Hoe onderhoud je nou echt je eigen avocadoplant?

Hoe onderhoud je nou echt je eigen avocadoplant?

Eerder schreef ik het artikel “Hoe kweek je nou echt je eigen avocadoplant?” Dat is al een tijdje geleden dus ik neem aan dat je inmiddels al een avocadoplant hebt of tenminste een pit met een flinke wortel er aan. Vandaag vertel ik je hoe je je nieuwe vriendin het beste kunt onderhouden.

Karakter avocadoplant

Iedere avocadoplant heeft een eigen karakter. Ik heb twee flinke planten staan en de ene straalt altijd en heeft lichtgroene bladeren, de andere.. Tsja, dat is een gevalletje continu depressief. Zij heeft donkergroene bladeren met diepe nerven, kijkt altijd een beetje sip en straalt een stuk minder dan de plant die je op onderstaande afbeelding ziet. En dat is prima, mensen zijn immers ook allemaal verschillend. Het kan dus best zijn dat jouw avocadoplant er heel anders uit ziet dan de twee die je in dit artikel ziet. Gelukkig is de verzorging bij de verschillende karakters wel gelijk!

Water geven

Avocadobomen schijnen volgens de internetverhalen veel water nodig te hebben. Zelf geloof ik daar niet zo in. Als ze veel water nodig hadden, hadden ze wel in landen als Nederland, België en Duitsland gegroeid. Als de temperatuur tenminste niet teveel tegenstribbelt. Avocadoplanten en avocadobomen (want dat moet het uiteindelijk worden) kunnen namelijk niet zo goed tegen kou. Als de aarde in de pot onder de 10 graden Celsius komt, sterft de avocadoplant. Zet ze dus nooit in een koude ruimte en ook zeker niet buiten! Mijn avocadoplanten geef ik twee keer per week een beetje water. De wortel van een avocadoplant heeft weinig wortelhaartjes en dat betekent dat ze moeilijker water opnemen dan de gemiddelde plant/boom. Daarom is vaker een beetje, beter dan een keer een hele hoop. Als de bladeren een beetje beginnen te hangen, heeft je plant teveel of juist te weinig water gekregen. Geen nood, als je even terugrekent en bedenkt wanneer je water hebt gegeven en hoeveel, weet je meteen wat je moet doen: even geen water of juist zo snel mogelijk water geven.

Het soort pot

Er zijn veel verschillende bloempotten te koop en in principe kan je avocadoplant in iedere pot groeien maar je vriendin heeft toch het liefst een terracotta pot. Omdat er een gat in de onderkant zit kan de potgrond beter ademen en als je per ongeluk teveel water hebt gegeven, kan dat er gelukkig weer uit lopen zodat de wortels van je avocadoplant niet verdrinken/rotten. Besluit je toch een ander soort pot te gebruiken, let dan goed op het water geven. Beter te weinig dan teveel.

Voeding

Zoals de meeste planten heeft ook je avocadoplant voeding nodig. De voeding die standaard in de potgrond zit is binnen afzienbare tijd op en je plant moet natuurlijk wel genoeg voeding krijgen om te kunnen groeien. Ik gebruik Citrus en Olijf van het merk EcoStyle (te koop bij het betere tuincentrum) en geef ze dit één keer per twee maanden. Heel simpel, een half dopje in een liter water en hoppakkee, schenken ermee! Daarnaast spuit ik de bladeren een keer per twee weken nat met regenwater. Niet teveel, maar zorg dat alle bladeren een beetje vochtig worden. Vinden ze lekker.

Standplaats

Avocadoplanten houden van een lichte ruimte met veel daglicht. Als je ze in de vensterbank zet, zorg er dan voor dat ze alleen bij zonsopgang of zonsondergang een beetje zonlicht krijgen. Direct zonlicht kunnen ze niet zo goed tegen en raad ik je ook af. De mijne staan beide in het midden van de kamer zodat ze veel daglicht krijgen maar geen direct zonlicht. Niet eigenwijs zijn en denken dat het bij jou wel kan, nee. Als je avocadoplant teveel direct zonlicht krijgt, worden de bladeren bruin en sterft je plant. Na zoveel moeite en liefde die je er in hebt gestoken wil je dat echt niet!

