Nieuwe media is dood

Nieuwe media is dood

Het is over met de nieuwe media. Algoritme’s, shadowbans, voorwaarden, InstaPods, InstaBots, dingen waar niemand iets van weet, maar iedereen het over heeft. Nieuwe media is dood.

Instagram

Ik gebruik Instagram om leuke momenten te delen in de vorm van een foto. Ik klets en geniet met andere bloggers, vloggers, instagrammers over en van al het mooie en leuke in elkaars leven. Daar is Instagram volgens mij ook voor bedoeld. Al een tijdje hanteert Instagram een algoritme waardoor ik veel foto’s tegenwoordig niet meer zie. Daar baal ik van. Daardoor zijn er InstaPods ontstaan. InstaPods? Waar heb ik het nu weer over? Ik leg het je uit: Een InstaPod is een groepje mensen die dezelfde interesses hebben. Als ik een nieuwe foto plaats, stuur ik die via de groepschat door naar de mensen die in mijn InstaPod zitten. Zo zien zij mijn foto sowieso. Als de foto dankzij hun veel reacties oplevert, wordt de foto weer meer weergegeven bij mijn andere volgers. Doordat anderen dit ook doen, zie ik ineens ook weer meer foto’s die aansluiten op mijn interesses.

Sinds twee weken geleden kwam het woord “shadowban” regelmatig voorbij. Instagram heeft namelijk allemaal verborgen voorwaarden en regeltjes. Zo mag je niet meer dan 30 keer per uur een foto liken of reageren op foto’s. Ook zijn er InstaBots (niet te verwarren met InstaPods) zoals Instagress (onlangs door Instagram geblokkeerd). InstaBots zijn systemen bedacht om automatisch op foto’s te reageren als er een bepaalde hashtag wordt gebruikt. Vaak slaat de comment kant nog wal. Zo zag ik laatst bij iemand waarvan de kat was overleden de reactie “Love this!” Totaal niet passend. Dat soort accounts worden door mij direct geblokkeerd. Ik kan je vertellen, de lijst is inmiddels erg lang.

 

Facebook

Op Facebook worden nog steeds de meest gruwelijke dingen gedeeld. Dingen die ik helemaal niet wil zien. Daarom heb ik een half jaar geleden mijn persoonlijke account verwijderd en een nieuwe aangemaakt op mijn Facebook pagina nog in de lucht te houden. Ook daar heb ik namelijk leuk contact en dat wil ik voor geen goud missen. Wat ik niet wil zijn al die negatieve dingen op mijn beeldscherm. Ik snap zelf ook wel dat het de realiteit is, maar ik word echt niet gelukkiger door het zien van andermans ellende. Ik wil de hoogtepunten van andere mensen zien, niet per se de dieptepunten. Tenzij ze persoonlijk zijn en door die persoon zelf zijn gedeeld. Iets negatiefs zeggen over iemand die je eigenlijk niet kent of iemand compleet belachelijk maken heeft wat mij betreft een te hoog Mean Girls/Highschool gehalte. Daar ben ik inmiddels echt te oud voor.

Twitter

Op Twitter lijkt het tegenwoordig een sport om mensen af te zeiken. Helemaal met de grond gelijk te maken. Zelf stond ik een tijd terug op Geen Stijl omdat ik op zoek was naar een duurzaam hoesje voor mijn niet zo duurzame iPhone. Ik weet dus als geen ander hoe een dergelijk bash aan kan komen. Gelukkig sta ik stevig in mijn schoenen en kon ik het redelijk snel van me af laten glijden. Maar stel je voor dat een onzeker meisje van 16 jaar jong dat mee moet maken? Hoe gaat die daar mee om? Hoogstwaarschijnlijk achtervolgt het haar de rest van haar online leven. Is dat ‘cool’? Ben je wel helemaal lekker als je meedoet aan het belachelijk maken van andere mensen? Mensen zoals jij en ik. Waar verdienen ze het aan? Wat maakt dat de wereld voor plek? Stop daar alsjeblieft mee. Als je ergens niet achter staat, negeer het dan gewoon. Ik laat me ook vaak verleiden om reacties te schrijven. Die publiceer ik meestal niet. Wat levert zo’n negatieve reactie nou eigenlijk op? Een online discussie en ongenoegen. En van ongenoegen is er genoeg in de wereld.

Hoe nu verder?

Ik heb besloten om mijn Twitter en Facebook app tijdelijk van mijn telefoon te verwijderen. Op Instagram blijf ik natuurlijk wel actief. Ook al houdt de Instagram Maffia ons allemaal heel goed in de gaten. Algortimes, Shadowbans, InstaBots, ik laat het allemaal links liggen. Ik deel wat ik leuk vind om te delen en hoop dat de leuke foto’s van anderen nog steeds in mijn tijdlijn voorbij komen.

