The only vegan in the village

The only vegan in the village

Soms voel ik me alleen. Er zijn dan zoveel mensen om me heen maar toch voel ik me alleen. Anders. Apart. Alsof ik er niet helemaal bij hoor. The only vegan in the village.

Omgeving

In mijn directe omgeving ken ik geen enkele veganist. Tenminste, dat is gelogen. Ik heb één vriendin die veganist is. Maar we zien elkaar echt heel weinig. Tussen de vrienden die ik veel zie, ben ik een vreemde eend in de bijt. Homo, Fries in Noord-Holland, Veganist, ik pas echt in verschillende hokjes (want mensen denken zo graag in hokjes). En dat vind ik wel eens lastig. Iedereen moet altijd maar rekening met mij houden. Dat doen ze maar al te graag en dat vind ik echt superlief, maar daardoor voel ik me ook wel eens bezwaard. Stel je voor dat veel van mijn vrienden veganist zouden worden, dan zou het allemaal een stuk gemakkelijker zijn. Dan zaten we op een verjaardag gewoon gezellig allemaal cruelty free te eten en hoefde ik de kaasjes en worstjes niet aan te staren. Niet te denken aan de oorsprong ervan.

Keuze

Het is een keuze hoor. Het is een keuze om alleen te staan in een wereld vol omnivoren. Een wereld waarin iedereen maar eet wat hij of zij lekker vindt. Spontaan uit eten is vaak een uitdaging omdat ik ook nog een beetje lastig ben qua wat ik wel en niet lekker vind. En dat kan soms best wel eens de pret bederven. Gisteren gingen we (m’n liefje en ik) met vrienden lunchen bij Woest in Callantsoog. Spontaan langsgaan kan vaak niet, maar ik had een half uur van te voren gebeld en ze maakten voor mij graag iets anders zodat ik gewoon kon komen eten. Supertof! Maar helaas is dat meer uitzondering dan regel. Meestal moet ik me gelukkig prijzen met een salade die ik eigenlijk helemaal niet lust.

Respect

Ik merk dat veel omnivoren zich veroordeeld voelen als ik zeg dat ik geen dieren eet. Alsof ik hun levensstijl afkeur. En dat is dan misschien ook wel een beetje zo, maar dat betekent niet dat ik vergeet dat ik ooit hetzelfde naar binnen schoof. En door dat te onthouden, houd ik respect voor andermans eetgewoontes. Al vind ik het wel heel lastig als een bord pulled pork vlak naast mijn hand staat. Dan ga ik helemaal nadenken over het arme varkentje en hoe hij (of zij) zich heeft gevoeld. Hoe het einde naderde. Maar zelfs dan, dan behoud ik mijn respect.

Vegfest en nieuwe mensen

Online leer ik een heleboel nieuwe mensen kennen. Via facebookgroepen, mijn social media kanalen maar ook via mijn blog. En daar ben ik super blij mee! Dankzij social media kan ik zien hoe zij hun leven leiden en dat houdt me vaak op de been. Dat zorgt ervoor dat ik sterk blijf in een wereld waar verleiding op de loer ligt (niet omdat mijn principes dan ineens verdwijnen, maar omdat het soms gewoon gemakkelijker is). Met de vriendin die ik eerder noemde, ga ik komende zaterdag naar VegFest. Een festival voor vegans (dat doet de naam helemaal niet vermoeden hè?) waar we lekker kunnen eten, shoppen en nieuwe mensen leren kennen. Want de mensen die ik digitaal heb leren kennen, willen allemaal een drankje doen. That sounds like a lot of fun! En hopelijk, voel ik me daarna minder alleen. Hopelijk voel ik dan echt dat ik deel uitmaak van iets groters en dat we samen echt het verschil maken.

Bron foto: Pixabay

Volg:
Share:

9 Comments

 1. hvm
  29 november 2016 / 15:02

  Vroeger hoorde je vaak het argument dat het eten van vlees noodzakelijk is, omdat een dieet zonder vlees ongezond is. Anderen zien het eten van vlees als vanzelfsprekend. Zo normaal, dat het een verrassing is als ze iemand ontmoeten die ervoor kiest om veganist te zijn.