Geschiedenis

Als laatste nog een heel klein stukje geschiedenis. De Avocadoboom komt oorspronkelijk uit Centraal-Amerika. De naam avocado is minder sexy dan je denkt. Het stampt af van de taal die de Nahua spraken: Nahuatl. De Nahuatl zijn de oorspronkelijk bewoners van Mexico en avocado betekent in het Nahuatl ’teelbal’. Wedden dat je dit nooit meer vergeet? 😉

Volg:
Delen:

175 Reacties

 1. Ronan
  25 maart 2022 / 13:09

  hey, ik had eens een vraag. ik heb mijn planten al een 2 a 3 jaar en ze worden nogal hoog. wat moet ik doen om ze wat breder te krijgen ?

  • Marius
   22 augustus 2022 / 09:57

   Gewoon toppen, ik heb dat nu twee keer gedaan en hij begint op meerdere ogen uit te lopen. De bladeren waren bruin geworden, heb hemm getopt en buiten gezet en begint zowaar weer uit te lopen !!!

  • Heidi
   12 oktober 2022 / 11:24

   In een bredere pot zetten. Heb ik laats gedaan je weet niet wat je ziet. Geweldig

 2. Maarten
  12 oktober 2021 / 21:16

  hoi avocado-vrienden,
  ik heb 2 plantjes van ca 1/2 jaar jong, dus ik koester ze en hoop dat het ooit grote jongens worden. Ik verzorg ze allebei op dezelfde manier en blijven braaf naast elkaar staan, maar de kleinste van de twee laat z’n bladeren hangen en krullen. Ik dacht even dat ie te weinig water kreeg, dus heb ‘m wat extra gegeven. Tot nu toe zonder resultaat. Heeft ie misschien juist teveel water gehad? Of moet ie extra voeding krijgen?

  • Maarten
   13 oktober 2021 / 10:19

   Hoi, de mijne is een half jaar oud en groeit als een gek, en heeft ook hangende, lichtgroene bladeren. De plant van mijn nichtje is een jaar oud en ook nog gezond : dikke stengel en hangende donkergroene bladeren. Zij heeft de plant nog steeds in het water staan, de pit is helemaal verschrompeld. Bij haar leek de plant na een half jaar uitgegroeid en toen heeft ze de kruin er uit geknipt, waarna hij goed doorgroeide.
   Het kan zijn dat de lucht in de omgeving van je plant te warm, te droog is. Verder kan hij niet tegen tocht en kan je het beste louw water geven in plaats van ijskoud water. Succes !

 3. Fleur
  2 juli 2021 / 20:34

  Hai!

  Mijn avocadoboom is nu 2/2,5 jaar oud en 1,20 meter hoog! Afgelopen maand is hij weer een paar centimeter gegroeid en de bovenste bladeren zijn prachtig….helaas verlies hij al zijn andere bladeren wat er echt heel zielig uitziet… Ik heb nu verschillende dingen gelezen over het waarom: kraanwater (kalk), niet gesnoeid, te weinig water, te veel water (water kan niet weg uit de pot), waarschijnlijk een combinatie van dat alles en nu te laat om er wat aan te doen… zouden de bladeren terug kunnen komen? Heeft iemand nog een tip wat ik kan doen om hem te redden?

  Groet, Fleur

  • Heidi
   12 oktober 2022 / 11:26

   Helemaal omplanten nieuwe grotere en bredere pot en nieuwe grond. Dan is hij weer dankbaar

  • Heidi
   12 oktober 2022 / 11:27

   Helemaal omplanten nieuwe grotere en bredere pot en nieuwe grond. Dan is hij weer dankbaar. Ik heb ze nog nooit gesnoeid.

 4. Rozemarijn
  3 mei 2021 / 21:54

  Hallo mensen!
  Bijna twee jaar geleden heb ik drie avocado planten gekweekt, waarvan eentje helaas de hitte golf van deze zomer niet heeft overleefd. Mijn andere twee staan de laatste maand(en) er erg sip bij, ik vermoed dat ik ze moet gaan verpotten, en misschien ook wel snoeien. Ik weet alleen niet of er hier een bepaald moment voor is? Moet dit op een bepaald moment van het jaar? Hoeveel groter kan de pot zijn? Kan snoeien al na ong. twee jaar? En als ik ze snoei, hoeveel haal ik dan van de bovenkant af?
  Veel vragen dus, hoop dat iemand antwoord heeft! Het zijn mijn oudste plantjes, en ben erg op ze gesteld, zou het verschrikkelijk vinden als ze ook sneuvelen.

  • djustis
   4 mei 2021 / 11:23

   Dag Rozemarijn, ik zelf zou de planten zomin mogelijk stress bezorgen,dus snoeien en verpotten is dubbele stress. Staan ze in een inmiddels wel te kleine pot dan zou verpotten een optie kunnen zijn. Maar niet snoeien dan. Vind je de plant te hoog worden dan zou ik alleen de top eruit knijpen met je duim-wijsvingernagels. Maar eerst evendaarmee wachten tot de planten er weer goed bijstaan.