Hoe ga jij met social media om? Laat jij je leiden door algoritmes en regeltjes of doe je lekker wat je zelf wilt?

Bron afbeeldingen: Pixabay
Volg:
Share:

16 Reacties

 1. 26 mei 2017 / 07:30

  Misschien een tip om dan ook, bijvoorbeeld het twitter icoontje, van jouw blog weg te halen? Zo stuur je jouw lezers heel gericht naar de social kanalen waarop je actief blijft? En dan heb je minder het gevoel dat er ergens een verwaarloost account rondslingert op het internet.

 2. 19 mei 2017 / 18:22

  Social Media gebruik ik wel nog, maar in mindere mate. Twitter gebruik ik enkel nog om mijn blogs op te delen en met mijn bff privé te babbelen. Instagram gebruik ik om happy moments te delen met vrienden. En Facebook is de enige social media waar ik totaal geen afscheid van kan nemen. Elke dag neem ik er een kijkje en op vrije dagen blijf ik er toch wel even hangen. Voor de rest zegt social media mij niet veel meer, maar we worden precies wel verplicht door de buitenwereld om steeds online te zijn. Zielig soms.
  Evelyne onlangs geplaatst…PocketlettersMy Profile

 3. 19 mei 2017 / 09:15

  Hier ben ik ook erg mee bezig. Ik ga ook mijn persoonlijke facebook pagina verwijderen, nadat ik met iedereen telefoonnummers en mailadressen heb uitgewisseld. Over Instagram ben ik nog niet zo uit, ik vind dat het zo veranderd op het moment! Echt jammer dat dat na een tijd altijd gebeurd:( Maar je hebt helemaal gelijk hoor, het brengt een hoop negativiteit met zich mee terwijl het gewoon leuk zou moeten zijn!
  Iris onlangs geplaatst…My green shaving routine: zero waste shaving with a safety razorMy Profile

 4. 17 mei 2017 / 23:12

  Ik snap echt geen *piep* van al die termen joh, in die zin ben ik echt ouderwets en loop ik ontzettend achter. Maar ik doe wat ik zelf wil, of er nou een bot achter m’n kont aan zit of dat mijn foto’s niet meer zichtbaar zijn door zo’n schim (a.k.a. shadowban) dat boeit me eerlijk gezegd niet zo :’)
  Dinja onlangs geplaatst…Food: Blippo Surprise Candy BoxMy Profile

 5. 17 mei 2017 / 10:37

  Goed artikel! We hebben het er op de fiets al over gehad, ik vind het ook zo jammer dat het zo gaat tegenwoordig. Vroeger vond ik social media veel leuker, minder nep en eerlijker dan eerst. Ik denk dat ze bij insta de weg een beetje kwijt zijn. Ik zie vaak alleen berichten van 3 dagen geleden. Nee dan is het nog leuk om erop te reageren 😉 maar niet heus.
  Lesley onlangs geplaatst…Outfit | Red lips roller skater girlMy Profile

 6. 16 mei 2017 / 23:47

  Ik vind je artikel erg mooi. Je slaat de spijker op zijn kop en ook ik sta er precies hetzelfde in!

 7. 16 mei 2017 / 21:01

  Wat heb je een goed artikel geschreven over de niet-zo-sociale-social-media. Dat algoritme vindt ik toch zó vervelend. Waar ik tot een aantal maanden geleden nog wel redelijk wat volgers er bij kreeg, hangt mijn volgersaantal nu al maanden op hetzelfde aantal. Geen ramp, want ik vind Instagram gewoon leuk. Wel erg jammer want ik doe mijn best én het aantal volgers is ook belangrijk voor bloggers (jou vast niet onbekend, haha). Maar zolang we gezellig doorgaan met onze fijne Instapod is Instagram sowieso al duizend keer leuker.
  Sara | MevrouwMiauw onlangs geplaatst…Vlinder’s dagboek | Fotoshoot voor meowthersdayMy Profile

 8. 16 mei 2017 / 19:32

  Ja herkenbaar! Ik heb al een tijdje een haat/liefde verhouding met Social media. Ik heb sinds een paar maanden geen persoonlijk Facebook account meer, lekker rustig! Instagram vond ik heel leuk, maar al het gedoe eromheen met bots en volgen/ontvolgen maakt dat ik er toch een beetje klaar mee ben. En ik wil gewoon alles op chronologische volgorde zien. Alleen Twitter vind ik nog leuk eigenlijk, dus daar ben ik nog redelijk actief 🙂
  Marieke onlangs geplaatst…Vegan meringues recept, voor luchtige meringuesMy Profile

