Mijn partner is een carnivoor en toch houd ik van hem

Mijn partner is een carnivoor en toch houd ik van hem

Ik ben al heel lang gelukkig met mijn R. Voordat ik van een veganistisch leven hield, hield ik al van hem. Maar hij gaat niet mee in het proces. Hij maakt niet dezelfde connectie. Hoe ga ik daarmee om?

Voor sommige mensen is het veganisme als een religie. Ze gaan er hard in en zijn boos op de hele wereld die niet hetzelfde leeft. Ik zit in een heleboel vegan-groepjes op Facebook. Zo ook een groepje met homoseksuele vegans. Daar worden soms hevige discussies gevoerd.

I would never date a carni

Veel vegans willen alleen vegans daten. Aan de ene kant snap ik dat, maar aan de andere kant totaal niet. In mijn beleving hoef je niet over alles in het leven hetzelfde te denken. Mijn lievelingskleur is blauw. Die van R. niet. En dat is prima. We hebben een andere kledingstijl en houden niet van dezelfde auto’s. Ik houd van klinisch wit, R. van knus bruin. Als je je beide een beetje aanpast, is er geen vuiltje aan de lucht. En daarom vind ik dat iedere vegan best met een carnivoor zou kunnen daten. (Toen ik dat in die groep zei, ben ik met de grond gelijk gemaakt.)

Confrontaties

Als ik kijk naar mijn eigen relatie, dan gaat het echt prima. Natuurlijk hebben we wel eens een pittige discussie over eten. We eten niet altijd meer samen omdat het fornuis niet groot genoeg is. Dan koken (en eten) we om de beurt. Ja, er ligt wel een shoarma in de koelkast en ik zet wel eens een smoothie naast een brok kaas. So be it. We proberen ons eten zoveel mogelijk te scheiden zodat ik geen ‘last’ heb van zijn dierlijke producten. En natuurlijk confronteer ik hem er wel eens mee. Maar niet meer zo hard als voorheen hoor. Toen ik net de connectie had gemaakt, kwam ik wel eens binnen en bulderde: ik dacht al dat ik dood vlees rook! Die momenten, die waren voor niemand leuk.

Concessies

Als ik zeg dat ik die avond ga koken, dan zorg ik ervoor dat het een maaltijd is inclusief vleesvervangers zodat R. toch een beetje het gevoel heeft dat er vlees in zit. En meestal vind hij het dan superlekker. Mijn nasi is een voorbeeld van een gerecht dat veel carnivoren graag bij mij eten. Wanneer ik een avonddienst heb of om wat voor reden niet thuis eet, dan gaat meneer los met dierlijke ingrediënten. Prima. Natuurlijk koken we ook wel eens samen. Dan ligt in de ene pan een stuk vlees en in de andere een vervanger. We passen ons beide gewoon een beetje aan. Twee werelden in één woning.

Single vegan

Wat me opvalt is dat veel vegans die ik in die groep sprak (die niet met een carni wilden daten) allemaal single zijn. En wat ze voor het gemak ook even vergeten, is dat ze (bijna) allemaal ooit zelf ook dierlijke producten gebruikten om hun leven rijker te maken. Ik snap het gebrek aan respect niet zo. Alle respect voor hun hoor en ik vind het fantastisch dat ze vegan zijn maar iedereen maakt zijn eigen keuzes en kan dat naar zichzelf verantwoorden. Als je dat niet meer kunt, dan moet je andere keuzes maken. En laten we eerlijk zijn, iedere maaltijd die ik veganize voor m’n liefje, is er weer één.

Bron foto: Pixabay

Volg:
Delen:

12 Reacties

 1. 23 december 2016 / 10:33

  Eeeeh vegan is echt geen religie haha ? ikzelf eet vegan en ben TEGEN religie (voor mezelf toch.. Maar als anderen wel gelovig zij, respecteer ik dat ten zeerste).
  Mijn broers lusten geen witlof.. Is dit dan ook een religie? ? Het is gewoon een klein principe van het kleine deeltje dat je niet als voedsel aanziet! Niet meer!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   23 december 2016 / 12:33

   Hahah I know. Maar sommige mensen denken er toch echt anders over..

   • 24 december 2016 / 19:55

    En jij? Hoe zie jij vegan zijn? Enkel een eetgewoonte die je liever aanneemt, omdat je zo geen dieren/ klimaat om zeep helpt… Of echt iets waar je voor leeft en het vegan zijn adoreert en met niets anders bezig bent? ?

    • Het Groene Broertje
     Auteur
     25 december 2016 / 20:02

     Ik denk dat ik nog zoekende ben om uit te vinden wat het beste bij mij past. Boos zijn op de wereld maakt mij sowieso niet gelukkiger, maar daar kom ik later uitgebreid op terug. Zodra ik de juiste woorden heb gevonden, verschijnt daar een artikel over.

 2. 30 oktober 2016 / 17:16

  Poeh, die confrontatie lijkt me wel best lastig. Maar inderdaad, groot gelijk.

  Voor mij kan het wel een afknapper zijn, zoals dat voor allerlei eigenschappen kan gelden. Als iemand heel stijf z’n oogkleppen ophoudt of wel weet hoe de bioindustrie werkt maar het geen zak kan schelen, dan is dat voor mij een afknapper. Je hebt op dat vlak dan heel erg iets níet met elkaar gemeen. Maargoed, dat geldt voor alle dingen/interesses eigk.

 3. 23 oktober 2016 / 13:07

  Hé, ik ontdek nu je blog, meteen dit gave artikel! Goed om zoiets eerlijks te lezen. Ik sluit me helemaal bij je aan. Mijn vriend eet ook vlees, en ik verwacht niet dat dat gauw gaat veranderen, maar it is what it is. Een betere wereld bereiken kan ook op een andere manier dan constant je lief terroriseren met je mening.

 4. 17 oktober 2016 / 18:31

  Je hebt groot gelijk. Natuurlijk kan het samen :-). Iedereen zijn eigen keuzes en zolang je respect hebt voor elkaar komt dat goed!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   19 oktober 2016 / 15:43

   Dat is het: respect. Als we allemaal respect voor elkaar zouden hebben dan zou de wereld er zoveel mooier uit zien!

 5. ikram
  17 oktober 2016 / 10:55

  Hij is gewoon een omnivoor geen carnivoor. Dat is mens eigenschap maar ik geloof dat wij het zo makkelijk dat wij nu het luxe hebben om te kiezen en ook zeiken over de anderen en hen eten gewoontes.

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   19 oktober 2016 / 15:42

   Dat klopt. Maar in dit artikel gaat het voornamelijk over het ‘vlees eten’. Daarom heb ik voor carnivoor gekozen.

 6. 17 oktober 2016 / 07:55

  Mensen die anderen veroordelen, omdat zij andere keuzes maken daar kan ik dus helemaal niets mee. Vertellen over je eigen keuzes prima! Maar mensen veroordelen.. jak! Ik denk dat je daar zeker niets mee bereikt.
  Fijn dat jij gewoon gelukkig kunt zijn met je vriend ondanks dat jullie over het eten van dierlijke producten anders denken. Ik zou ook niet weten waarom dat niet zou kunnen…

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   19 oktober 2016 / 15:42

   Ik snap wel waar dat vandaan komt. Als veganist zijnde weet je dat het vaak uit onwetendheid komt en wij begrijpen niet dat andere niet ‘het licht’ zien. Maar om iemand daar nou over te be/veroordelen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.