  • marja
   15 oktober 2021 / 14:23

   Mijn avocadoboom is inmiddels 4 jaar oud . Zodra het niet meer vriest ‘snachts, zet ik hem buiten in de pot. Tijdens hete zomers is hij al verschillende keren zijn bladeren verloren nadat ze helemaal bruin waren geworden door de hitte. Ik laat ze dan gewoon staan en zodra de zon wat minder fel wordt komen er gewoon weer nieuwe bladeren aan. Hij staat nu nog buiten en zit weer volop in de groene bladeren. Dus niet weg gooien als je denkt dat hij is afgestorven, want hij kan heel wat hebben.

 5. Savannah
  8 april 2021 / 10:17

  Hallo, ik heb mijn plant nu 3 jaar en het is altijd goed gegaan. Nu heb ik sinds een week allemaal witte vlekjes op de bladeren, het lijkt echt een soort van schimmel.. wie weet wat dit is en wat ik er tegen kan doen? Hij staat op dit moment binnen tot het weer warm genoeg is.

  • Yvonne
   10 mei 2021 / 10:37

   Oeii dat lijkt op wolluis!! ?

 6. Stefan
  31 maart 2021 / 14:58

  Hi, ik heb nu al iets meer dan een jaar een plant. Hij groeit echt heel goed, vooral de bladeren.
  De plant staat bij mij voor het raam en verwarming .
  Echter had ik last van zwarte vliegjes. Na enkele maanden heb ik afgelopen weekend de pot schoongemaakt en er nieuwe grond in gedaan. Hierdoor heb ik nu gelukkig geen last van vliegjes meer maar nu hangen de bladeren wel snel slap. Ik geef ‘m nu steeds een beetje water zodat zijn wortels wat aan kunnen sterken. Ook heb ik laatst een beetje voeding gegeven.
  Heeft iemand verdere tips?

  Hier zijn een paar foto’s van de plant waarvan 1 voor het verpotten.
  https://postimg.cc/gallery/4m7kwxK

  • Isa
   2 april 2021 / 15:36

   Dat heb ik ook. Volgensmij komen die uit de potgrond

   • Linda
    24 augustus 2021 / 09:14

    Dan kan je beter aaltjes tegen rauwvliegjes bestellen. Die eten de eitjes en larfjes van de vliegjes waardoor je de plant niet hoeft te verpotten. De eitjes en larfjes zitten namelijk ook in en aan de wortels. Ik heb er ook regelmatig last van helaas, ze zijn lastig uit te roeien!

  • Margot
   10 april 2021 / 12:08

   Verpotten geeft vaak stress voor een plant, waardoor ze opnieuw moeten acclimatiseren. Geef je plant even de tijd om te wennen.

   De rouwvliegjes zijn wel een plaag om rekening mee te houden, die kunnen de wortels van je plant opvreten. Ze zitten vaak in potgrond.

  • Joyce
   21 mei 2021 / 13:47

   Ik heb een aantal (Kaapse) zonnedauw planten tussen mijn kamerplanten gezet. Dat zijn vleesetende planten die kleverige uitsteekseltjes op hun blaadjes hebben. De rondvliegende rouwvarenmugjes (het zijn mugjes en geen vliegen) hoeven er maar één keer op te gaan zitten of tegenaan te vliegen en ze zijn er geweest. Werkt als een tierelier.

   • djustis
    22 mei 2021 / 15:19

    de vleesetende plantjes houden de ontwikkeling van de larfjes in de potgrond niet tegen. Het is dan symptoombestrijding om de uitvliegende volwassen varenrouwmuggen weg te vangen. Bestel een pakketje nematoden (aaltjes) die de larven in de grond aanvreten. De larven vreten namelijk de haarwortels van een plant aan waardoor de plant ook bevattelijk wordt voor ziekten.

    • Manuel
     24 november 2021 / 20:47

     Hallo, we hebben ook recent last van die rouwvliegjes, sinds we de plant verpot hebben… we hebben nu een plastiek folie over de pot gespannen en een buisje rechtstreeks naar de wortels om water te geven. Ook staat er een potje met wijn langs de plant, ook,daar zijn die vliegjes gek van.
     Maar nog steeds hebben we er last van, al is het een heel pak minder. Die aaltjes lijken mij wel eens idee maar wat doe je daar dan mee als de vliegjes weg zijn?