 9. 16 mei 2017 / 19:25

  Wat een goed stuk! Het is inderdaad zo dat je er inmiddels een fulltime baan van kan maken om al die regeltjes uit te gaan zoeken en overal rekening mee te houden. Ik vind het vooral jammer dat Instagram een plek is geworden waar het alleen maar gaat om aantal volgers, reacties etc. Terwijl waardevolle volgers die echt geïnteresseerd zijn zoveel leuker zijn. Soms dan heb ik wel eens neiging om er mee te stoppen, maar dan bedenk ik mij weer waarom ik het zo leuk vind. Het hebben van een sociale plek, waar ik super toffe mensen leer kennen, het delen van mijn creatieve uitspattingen en een soort mooie momenten pagina. Het zou leuk zijn om te groeien, maar liever leuke mensen om mij heen die echt interesse hebben. Ik probeer het gewoon los te laten en mijn ding te doen 😀

 10. 16 mei 2017 / 19:01

  Ik vind twitter nog steeds heel leuk. Ik bepaal zelf wie ik volg en dat is een fijne groep mensen. Verder heb ik een vinkje uitgezet waardoor ik gewoon alle tweets chronologisch zie langskomen en geen last heb van vervelende algoritmes.
  Facebook heb ik vooral voor één bepaalde groep, maar ik ben er ook een tijdje af geweest en kom er niet elke dag.
  Lalagè onlangs geplaatst…Niemand houdt me tegen – Evert HartmanMy Profile

 11. 16 mei 2017 / 18:36

  Goed omschreven Sytse! En je vergelijking met mean girls vind ik behoorlijk raak. Online en offline zit tegenwoordig enorm in elkaar verweven en ik kan mezelf daadwerkelijk gestresst gaan voelen wanneer ik weer een “fittie” voorbij zie komen. Goed besluit dat je de apps tijdelijk van je telefoon doet, het gaat je een hoop mooiere dingen opleveren 🙂
  Merel onlangs geplaatst…Lente risotto met groene aspergeMy Profile

 12. 16 mei 2017 / 18:30

  Helemaal mee eens Sytse! De laatste tijd is sociale media helemaal niet zo sociaal meer. Platformen worden gedicteerd door rare regels en spammers. Ik vind sociale media steeds minder leuk worden hierdoor. Het leuke van sociale media vind ik juist het sociale aspect ervan. In contact komen met mensen en interesses en ervaringen delen! Maar ik heb het gevoel alsof dat meer naar de achtergrond verdwijnt. Het gaat alleen om volgers, likes en reacties. Zo jammer want dankzij sociale media heb ik zulke toffe mensen ontmoet (onder andere jou 😍) . Ik probeer al die gekke dingen maar te negeren en gewoon door te gaan waarmee ik bezig ben!

 13. 16 mei 2017 / 18:29

  Wat herkenbaar! Ik heb zelfs nog niet eens gehoord van InstaBots haha. Ik vind het allemaal een beetje doorslaan eigenlijk. Al die negativiteit en er moeten allemaal van die vreemde nieuwe dingen worden bedacht. Negatieve berichten en reacties probeer ik te negeren op FB en Twitter. Twitter heb ik nog wel, maar niet meer op mijn telefoon. Scheelt ook een hoop. Ik baal ook van de manier waarop Instagram tegenwoordig is ingericht. Ik houd niet echt rekening met al die algoritmes, behalve natuurlijk dat ik niet meer dan 30 hashtags plaats, maar verder niet eigenlijk. En kan echt naar worden van al die zogenaamde volgers die vervolgens weer ontvolgen. Gewoon genieten van foto’s en oprecht interesse tonen hoort er niet meer bij. Nou dit is ook een lekker positief stukje geworden haha 😛 Gelukkig kan ik zeker nog erg genieten van social media, zeker op mijn facebook pagina voor de blog en Instagram. Ik heb bij die laatste trouwens uitgezet dat ik meldingen ontvang. Ik kijk gewoon wanneer ik wil, heel handig!
  Sabine onlangs geplaatst…Plastische chirurgie in Colombia: het schoonheidsideaal, borsten en billen, cultuur en de cijfersMy Profile

 14. 16 mei 2017 / 18:25

  Goh ik lees hier nu een aantal termen, daar had ik nog nooit van gehoord, oeps! Ik gebruik best veel social media, maar heb de meldingen op mijn telefoon uitgezet. Wat jij bij Facebook omschrijft, dat ken ik maar al te goed. Ik heb een paar lieve maar oh zo onhandige familieleden die echt de hele dag filmpjes en foto’s van vermoorde dieren, kindermishandeling etc delen. Van hen heb ik de berichtmeldingen uitgezet. En voor de rest…ik doe helemaal niks met algoritmes, ik ben meer van het ouderwets gezellig mouwen en lollig ouwehoeren. En foto’s delen van mijn kamerplanten. 😉
  Sandy onlangs geplaatst…Mijn Pokémonkaarten verzamelingMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis niets meer van Het Groene Broertje!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.680 andere abonnees