Hoe kom je af van single use plastic?

minder plastic 1 - less single use plastic

Plastic. We gebruiken het allemaal. Maar single use plastic is een crime voor de planeet. Wat als we allemaal zouden stoppen of in ieder geval minderen met het gebruik van single use plastic? Dat zou voor de aarde een stuk beter zijn! Ik geef je graag een aantal tips waardoor jij je (single use) plastic gebruik kan verminderen!

Iedere minuut belandt er een vuilniswagenlading aan plastic afval in zee. Voedselbedrijven en supermarkten zijn verslaafd aan goedkoop en makkelijk wegwerpplastic. Maar onze oceanen betalen de prijs.

Op de meest afgelegen plekken op aarde en in zee worden Coca-Colaflesjes, Twix-wikkels en plastic boodschappentassen teruggevonden. Dit kan anders! Supermarkten en voedselbedrijven hebben de oplossing in handen. Zij moeten investeren in alternatieven voor wegwerpplastic en kiezen voor recycling in plaats van nieuw plastic.

minder plastic 2 - less single use plastic

Rietjes

“What difference will one straw make?” – Said 7 billion people. Rietjes gaan verder dan waar jij ooit bent geweest. Als ze in de zee terecht komen, wat regelmatig gebeurt, reizen ze de hele wereld rond. Tijdens de jaarlijkse beach cleanups in Amerika worden gemiddeld 5.000 rietjes opgeruimd. Daar moeten we met z’n allen tegen in opstand komen. Je hebt tegenwoordig bamboe-, glazen- en rietjes van RVS. Ook bestaan er rietjes van papier. Die plastic rietjes laten liggen, dat is een kleine moeite voor een groot verschil! Neem dus standaard je eigen rietje mee als je de deur uit gaat. Dan kun je plastic rietjes bij je bestelling op het terras of in dat restaurant direct weigeren. “Zonder rietje alsjeblieft.”

minder plastic - herbruikbare broodzak

Plastic tassen

170 plastic tassen per persoon, per jaar. Sick. Sinds het verbod op gratis plastic tasjes is dit gehalveerd. Regelmatig een plastic tasje kopen in de supermarkt of kledingwinkel is echt niet nodig. Het is zonde voor het plastic gebruik en daarnaast gooi of geef je dat tasje ook weer weg. Zonde van je geld! Neem zelf gewoon standaard een (extra) tas mee om het verbruik van plastic tassen nog meer naar beneden te krijgen. Ook krijg je brood (en groente en fruit) vaak in een plastic zakje. Dat is ook onnodig. Lidl introduceerde onlangs de Lidl Green Bag. Een supergoed alternatief! Maar een nog beter alternatief zijn de zakken van biologisch katoen. De Lidl Green Bag is beter dan plastic, maar gemaakt van Nylon. Het is een goede tussenstap, maar als je direct van 0 naar 10 wilt, kies dan voor herbruikbare zakken van biologisch katoen.

minder plastic 3 - less single use plastic

Wattenstaafjes

Ik zag eens een foto van een zeepaardje dat een wattenstaafje vasthield. Erg schattig maar superslecht tegelijk. Een zeepaardje hoort in zijn leven geen enkel wattenstaafje tegen te komen. Toch drijven er enorm veel in zee. Belachelijk! Er zijn namelijk ook biologisch afbreekbare wattenstaafjes. Naast dat deze wattenstaafjes steviger zijn, merk je geen enkel verschil. Als je dan bedenkt dat ze gemaakt zijn van biologisch katoen en bamboe, is er toch niets meer dat je tegenhoudt om net even een ander pakje wattenstaafjes te kopen?

minder plastic - boho tiffin

Boterhamzakjes en plastic broodtrommeltjes

Plastic boterhamzakjes die je één keer gebruikt, zijn al helemaal niet meer van deze tijd. Er zijn ontzettend veel alternatieven waaronder deze fashionable lunchbox met drie lagen van Boho Tiffin. Omdat deze mooie lunchbox uit drie lagen bestaat, kun je gemakkelijk verschillende gerechtjes meenemen. Lekker veel variatie dus! Binnenkort laat ik je in een artikel zien hoe ik mijn Boho Tiffin gebruik en wat voor heerlijks ik er allemaal in meeneem!

minder plastic 4 - bamboe bestek

Plastic wegwerp bestek

Ik werk twee dagen tot 22.00 uur op kantoor. Dat betekent dat ik ook mijn warme maaltijd daar nuttig. Omdat er regelmatig bestek verdween, worden we tegenwoordig verwend met plastic wegwerp bestek. Not so cool! Daarom gebruik ik nu deze fantastische bestekset van bamboe. Gewoon even met de hand afwassen en daarna zijn ze weer klaar voor gebruik! Daarnaast vind ik dit bestek ook wel wat tropisch hebben. Alsof je op een romantisch eiland zit, de zon zakt de zee in en ik geniet van een heerlijke maaltijd.