 7. kenji
  15 maart 2021 / 18:16

  ik wil een avocadopit planten en ze zeggen dat je er 3 stokjes in moet steken 5mm diep. maar mijn vraag is moeten ze (de stokjes) er gelijk uit? want dat vertellen weer ze niet.

  • J
   17 maart 2021 / 01:46

   De stokjes dienen wanneer je de pit op water zet. Dit zorgt er voor dat de pit niet volledig onder water staat. Wanneer je de pit ( die ondertussen een plant geworden is) in een pot zet dan mogen de tandenstokers er gewoon weer uit.

  • Cootje
   23 maart 2021 / 16:42

   Ik heb een goede tip. Maak de pit goed schoon. Wikkel hem in een stuk keukenrol en maak dat vochtig. Doe het in een plastic zakje en leg het op de verwarming. Ververs iedere week het papier. Na een week of 4 komen er wortels aan. Als de wortels een paar cm zijn, de pit op water zetten. De wortels groeien verder en de pit barst op, waarna er een plantje uit groeit.
   Dit is de enige manier, die bij mij gewerkt heeft.

   • Wendy
    19 april 2021 / 11:10

    Klopt! Zo heb ik ze ook gekweekt! nu staan er inmiddels 7 in de grond ?

   • Patrick Croisiaux
    29 november 2022 / 10:34

    Ja…. was ik vergeten er bij te zetten. Opkweken in vochtige keukenrol en dan de fles op. Heb je geen stokjes nodig.

  • Heidi
   12 oktober 2022 / 11:31

   Stokjes erin steken. In een glas water hangen en als ze wortels hebben en een scheut van boven. stokjes eruit en in een pot met potgrond duwen.

  • Patrick Croisiaux
   29 november 2022 / 10:13

   Niks stokjes. Vul een fles met brede hals tjokvol water en zet de bol er gewoon op. Succes verzekerd

  • Patrick Croisiaux
   29 november 2022 / 10:18

   Geen stokjes nodig. Je neemt een fles met brede hals, type fruitsap. Vul hem tjokvol water en zet de pit er op. Succes verzekerd. Let wel op dat je ze niet ondersteboven zet.

   • Marcelita
    27 september 2023 / 15:43

    Bij mij komen de pitten gewoon uit in bloempotten met potgrond. Bovenste stukje van de pit steekt uit boven de potgrond. Eerst merk je dat de pit stevig in de grond verankerd raakt (pit beweegt niet meer in de grond als je zachtjes duwt) en daarna barst pit open en groeit er in t midddn een steeltje. Wees matig met water. In de zomer lopen de pitten sneller uit bij mij. En de avocadoplanten in de vensterbank die alleen ochtendzon krijgen, staan er het beste voor.

 8. Bianca
  10 maart 2021 / 21:04

  Hoi, mijn plant is inmiddels 2,5 jaar . Hij groeit goed maar heeft n hele dunne stam. Ik heb hem nu voor de stevigheid met 2 tie wraps aan n boemboe stok vastgemaakt. Is bij jullie de stam ok zo dun? Of hebben jullie nog tips?

  • djustis
   11 maart 2021 / 11:48

   Ik heb lange dunne en korte stevige planten. Ligt er volgens mij aan uit welk land/regio de avocado vandaan komt.

  • Vera
   25 maart 2021 / 15:30

   Avocado’s hebben de neiging om eerder lang te worden en daarna pas breed. Je kunt evt proberen om hem wat in te korten, vaak komt er dan een wat vollere plant voor terug. Dit kan echter wel even duren.

  • patrick
   2 mei 2021 / 13:26

   zet hem geregeld buiten in een briesje, word de stam dik van.

 9. Deborah
  1 maart 2021 / 20:15

  Haai Groene boertje en avocado freaks,

  Na genoten te hebben van een heerlijke avocado, zijn pit liefdevol geplant (na wortel te hebben geschoten in half water)en het plantje is inmiddels, na ca 5 maanden, nu al ca 40 cm vanaf de bodem. Hij staat fier omhoog met gezonde bladeren. Hij heeft op ca 30 cm hoogte een laag met 4 bladeren, dan op de steel een paar piepkleine blaadjes en dan bovenaan weer sowieso 4 mooie bladeren die nog op grootte komen. Hij staat bij mij op de vensterbank achter de half open gedraaide luxaflex en doet het fantastisch!

