschien over na te denken wat die reacties zouden kunnen doen met je. Jij staat sterk in je schoenen en laat het van je afglijden als ‘water off a duck’s back’.
  Het had ook anders kunnen zijn, dat je het je zo zou aantrekken en er zo onzeker van zou worden dat ze onbewust juist een hele mooie karakter eigenschap van je afpakken: jezelf zijn.

  Blijf dat vooral: jezelf. Je staat ergens voor maar je zoekt daar binnen ook nog naar hoe je dat precies wilt laten werken. Dat is jouw zoektocht en van die toetsenbordridders die vervolgens denken dat uitschelden en nare opmerkingen maken juist is omdat ze een klein stukje hebben gezien, van iets waar jij zelf nog dingen mee aan het ondervinden bent, die niet helemaal klopte.

  Ik weet dat jouw gedachte achter de vraag goed was, omdat ik je langer volg, omdat ik weet dat je goed over dingen na probeert te denken en zo groen mogelijk probeert te leven. Helaas kun je niet altijd helemaal in alles groen zijn, of je moet in het wild gaan leven, maar je probeert dat zoveel mogelijk.

  De mensen die zo naar reageren zijn zelf helemaal niet zo bewust bezig en wellicht zou dat ze wel goed doen, zodat ze niet zomaar mensen gaan lopen uitschelden en zichzelf misschien bedenken dat niemand daar beter van wordt.

  Blijf je eigen pad volgen.

 10. 30 november 2016 / 13:36

  Lieverd,

  Lekker laten gaan al die mensen met hun idiote comments. Het is niet normaal om iemand zo te beledigen zomaar, zonder reden.

  Je bent een geweldig mens, grappig, lief en zo jezelf. Je bent bezig met een proces en ik vind het mooi te zien hoe je zo enthousiast voor iets gaat. Lekker door gaan ik blijf je volgen

  Liefs Lesley

 11. Thea
  30 november 2016 / 13:28

  Ze zeggen weleens wat je ook doet geklets wordt er toch en dat heb ik ook zo vaak ervaren
  Ben al zo vaak negatief door anderen beoordeeld en ja dat doet pijn maar je wordt er ook steeds een stukje sterker van
  Ik ben nu zover dat ik de dingen ga doen die MIJ blij en gelukkig maken en als ik daar dan commentaar op krijg denk ik gewoon bij mezelf: FUCK YOU
  Ga lekker door met wat je nu doet want dat is wat jou belukkig maakt

 12. Willeke
  30 november 2016 / 13:24

  Hey, je moet maar denken: Je wordt altijd door een strontkar overreden ?. Gewoon lekker je eigen ding blijven doen, haters vreten vooral zichzelf op uiteindelijk.

 13. 30 november 2016 / 13:17

  Hallo Sytse,

  Ik heb je blog niet gevolgd, maar ik begrijp en ken je gevoelens! Ik ben zelf weleens bang dat mensen me hypocriet vinden e.d. Ik probeer een beter en gebalanceerder mens te worden en daar praat en schrijf ik over, maar ik heb ook gewoon problemen. Daarom zou het kunnen lijken alsof ik me anders presenteer dan ik ben o.i.d., maar in mijn ogen is dat niet zo. Ik probeer gewoon te delen wat ik denk dat goed is! En dat zijn vaker positieve berichten dan negatieve.

  Ik denk dat jouw situatie een beetje hetzelfde is als de mijne. Verder, er zullen altijd dingen aan te merken zijn op wat iemand doet, maar wat telt is dat je er zelf achter staat. Als anderen vragen om toelichting, dan kunnen ze dat krijgen. Sommige mensen willen dat alleen nog niet horen en dat is eigenlijk helemaal niet jouw (of ons) probleem. 🙂

  Ik denk trouwens ook dat het delen van je gevoelens en twijfels supergoed is, omdat er dan meer begrip en openheid kan ontstaan etc. 🙂 Dus ik ben blij met deze blog post!

 14. Jessy
  30 november 2016 / 13:02

  He Sytse,

  Het is zo lekker makkelijk om 1 persoon aan de schandpaal te nagelen en er dan met z’n allen lekker anoniem op los te gaan bashen.

  Waar jij voor staat en voor hebt gekozen daar mag je retetrots op zijn. Want jij hebt je eigen gedrag onder de loep genomen en ervoor gekozen om deze planeet een mooiere plek te willen maken voor iedereen, mens, dier en de aarde zelf. Je hebt daarin je verantwoordelijkheid genomen. Daar kunnen de meeste mensen nog heel wat van leren.