minder plastic - rvs snackbakjes

RVS luchtrommeltjes

Naast mijn lunch/avondmaaltijd op kantoor, snoep ik ook graag tussendoor (HA! Dat rijmt!). Voordat ik bewust met mijn footprint aan de slag ging, nam ik altijd plastic zakjes mee en kocht ik bijvoorbeeld druiven in een plastic bakje. Zonde van al dat plastic! Het meeste van mijn groente en fruit koop ik tegenwoordig los bij de Turkse winkel hier om de hoek of de Afghaanse toko in Nieuw Den Helder. Daar verkopen ze het namelijk zonder plastic verpakking! Zo fijn! De druiven en andere fruitsoorten neem ik mee in deze handige bakjes. Ook neem ik wel eens een handjevol noten mee in het kleinste bakje. Daarnaast zijn ze ook superhandig om bijvoorbeeld sojayoghurt in mee te nemen. De sojayoghurt in de grootste, de vegan granola in de middelste.

minder plastic - stasher

The amazing STASHER

Buy this! It makes your life so much better! You can cook it, freeze it and store it! It’s plastic free and amazing! Genoeg met het Amerikaanse Tell Sell praatje. Maar ff serieus, zo’n Stasher is echt briljant! Zoals ik in het verkooppraatje al zei, je kan ‘m in kokend water gebruiken, in de vriezer leggen (voor het vers houden van je reeds gesneden paprika) of gewoon in de voorraadkast bewaren met bijvoorbeeld je gedroogde bonen. Daarnaast kun je ook je zelf gemaakte saus opwarmen in de magnetron zonder het uit de Stasher te halen. Dit kan-alles-zakje van siliconen is serieus amazing.

minder plastic 5 - kilner limonadetap

Limonadetap voor in de koelkast

Je zag ‘m gisteren al voorbij komen op Instagram: de Kilner limonadetap voor in de koelkast. We maken er hier thuis dankbaar gebruik van. Het helpt mij ontzettend om op warme dagen genoeg water te drinken. Ik gooi de limonadetap vol met ijsblokjes en lekker fruit (in dit geval limoen en citroen) en door de warmte, smelt het ijs en heb je letterlijk ijskoud water met een heerlijk verfrissende smaak! Vroeger had ik altijd minimaal 6 flesjes water in de koelkast staan die ik na gebruik weggooide, zonde natuurlijk! Deze limonadetap is een fijn alternatief met z’n inhoud van 3 liter!

Bronnen:

Ecocycle: http://www.ecocycle.org/bestrawfree/faqs
Meldpunt verpakkingen: https://meldpuntverpakkingen.nl/veel-gestelde-vragen/654/hoeveel-plastic-tasjes-worden-er-per-jaar-weggegooid-in-nederland.html
Greenpeace: https://secured.greenpeace.nl/plastic/

Ben jij al bewust bezig met je eigen plastic gebruik? Of beter gezegd, het verminderen ervan? Ik hoop dat ik met dit artikel je een aantal mooie alternatieven aanbied zodat je met weinig moeite, betere keuzes kan maken. 

Volg:
Delen:

9 Reacties

  1. 16 juli 2018 / 19:21

    Jaaaa topper! Ik ben gelukkig al een heel eind op dit gebied en dat voelt erg goed 🙂

  2. 16 juli 2018 / 13:41

    Slim om zo’n limonadetap in de koelkast te leggen! Een herbruikbaar rietje moet ik ook nog in huis halen. Verder probeer ik m’n plasticconsumptie zo veel mogelijk te beperken met de spullen die jij hierboven aanhaalt. 🙂 Metalen lunchboxes, Doppers, katoenen tasjes, … You name it!

    • 22 juli 2018 / 12:23

      Wat goed! Fijn dat je ook zo bewust bent, Jessica! 😀 Die limonadetap is echt een uitkomst! Ik loop nu gewoon met m’n glas naar de koelkast, schenk ‘m vol en vind het heerlijk. Het is natuurlijk ook zoveel beter dan frisdrank of andere drankjes.

  3. Petra
    16 juli 2018 / 12:32

    Ekoplaza in Almere heeft inmiddels 1046 artikelen plastic vrij verpakt in materiaal dat in de groene kliko bij het tuinafval kan. Dat is gewoon een super initiatief.

    • 22 juli 2018 / 12:24

      Wauw, wat goed!! Dat is echt een fantastisch initatief! Ik hoop dat de ‘normale’ supermarkten gauw volgen 😀

  4. 16 juli 2018 / 07:15

    De Dopper is een geweldig alternatief voor plastic flesjes 😀 Je ziet ze tegenwoordig overal in verschillende vrolijke kleuren. Je kunt ze gewoon opendraaien om af te wassen of om de bovenste helft als bekertje te gebruiken, handig toch.

    En als je dan toch plastic gebruikt, gooi het dan in zo’n pmd-container, dan kan het misschien nog worden hergebruikt.

    Overigens gebruik ik plastic tassen af en toe wel om het zwerfafval in mijn buurt op te ruimen. De gemeente doet haar best, maar soms ligt er zoveel troep bij het fietspad dat ik het niet kan aanzien…

    • 22 juli 2018 / 12:25

      Heel herkenbaar! Wij moeten plastic scheiden en in zakken aan de weg zetten. Niet echt een goede oplossing zo dicht bij zee. De meeuwen varen er wel bij zeg maar.. Er ligt dus hier ook heel vaak plastic op straat. Ik neem geregeld wat mee naar huis om het alsnog weg te gooien zodat het niet op straat blijft liggen.

      Ik heb een glazen fles die ik altijd bij me heb. Die is net iets groter dan een Dopper. Maar een dopper heb ik ook hoor. Ideaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..