  Maar dan.. Ik las ergens dat je een avocadoplant moet toppen om zijtakken te krijgen..
  Maar wanneer doe je dat? Vanaf welke hoogte en boven welke laag bladeren? En knip je de stengel of snij je die af? Moet de ‘wond’ gedicht worden en zoja, waarmee?
  Ik ben zo blij met mijn plant, ik wil echt voorkomen dat ik nu iets stoms doe en dat ie het niet overleefd, terwijl hij het juist zo goed doet!

  Wie kan mij helpen met zijn/haar kennis?

  • Vera
   25 maart 2021 / 15:25

   Het eerste jaar, potentieel de eerste twee jaar hoeft dit nog niet, hoewel het er wel voor kan zorgen dat de stam dikker wordt. Je kunt hem zo kort of lang laten als je wil, zolang je een (aantal) lagen blaadjes laat zitten. Knippen is waarschijnlijk minder schadelijk, zorg wel dat de tang goed schoon is. Het topje dicht je alleen als je niet wil dat hij verder naar boven gaat groeien.

 10. sofie holtappels
  27 februari 2021 / 09:48

  Hallo,
  Ik heb een plant staan maar die pit die in de pot zit ziet zwart.
  Ik heb een vermoeden dat ik deze niet meer kan redden en dat hij dood is.
  Of heb jij enig idee wat ik nog kan doen??

  Dank je

 11. Ronald
  17 februari 2021 / 14:28

  Mijn avocado groeit ook, gaat leuk.
  Mooie groene bladeren, bijna 40 cm hoge plant, maar….
  Nu krijg ik op mijn 3 bovenste bladeren en andere kleur: rood tot roodbruin. Niet aan de punt maar egaal over het blad heen.
  Ik heb mijn avocado onder een groeilamp staan.
  Is dit de reden van de verkleuring: teveel licht?

  • Jessie
   18 juni 2021 / 11:51

   Misschien wel! Mijn avocadoplant is rond de 50 a 60 cm en heeft ook een rode steel en bladeren aan de top. Verder groeit hij nog prima en heeft geen bruine bladeren of randen. Misschien is het ook wel een soort avocadoplant die zo reageert wanneer deze wat langer wordt. Die van mij heeft het nu al een paar weken en er komt alweer nieuwe groei naar boven. Volgens mij kan het geen kwaad

 12. J.
  4 februari 2021 / 11:10

  Hoi! Ik heb een avocadoplant van ongeveer 2,5 jaar oud. Van de zomer is hij meeverhuisd en hij deed het ontzettend goed! Helaas nu al een tijdje niks; onderste, bruine verdorde bladeren vallen eraf, maar ook de bovenste bladeren krijgen nu een bruin puntje. De knoppen voor nieuwe takjes doen al maanden niks. Valt dit nog te redden? Heb hem in november voor het eerst verpot en geef hem regelmatig water (met plantenvoeding). Hij heeft altijd op de slaapkamer gestaan, heb hem nu in verband met het koude weer in de woonkamer gezet waar het warmer is en veel daglicht krijgt.

  • djustis
   8 februari 2021 / 15:58

   Ook hoi ! De avocadoplant kan slecht tegen centrale verwarming,waarschijnlijk door te droge lucht. Regelmatig op de dag met een fijnwatersproeier/vernevelaar even kort over de plant heen zou kunnen helpen.(mijn ervaring)

  • Vera
   25 maart 2021 / 15:22

   Waarschijnlijk is de ruimte te droog. Dit is normaal in de winter, het zal met meerdere planten gebeuren. Je kunt evt een vernevelaar gebruiken ter ondersteuning. Bovendien groeien ze in die tijd nauwelijks en hebben ze dan ook geen voeding nodig, sterker nog de voeding kan dan schadelijk zijn en de wortels verbranden! Het is normaal dat ook knopjes dan niet groeien. Je zult nu maart/april ongeveer gaan merken dat de avocado weer begint te groeien.

 13. Joris
  30 januari 2021 / 12:35

  Weet je waar advocadoplanten niet tegen kunnen? Wind!

  • Patrick
   10 mei 2021 / 20:18

   Onzin, mijne staat geregeld buiten in de wind, heeft een dikke stam is 80cm lang met 32 bladeren van ieder ongeveer 20cm lang.
   Nu bijna 1 jaar oud.

 14. Koen Peters
  17 januari 2021 / 13:52

  Hallo, leuke blog!

  Ik heb 17 avocadopitten op kweek waarvan er een stuk of 8 uitgekomen zijn. Ik wil een paar eind van de maand gaan kweken en testen doen in de Ikea green house met kweeklampen e.d.

  Wat voor soort potgrond gebruik je bij het potten?

