Ontspullen en hoe je dat zo duurzaam mogelijk doet | Deel 2

ontspullen

Vorig week vertelde ik je de meest duurzame opties om te ontspullen. Maar wat als die opties geen mogelijkheid zijn? Wat is dat de beste optie? Vandaag Ontspullen en hoe je dat zo duurzaam mogelijk doet deel 2! Zodat je weet wat je naast het verkopen, doneren en repareren nog meer voor opties hebt.

Ik vertelde je vorige week dat spullen verkopen het meest duurzame is. Zodat je er zelf nog wat aan overhoudt en dat iemand anders iets ‘nieuws’ kan kopen zonder dat er iets nieuws geproduceerd hoeft te worden. Na verkopen is de kringloopwinkel of het doneren van je spullen een goede optie. Zolang je maar geen kapotte spullen weggeeft. Daar heeft niemand wat aan en die spullen belanden alsnog op de vuilnisbelt. Repareren is wel een optie. Maar als zelfs dat geen optie is, dan kom je als eerste uit bij recyclen.

Recyclen

Wanneer iets niet gerepareerd kan worden, is recyclen echt een hele goede optie. Wanneer spullen gerecycled worden, hoeven er geen nieuwe grondstoffen aangeboord te worden. Gelukkig wordt de mens steeds beter in recyclen want de hoeveelheid vuilnis is echt immens en neemt ieder jaar weer toe. De meeste spullen kun je (laten) recyclen. Denk hierbij aan kapotte computers, glaswerk, hout, papier, plastic en ga zo maar door. Je kan ook zelf gaan re-usen. Bijvoorbeeld met kleding. Je kan er super handige poetsdoeken van maken bijvoorbeeld. Of make-up reinigers die je wast en hergebruikt. Wees creatief! Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Er is vast iemand die het graag van je uit handen neemt zodat jij er vanaf bent en het toch wordt gerecycled/reused.

Weggooien

Is iets echt niet meer te recyclen, dan blijven er nog maar weinig opties over. Weggooien komt dan aan de beurt. De spullen die je echt niet kan recyclen komen in de container terecht. Vervolgens leggen ze een lange weg af om vervolgens letterlijk als vuil op de vuilnisbelt te belanden. En wat gebeurt er dan met die vuilnisbelt? Dat blijft liggen of wordt met de tijd verbrand. Laten liggen zorgt voor een steeds groter groeiende berg troep. Verbranden zorgt ervoor dat er meer giftige stoffen de lucht in worden geblazen. Juist om die redenen is weggooien echt de allerlaatste optie waar je aan moet denken als je bezig bent met ontspullen.

De allerbeste oplossing

Don’t buy shit you don’t need! We worden letterlijk doodgegooid met spullen. Er zijn nog nooit zoveel mensen zo rijk geweest als nu waardoor we relatief makkelijk en voor weinig geld, veel spullen kunnen kopen. En dat zijn vaak spullen waarvan we niet wisten dat we ze nodig hadden totdat die ene reclame ons dat vertelde. En over een paar weken zijn we vergeten waarom we het zo hard nodig hadden en dan gaat het weer weg. Of het verdwijnt in een kast om het over een jaar alsnog weg te doen. Ik vind het zelf ook best moeilijk hoor. Ik discussieer regelmatig met mezelf als ik in een winkel sta.

Maakt dit me echt gelukkig? Heb ik dit nodig of vind ik het gewoon leuk? En kan ik het ook leuk vinden zonder het zelf te moeten hebben? Kan ik ervan genieten dat ik het hier in de winkel zag en is dat genoeg? En als ik het dan wel koop, vind ik het over een jaar dan nog steeds leuk? – Het zijn allemaal vragen die ik mezelf regelmatig stel. En dan nog faal ik weleens hoor. Maar als we allemaal ons best doen en bewuster zijn van de keuzes die we maken en waarom we ze maken, zullen we denk ik veel minder nieuwe spullen kopen dan we momenteel doen.

Ik wil graag nog eens een artikel schrijven over waarom we spullen kopen. En hoe we juist die koopdrang tegen kunnen gaan. Daarvoor wil ik eerst nog wat meer research doen, dus daar kom ik in een ander artikel nog een keer op terug! Ik hoop dat ik je met dit artikel heb mogen inspireren.

Meer weten over minimalisme, opbergen en ontspullen? Blader dan vooral door de categorie Way to less voor meer leuke artikelen! Kun je wel wat fysieke hulp gebruiken bij het ontspullen? Neem dan eens een kijkje bij Konmari Consultat Trainnee Merel van Net Thuis.

Volg:

5 Reacties

  1. 22 januari 2020 / 14:26

    Goed stuk, Sytse! Love deze rubriek. Ik probeer inderdaad enkel nog maar spullen te kopen die ik écht nodig heb – en zelfs dan kijk ik hoe het zo duurzaam mogelijk kan. Echt een kwestie van anders leren denken; een mentaliteitsverandering die niet over één nacht ijs gegaan is, zeg maar. We hebben heus al die spullen niet nodig, terwijl ‘de maatschappij’ zegt van wel.

    • 22 januari 2020 / 14:32

      Nog even een vervolgreactie, want ik zie hoe hypocriet ik klink met m’n Lush Sale haul onder m’n comment. ? Ik koop al geruime tijd vrijwel uitsluitend Lush-cosmetica. De producten zijn proefdiervrij en overwegend veganistisch, zuinig in gebruik, eerlijk geproduceerd – en bovendien heeft het bedrijf mooie waarden. Om nog maar te zwijgen over hun closed-loop recyclagesysteem. ? Met 50% korting haal ik met plezier een voorraadje in huis. (Gek dat ik de nood voel om mezelf te verantwoorden voor jouw lezers, trouwens. Nog iets om over na te denken.)

  2. johmar
    22 januari 2020 / 13:48

    Ontspullen doe ik ook wel, maar probeer ook om te denken. Zo had ik wat opbergbakken nodig en voorheen zou ik dan naar de winkel gaan en een paar bakken kopen. Maar nu zag ik dat er op mijn werk grote emmers met deksels werden weggegooid. Deze emmers worden door de catering weggegooid, de inhoud is champignonpoeder wat voor sausen en soepen word gebruikt. De emmers zijn ook nog eens in een kleur die prima in mijn interieur past . Ze zijn niet alleen letterlijk groen, maar ook figuurlijk, want i.p.v. een keer gebruikt te worden, gebruik ik ze nu nog een aantal jaren. Mijn vriend die serviezen verzamelt neemt er ook regelmatig een mee, omdat ze heel handig zijn om borden in te bewaren.

    • 27 januari 2020 / 21:37

      Oh, wauw! Wat goed bezig zeg! Verzamelingen zijn moeilijk weg te doen en dat hoeft ook helemaal niet. Als het je gelukkig maakt, of in dit geval jouw vriend, moet hij het lekker houden!

      Leuke verzameling ook. Ik ben dol op mooi servies!

  3. 22 januari 2020 / 09:46

    Goed geschreven! Ik probeer inderdaad geen dingen te kopen die ik niet nodig heb, en dat lukt aardig. Maar ook bij mij sluipt er wel eens iets naar binnen wat ik in de winkel heel hard nodig dacht te hebben en wat uiteindelijk toch nauwelijks gebruikt wordt. Mijn grootste valkuil zijn hobbyspullen. Daarvan gebruik ik overigens wel alles, maar ik heb van sommige dingen best veel voorraad…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..