  Ik ben vegan en heb ook een iphone. (Ja zo’n etisch onverantwoord ding) Gekregen als 3e handsje. Ik gebruik hem tot hij op is en maak daarna een betere keuze.

  Hou je hoofd omhoog en je rug recht want je staat voor iets waar je trots op mag zijn. Je bent namelijk anti-dierenleed, en tegen de verwoesting van de aarde. Mensen die daartegen gaan lopen bashen (zij zijn dus automatisch pro-dierenleed en voor de vernieling van de planeet, hoe triest is dat) zijn je tijd en energie niet waard ✌️

 15. Michelle Elisabeth
  30 november 2016 / 12:50

  Let haters be your motivators! 😉

  Keep up the good work and positive attitude <3

 16. 30 november 2016 / 12:47

  Hi Sytse,

  Ik vind echt dat de mensen die klakkeloos hun barbaarse, agressieve, ongenuanceerde, respectloze, onzinnige, subjectieve oordeel in een reactie via het internet hebben gegeven naar Jou zich echt zwaar moeten schamen. Uiteraard geld dit ook voor de pagina beheerders van GeenStijl. Want wat er gisteren is gebeurd, is ronduit BARBAARS! Het is volkomen respectloos om jou zo aan de schandpaal te hangen vanwege je karakter. Een persoon vernederen om zijn karakter is het laagste wat je een ander aan kan doen. Althans dat is blijkbaar mijn mening.

  Maar jij bent veel sterker dan iedereen die jou belachelijk hebt gemaakt.

  Liefs, Elcke

 17. Saonah
  30 november 2016 / 12:39

  Lieve lieve Sytse,

  Een goed mens zijn, dat zit in jou. Al je hele leven, dat voel ik. En ik kan me nog goed ons eerste gesprek over veganisme herinneren, en jouw besluit om daarna direct te stoppen met dierlijke producten consumeren. Zo trots was ik en ben ik nog steeds!

  Jij hebt het licht gezien, waar een ieder ander misschien wel voor de rest van zijn leven, blind voor zal zijn. Maar jij hebt dat, en jij hebt dat altijd al gehad. You were born to shine! En laat dat licht niet dimmen door mensen die altijd op 1 punt blijven staan. Ik hoop dat je je in je leven kunt omringen door mensen die jou meer opleveren dan dat ze van je af zullen nemen.

  Je bent een prachtig mens, nooit vergeten.

 18. Wensy
  30 november 2016 / 12:25

  Ga door! Je bent de stem van anderen die het niet doen!

 19. Shirley
  30 november 2016 / 12:22

  Je bent een topper…Ga vooral door, ignore the haters ❤️

 20. 30 november 2016 / 12:20

  Hey Broertje,

  Het is nooit leuk om op zo’n manier afgezeken te worden, terwijl ik je tweet toch echt een hele normale vraag vond. Echter is het mij ook wel duidelijk geworden dat er nog zoveel mensen ontwetend zijn. Mensen zitten nog met hun kop in het zand en willen alles makkelijk, voor het grijpen, niet over nadenken en vooral niks ervoor hoeven te laten! We zijn met z’n allen bezig een nieuw collectief bewustzijn te vormen en jij doet daar heel goed aan mee. Je moet maar zo denken, negatieve aandacht is óók aandacht 😉 Wie weet is er door jou tweet wel iemand na gaan denken die dat eerder niet deed en heeft hij/zij die tweet gelezen via geen stijl. Ik ben ervan overtuigd dat alles zijn reden heeft en alles interconnected is met elkaar. Enerzijds om jou in een groeiproces te helpen, en anderzijds om mensen aan te raken. Door die synergie komen dingen bij anderen terecht en zal het collectief bewustzijn kans krijgen om te groeien. Dus eigenlijk een vette HOERA voor alle reacties op je tweet!

  Liefs, Karin
  fb AtYourPlate

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   5 december 2016 / 14:13

   En jij lief! Dankjewel!

 21. 30 november 2016 / 12:11

  Knap hoe je hiermee om gaat. Ga vooral zo door <3

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   5 december 2016 / 14:12

   Dankjewel! Ik ga zeker niet stoppen! Al is het maar omdat het mezelf zoveel brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.