  • Margot Verkaik
   18 januari 2021 / 15:16

   Ik heb altijd gewoon gelijk zodra er wortels kwamen ze uitgeplant in gewone potgrond, af en toe water en ze doen het prima.

 15. Jens
  15 januari 2021 / 13:30

  Hoi Allemaal,

  Met enige trots is dit mijn avocadoboompje dat al sinds mei 2018 (30 cm) in de volle grond buiten staat.

  Ik woon 10 km van de kust. In de volle grond lijkt dus wel te kunnen! Gewoon een “ready to eat” avocado

  Probeer het gewoon eens…..Lukt het niet dan kweek je toch weer een nieuwe?

  https://postimg.cc/gallery/wLDtnWx

  • Maarten
   15 januari 2021 / 13:37

   Hoi Sytse,

   Goed gelukt, die avocado boom van jou ! Mijn avocado pit van mei 2020 groeit de laatste maand snel uit. Ik weet echter niet welk moment ik moet kiezen om hem op teelaarde te zetten, ik lees dat de plant vaak vergaat als hij ‘zomaar’ in de aarde wordt gezet. Vraag : welke grond gebruik jij, en geef je hem veel water ? Of laat je hem aan de natuur over ?

   Succes allemaal, Maarten.

   • Jens
    15 januari 2021 / 13:47

    Hoi Maarten,

    De plant had ik gewoon in de potgrond totdat hij 30cm was en er stevig uitzag.

    Daarna gewoon in de buitengrond over gezet.

    Het eerste en tweede jaar gaf ik 1 keer per week water (mits het niet geregend had). afgelopen zomer 1 keer per twee weken schat ik zo

    • 7 maart 2021 / 23:59

     This misschien ook wel goed om aan te geven wat voor vollegrond je hebt is het veen klei of zandgronden

  • Jojo
   12 maart 2021 / 19:20

   Toen ik de mijne buiten wou zetten verbrande hij binnen de minuut. Heb hem snel binnengehaald. Nu heb ik het probleem dat de bladeren constant verwelken. Eerst komen ze mooi licht groen en dan verwelken ze. Heb alles er af geknipt. Heb nu een kale boom van bijna 80cm
   Ik weet niet of ik te veel water of te weinig doe.

   Had jij geen last van verbrandende bladeren bij het buiten planten?
   Of is de truc jong beginnen?

   • Jens
    12 maart 2021 / 20:26

    Ook bij mij zijn er wel eens verbrande bladeren hoor, maar het merendeel blijft groen. Toen de plant kleiner was groeide er steeds weer nieuwe groene bladeren aan ondanks dat er meerdere verbrandden. (alhoewel hij na deze winter het mischien toch ook niet overleefd heeft. Even nog een maaandje wachten dan weet ik het zeker 🙁 )

 16. boukje
  13 januari 2021 / 18:32

  Mijn plantje groeit lekker (hoogte plm. 25 cm) maar de bladeren hangen er maar somber bij.; helemaal naar beneden. Dit is vanaf het begin,. wel mooi groen, dus geen signaal voor te veel of te weinig water.. heeft iemand een tip?

  • 13 januari 2021 / 18:33

   Elke plant heeft z’n eigen karakter. Als ik het zo lees, is jouw plantje ‘gewoon’ zo.

  • Patrick
   10 mei 2021 / 20:22

   Slappe bladeren is een te kort aan water opname, je moet meer wortel activiteit creëeren, water geven van onderuit, en alleen water geven wanneer de bladeren weer slap gaan hangen

 17. Paulus
  30 november 2020 / 17:43

  Mijn avocadoplant is nu ruim 2 jaar oud en bijna 2.5 m hoog. Sinds 2 weken krijgen de bladeren droge punten en het blad gaat hangen. Ik heb de plant in een grotere pot met aarde gezet omdat de pot te klein werd. Ik twijfel of de plant water moet hebben of niet. Wie heeft heeft een tip?

  • Maarten
   8 januari 2021 / 14:32

   L.S.

   Ik heb een Avocado pit laten uitkomen en nu gaat het hard : de stam groeit snel en er komen overal bladeren aan. Ik heb de pit op lauw water laten staan. Wanneer en hoe kan ik de pit verpotten zonder dat de bladeren dood gaan ? Hoeveel water geven ? Welke soort potgrond ?

