Rust in de decembermaand

Rust in de decembermaand

Ik ben er vroeg bij, ik weet het, maar in de decembermaand hebben we het altijd maar druk, druk, druk. Juist in de decembermaand plan ik heel veel tijd voor mezelf in zodat ik niet helemaal leeg wordt gezogen door alle ‘verplichte’ festiviteiten. Waarom en hoe ik dat doe, vertel ik je in dit artikel!

Verplichte familiebezoekjes

Bij de kerstdagen horen verplichte familiebezoekjes. En eigenlijk vind ik dat juist wél leuk. We leven allemaal een druk leven en in mijn geval wonen we ook niet echt bij elkaar om de hoek. Eerste kerstdag is dan één van de dagen dat we met het hele gezin (van mijn kant) samen zijn. We gaan standaard gourmetten met m’n liefde, mijn ouders, mijn zus, haar man en drie kinderen. We zien elkaar niet veel omdat we best ver bij elkaar vandaan wonen, en dat maakt het altijd tot een gezellig samenkomen. Als vegan heb ik natuurlijk mijn eigen snacks mee en mijn eigen grillplaat. Dat was de eerste keer een beetje gek, maar we zijn nu niet anders meer gewend! Daarnaast gaan we (meestal) op kerstavond naar Reinier z’n moeder. Daar maken we er ook altijd een gezellig snaai-festijn van. Gewoon leuk, gezellig. Muziekje, hapjes, drankjes en liefde.

Tweede kerstdag is van ons

Tweede kerstdag houden we meestal voor onszelf. Dan blijven we lekker in de rust en is het een soort pyjamadag. Niets moet, alles mag. Als we zin hebben in een lange wandeling in het bos of over het strand, dan doen we dat. Hebben we nergens zin in en willen we liever de godganse dag Disneyfilms kijken op de bank en ’s avonds pizza eten? Dan doen we dat toch lekker. Vrijheid, blijheid! Deze tweede kerstdag gebruiken we echt meestal om lekker op te laden na alle Sinterklaas- en kerstperikelen en om fris richting oud en nieuw te gaan. Meestal komen op tweede kerstdag ook de kerstpakketten op tafel. Het is altijd een feestje om te ontdekken wat er in de doos zit. Vaak zijn mensen niet tevreden, maar ik vind zo’n kerstpakket wel echt heel leuk. Het is een blijk van waardering als je in loondienst bent. Nu ik fulltime als ondernemer door het leven ga, moet ik mijn eigen kerstgeschenk verzorgen. Ik denk dat ik mezelf trakteer op een mooie ring die ik al langer op het oog heb. Maar een echt kerstpakket lijkt mij toch stiekem ook wel weer heel fijn.

Van een kerstpakket kan ik echt genieten. De kneuterigheid soms, lekker uitpakken, de katten klimmen al gauw in de doos met papiersnippers, het hoort er gewoon echt bij! En vaak zit er ook een wat groter geschenk tussen alle snaaierij. Iets waar je vaak echt wat aan hebt. Ik herinner me nog een mooie sporttas en een fleeceplaid dat in de kattenmand ligt. Wat me vorig jaar opviel bij Reinier zijn pakket is dat er heel veel vegan producten in zaten! Vegan tomatensoep, tapenade, toastjes en nog wat dingetjes. Zo leuk! The future is vegan! Het is gewoon een feestje om een kerstpakket uit te mogen pakken.

Totale ontspanning

Wij nemen eigenlijk ieder jaar twee weken kerstvakantie. Maar stiekem vind ik dat toch wel een beetje aan de lange kant. Daarom heb ik dit jaar besloten om 2 dagen voor en 1 dag na kerst leeg te houden in mijn agenda. Tijdens deze dagen nemen we echt tijd voor onszelf. Zo’n ontspannen zondagochtend gevoel, maar dan de hele dag. Vaak zitten we dan beide te lezen met de kerstboom aan, zachte achtergrond muziek (dat vind ik vooral heel fijn, Reinier heeft het liever stil) en ik denk dat ik dit jaar een vegan wellington ga maken met een heerlijke creamy vulling van paddestoelen. Echt quality time met quality food. Wat we ook nog wel eens doen, is uit eten gaan. Iets luxer dan we gewend zijn, iets specialer dan we gewend zijn, echt optimaal genieten. Maar gezien alle Corona gekte, zit dat er dit jaar waarschijnlijk niet in.

Wat ik zelf ook heel fijn vind, is om alvast met het nieuwe jaar bezig te gaan. Wat worden mijn (groene) doelen voor het nieuwe jaar? Hoe wil ik mezelf verbeteren en uitdagen in de komende 365 dagen van 2021? Juist door die ontspannen tijd die wij vrij maken, komen er zoveel goede en fijne ideeën naar boven. Die werk ik dan eigenlijk meteen ook al gedeeltelijk uit om het echt voor me te kunnen zien. Mensen zeggen vaak dat je iedere dag een nieuw begin kan maken, maar ik vind een nieuw jaar toch echt wel een heel mooi moment voor een frisse start.

Wij vinden het echt super fijn om niet de hele decembermaand vol te plannen, maar om juist lekker rustig aan te doen. Vroeger deden we ook nog een dag rond kerst iets met een vriendengroep, maar dat doen we al een paar jaar niet meer. Het is gewoon zo fijn om thuis te zijn en niets te moeten. Hoe is het bij jou? Heb jij een bomvolle decembermaand in het vooruitzicht, of doe je net als wij, lekker rustig aan?

Volg:
Delen:

1 Reactie

 1. 30 oktober 2020 / 15:22

  Allereerst; wat een leuke man daar op de foto’s. Mooie en vriendelijke uitstraling.
  De titel rust in decembermaand trok mij aan. Hoe doen anderen het?
  Zelf lukt het mij prima. Door de jaren heen heb ik toch mijn leven verandert en dat voelt goed.
  Zo dacht ik om nu al de kerstkaarten te schrijven omdat ik toch voor ieder een leuke tekst wil schrijven.
  Ook voel ik mij (niet meer) verplicht om jan en alleman kaart te sturen. Liever besteed ik die aandacht aan mensen die op wat voor manier(dank aan reacties op blog) dan ook een “vlinder op mijn pad” zijn geweest het afgelopen jaar.

  Wat ik ook graag doe en opschrijf zo rond einde van het jaar; wat en wie laat ik achter in het nieuwe jaar en wat en wie neem ik mee.
  Voor mij zeer verhelderend.
  Maar net als jij wat, wil ik anders en/of verbeteren, wat zijn mijn wensen voor bijv. de tuin, het huis.
  Ik fantaseer over het komende jaar over bijv. vakantie, concerten, films, musea, leuke dingen met leuke mensen. Maak een lijstje zonder te denken ja maar misschien kan dat helemaal niet want…….

  fijn weekend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..