  Gevolg is, dat je alleen al door er te zijn, en door gezond te zijn, al een bedreiging vormt voor de omnivoor. Waarom? Omdat je laat zien dat het omnivoor dieet ook een keuze is, en geen vanzelfsprekendheid. Omdat je laat zien dat je niet ziek of ongelukkig hoeft te worden van een veganistisch dieet.

  Ongeacht je mening of oordeel, is het feit dat je bestaat en dat je keuzes realistisch blijken, voor hen een probleem. Vergelijk het met mensen die te hard rijden en het argument gebruiken dat je niet veilig kan rijden als je steeds op je snelheidsmeter moet kijken. Zodra mensen laten zien dat dat wel degelijk kan, veroorzaken ze voor de rest een probleem.

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   5 december 2016 / 14:11

   Je slaat de spijker op z’n kop! Je hebt echt gelijk. Ze voelen zich meteen bekritiseerd terwijl wij, vegans, dat juist zo weinig mogelijk proberen te doen. Alleen maar liefde!

   Bedankt voor je mooie reactie.

   • hvm
    5 december 2016 / 15:47

    Toch heeft de bekende Amerikaanse grap over veganisten een kern van waarheid:

    “How can you tell if a person is vegan? Don’t worry: they’ll tell you!”

    Het publiekelijk presenteren van persoonlijke keuzes m.b.t. voeding, lijkt toch vaak een evangeliserende ondertoon te hebben, of kan ook als narcistisch ervaren worden. Vroeger aten we om geen honger te hebben en veel mensen eten nog steeds wat ze als kind te eten kregen, zonder er veel mee bezig te zijn of er veel woorden aan vuil te maken. Daar zit best een lastig cultuurverschil.

 2. 28 november 2016 / 11:14

  Wat een heerlijk eerlijk stuk. Heel herkenbaar dit. Ik heb ook geen veganistische vrienden en dat is soms niet makkelijk.
  Ik ben niet op Vegfest dit jaar maar het volgende event doe ik graag een drankje mee 🙂
  Veel plezier op Vegfest in ieder geval!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   5 december 2016 / 14:10

   Jammer dat je er niet was! Het was echt leuk! Als er weer eens een event is, gaan we een drankje doen. Leuk! Gelukkig ben ik niet de enige die zich zo voelt..

 3. 28 november 2016 / 11:01

  Mooi geschreven hoor! Ik volg je nu sinds kort op Instagram (met plezier) en ik geloof dat ik ook heel graag je blog lees :). Ik hoop dat je zaterdag een super fijne ervaring hebt bij VegFest, met allemaal mensen die hetzelfde denken en doen. Ik ga zondag (jammer dat ik je misloop!) en ik heb er zo veel zin in!
  En ik kan helemaal beamen wat je zegt over sociale media. Mijn schoonzusje is vegan, maar verder heb ik ook niemand in m’n omgeving. Maar via Instagram en m’n blog heb ik al zo veel leuke vegans leren kennen (en ontmoet!), zo fijn! Ik ben echt blij dat die online community bestaat :).
  Liefs!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   5 december 2016 / 14:10

   Ohh superlief! Dankjewel! Jammer dat we elkaar niet hebben kunnen zien op Vegfest inderdaad. Het is zo prettig om zo nu en dan even ‘gewoon’ te zijn. En op social media lukt dat tussen alle andere vegans inderdaad best!

   Heb je het leuk gehad op Vegfest?

   xx

 4. 28 november 2016 / 09:21

  Oooh ik dacht effe dat er echt een dorp bestond waar enkel vegans wonen ?.. Maar ik maak net hetzelfde mee ? is je vriendin ook vegan?

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   5 december 2016 / 14:09

   Hahaha, was dat maar zo! Dan ging ik verhuizen hoor 😉

   Mijn vriendin? Ik denk dat je mijn vriend bedoelt. Hihi. Maar nee, hij is een omnivoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.