   • Paul
    8 januari 2021 / 18:02

    Als de wortels plm 5 cm zijn kun je de plant in aarde zetten. Wel ruim water blijven geven en grond voorzichtig aandrukken

 18. Christel
  25 november 2020 / 15:02

  Mijn advocadopitje is ondertussen ook een mini boompje geworden ? het plantje heeft een dubbel topje, kan ik dat zo laten of doe ik er best eentje af? Wat denken jullie?
  Groetjes Christel

  • djustis
   25 november 2020 / 16:26

   Ikzelf zou het lekker laten groeien,kunnen zijtakken worden. Krijg je een volle kruin.

  • Paul
   8 januari 2021 / 18:03

   Als de plant topt maakt hij nieuwe scheuten. Zorg er wel voor dat je een zo’n klein mogelijke snijwonden maakt. Plant staat wel in aarde neem ik aan

 19. Titziana
  21 november 2020 / 02:46

  Hallo,

  Mijn planten zijn razend snel gegaan na 3mnd had ik al een plantje van +15 CM. Wel nog geen bladeren. Deze stonden catproof in een kast. Nu heb ik 1 avond de kast open laten staan en hebben mijn twee katten de tip van de plant afgebeten is nu nog +-8 CM is men plant verloren of mag ik nog hoop hebben?

  • djustis
   21 november 2020 / 14:32

   Ikzelf zou hem nog niet weggooien,kans is volgens mij dat er na een tijdje ergens op het stammetje weer nieuwe blad spruiten ontstaan.

   • Angelina
    8 januari 2021 / 12:15

    Lekker laten staan. Ik heb toen mijn boompje +/- 30 cm was afgeknipt naar zo’n 25 cm.( Ik had gelezen dat dat goed was om een volle boom te krijgen.) Hij heeft een mooie zijtak gekregen en de 2e zit eraan te komen?

  • Ron
   29 december 2020 / 14:38

   Beste titziana,
   Ik ben afgelopen zomer begonnen met het kweken van avocadoplanten. Pit schillen-vochtig washandje in plastic zak-na +/- 6 wk met prikkers in potje met water. Op 15 cm als ze al wat blaadjes hebben knip ik ze af op 7 cm- ze schieten weer uit- met een aantal nieuwe blaadjes plant ik ze in aarde-ze groeien als kool. Nu 6 planten tussen 25 en 45 cm. (Nog 20 pitten in water staan). Op 30 cm knip ik de top eruit om nieuwe takjes te forceren en het werkt.
   Dus je kunt twee dingen proberen: jouw planten snoeien op 7 cm. In aarde laten staan of schoonspoelen en in een pot water zetten met prikkers en wachten totdat er blaadjes aankomen en dan weer in n pot met aarde zetten. Good luck!

  • Paul
   8 januari 2021 / 18:04

   Groeit weer aan, maar duurt even. Geduld dus

  • Deborah
   25 februari 2021 / 22:40

   Katten niets aan over gehouden?? Avocado is nl. nogal giftig!

   • titziana_
    27 februari 2021 / 19:16

    Neen, alle twee nog steeds levend. Maar ze zijn pokw El wat gewoon ? na het eten van cactussen en etc. Sindsdien alles veilig in glazen kastjes ?

  • Kirsten
   27 mei 2022 / 07:25

   Niet om je ongerust te maken maar avocado planten/bomen zijn giftig voor bijna alle dieren. Alleen apen en mensen kunnen er tegen.

 20. Lois
  9 oktober 2020 / 20:33

  Zo wat een avocadoliefhebbers hier! Nu al veel geleerd! Mijne heeft hele zomer op het zuiden op het balkon gestaan en doet het super. Groeit niet erg hard maar wel goed. Maar nu in de winter.. kan ik hem binnen zetten (met verwarming) of zou ik ook echt een kas moeten zoeken en vragen of hij daar kan overwinteren? Als hij dan toch binnen kan, is een plekje boven de verwarming oke of liever wat verder weg van het raam en dus minder daglicht.

  • cornelis
   11 oktober 2020 / 17:04

   Mijn ervaring is : in ieder geval niet boven de (centrale) verwarming zetten ! Krijg je eerst bruine vlekken in het blad en dan verschrompelen ze… Ik heb ze op een plek in de kamer gezet waar ze genoeg daglicht vangen. Achter het raam zonder zon erop kan volgens mij ook.

   • Lois
    16 oktober 2020 / 11:55

    Ah dankjewel Cornelis! Moet helemaal goedkomen zo 🙂

  • 12 september 2020 / 21:22

   Wauw wat een prachtige avocadoplant heb jij! Ongelovelijk
   Wat voor soort grond heb jij gebruikt en geef je wel eens wat extra, zo ja wat dan precies?

