Vergeten we de andere dieren niet op dierendag?

Vergeten we de andere dieren niet op dierendag?

Vandaag is het dierendag. Onze huisdieren zien we als familie. Maar hoe zit het eigenlijk met de dieren die op een bord belanden? Waarom hebben we daar niet zo’n band mee?

Ik denk dat het komt, omdat we ze niet ontmoeten. Daardoor maak je niet dezelfde connectie als met je eigen huisdier. Het karakter van je huisdier leer je kennen. Daar houd je van. De koe die in stukjes op je bord belandt, die ken je niet. Maar is het niet zo dat dieren die je niet kent, net zoveel recht hebben om een fijn leven te leiden als jouw lievelingetje?

Vegan for the animals

Mijn hoofdreden om veganistisch te gaan eten waren de dieren. Ik ben dol op dieren! Allemaal. Zelfs die irritante kruisspin die ervoor zorg dat ik iedere ochtend met m’n hoofd in een web beland. De spin zelf is dan trouwens in geen velden of wegen e bekennen. De koeien die tegenover het huis van m’n ouders staan te grazen. Daar ben ik ook dol op. Ook al ken ik ze niet. Ik kijk ze in de ogen en voel hun energie. Dezelfde energie als ik bij mijn katten of de hond van m’n beste vriendin voel. Ze willen geliefd en erkend worden. Boerderijdieren worden vaak niet erkend of geliefd. Terwijl dat juist wel zou moeten.

Emoties

Wist je dat een varken net zo slim is als een kind van 3 jaar oud? En wist je dat alle dieren dezelfde emoties kunnen ervaren als wij mensen? Ze kunnen van iemand houden. Ze voelen onder andere angst, woede, verdriet, blijheid, eenzaamheid en vreugde. Waarom denk je dat cavia’s altijd zo lopen te springen als ze bij de eerste zomerzon weer het gras in mogen? Omdat ze superblij zijn dat ze de vrijheid van buiten zijn weer ervaren. En dat biggetje met haar mooie roze snoetje in de varkensflat zal nooit het daglicht zien. Laat staan de vreugde voelen van het gras onder haar voetjes.

ricksens-modelletje

Kippetjes

Kippetjes vinden het heerlijk om rond te rennen en hun vleugels uit te slaan. De kip waarvan jij het  kipfiletje in de supermarkt in de schappen ziet liggen, heeft dat nooit kunnen doen. Zij heeft zich nog nooit vrij gevoeld. Kunnen rennen of een lekker zandbad kunnen nemen. Terwijl ze daar juist de meeste vreugde uit halen. Daarom moet je echt twee keer nadenken of je (vanavond) dat kipfiletje wilt bakken. Vooral omdat het dierendag is.

Het is geen huisdierendag

Dierendag is voor alle dieren. Ook voor de dieren die je niet persoonlijk kent. Waar je geen persoonlijke band mee hebt. Dat je jouw huisdier extra verwent op 4 oktober, dat is niet zo gek. Maar ik wil iedereen oproepen om vandaag te erkennen dat het voor alle dieren dierendag is. Dat het om meer gaat dan alleen jouw konijn. Daarom wil ik je vragen om, ook als is het voor maar één dag, vandaag helemaal geen dierlijke producten te nuttigen. Voor het avondeten kun je mijn simpele maar heerlijke nasi maken. Mogen de dieren ook jouw steun verwachten?

PS. Als je al meedoet aan de veganchallenge, vind ik je geweldig! En als je al langere tijd veganistisch eet, vind ik je helemaal fantastisch.

Volg:

6 Reacties

 1. 4 oktober 2016 / 18:25

  Goed bezig jij! Ik eet voor 90 procent veganistisch. Het lukt me niet altijd maar alle beetjes helpen 🙂 Zojuist mijn diner op. Quinoa, bieten en avocado salade. Echt zo lekker mijn favoriet. 🙂

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   5 oktober 2016 / 13:18

   Ohh, wat goed! Dat is sowieso al superpositief! Elk stapje helpt hè, Les. Chapeau!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   5 oktober 2016 / 13:17

   Super!! En vooral handig dat je de recepten gewoon in je mailbox krijgt, right?

 2. 4 oktober 2016 / 12:01

  Mooi artikel! En ik vind ook dat je helemaal gelijk hebt. Ik vind niet dat iedereen meteen vegetarisch hoeft te worden maar we kunnen best wel met zn allen eens wat minder vlees eten 🙂

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   5 oktober 2016 / 13:16

   Precies dat! Het is natuurlijk het mooiste als veganistisch leven de mainstream wordt, maar elk stapje is er een.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis niets meer van Het Groene Broertje!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 1.579 andere abonnees