   Ik heb half mei een pit in het water gehangen. Mijn plantje doet het goed maar groeit niet echt door na die 6 bladeren.
   geef mij maar wat tips als je wil

   Thanx!

   • Elisabeth
    28 september 2020 / 09:52

    Hoi Liesbeth,

    Ik geef eigenlijk nooit iets extra en ik heb universele potgrond gebruikt van de Aldi supermarkt 🙂 Ik denk dat je geluk moet hebben als jouw plant snel groeit hoor! Ik heb er namelijk 2 bij staan en die groeien ook enorm traag. Eentje heeft nu 4 grote bladeren en het lijkt erop dat hij geen zin heeft om verder te groeien.
    Ik heb trouwens gemerkt dat de plant die wel snel groeit het op een gegeven moment niet meer fijn vond om in de vensterbank te staan, dus deze staat er nu iets verder vanaf en doet het weer goed!
    Dus helaas geen tips voor je, al had ik wel ergens gelezen dat je kunt proberen om wat organische plantenvoeding te geven (te koop bij de Action). Wie weet helpt het!

   • Margot
    28 september 2020 / 22:01

    Hoi Liesbeth,

    Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde als de andere reacties: ik heb gewone potgrond gebruikt, geef af en toe als de plant (die inmiddels 25 jaar oud is en ongeveer 3,5 m hoog en een diameter van 2,5 m heeft) een maal in de maand wat bijvoeding (als ik eraan denk). In de winter (dus binnenkort tweede helft van oktober) gaat hij naar een kas in de buurt en medio mei wordt hij samen met de andere grote potplanten weer opgehaald om in de zomer in de tuin te staan. Als de bladeren wat gaan hangen geef ik heel veel water, dat loopt wel weg onderuit de pot en verder staat hij in de volle zon. Als de plant wat kleiner is, gedijt die beter in wat halfschaduw heb ik gemerkt aan andere avocado’s die ik heb opgekweekt, die staan ook gewoon buiten en krijgen water als ik eraan denk, geen extra’s.

    • Lois
     10 oktober 2020 / 12:45

     Hoi Margot, heeft de jouwe wel vruchten al?

     • Margot
      11 oktober 2020 / 11:22

      Hi Liesbeth,

      Nee, nooit iets van een bloem zelfs gezien! Ik ben van plan om hem volgend jaar in een zo groot mogelijke pot te verplanten en hopelijk krijgt hij dan een impuls om n keer te gaan bloeien.

  • Maarten
   26 september 2020 / 19:45

   Hallo Elizabeth, wat een prachtige Avocado planten heb jij gekweekt ! Ik heb deze vraag aan jou en aan de andere lezers en lezeressen : mijn avocado pit staat nu met hele lange wortels in een glazen inktpot met smalle hals. In de barst zijn kleine groene pitjes zichtbaar en iets wat zou kunnen lijken op een loot. De wortels worden nogal bruin, de laatste dagen. Ik woon op het zuiden. Wanneer moet de pit in de aarde ?? Gaarne reactie, Maarten.

   • Elisabeth
    28 september 2020 / 10:04

    Hoi Maarten! Thanks 😀 Die van mij heb ik in de aarde gezet toen er een klein stengeltje uit was gekomen aan de bovenkant van ongeveer 1cm lang. De wortels waren toen bij mij ook bruin aan het worden.
    Ik heb nog een pit in het water hangen en deze heeft lange gekrulde wortels, ook deels bruin, en in de bars zie ik ook iets groens zitten. Ik denk dat ik deze binnenkort in de aarde ga zetten want de wortels blijven groeien maar er komt nog geen plantje uit. Hopelijk gaat hij in de aarde beter groeien!

 21. Maartje
  23 juli 2020 / 09:03

  Hallo allemaal,
  Ik heb het ontkiemen op een glas meerdere malen geprobeerd maar het is me nooit gelukt ondanks weken hoopvol wachten. Maar toen ik de schone pit in een vochtige servet in een halfopen plastic zakje in een donkere kast had gelegd, af en toe checken of het vochtig genoeg is, toen verscheen er snel ( week of 2/3) een worteltje. Als de wortel een cm of 3 is en de pit goed open gebarsten in een pot met aarde zetten. En ja hoor, het plantje kwam vrij snel boven!

 22. cornelis
  21 juli 2020 / 23:19

  Hallo iedereen !
  Na ontkiemen in de composthoop in een plastic kweekpotje met niet ‘scherpe’ tuincentrumaarde gestopt. Alleen, heb ik wel de goede grond voor de avocado genomen ? Wie heeft hier ervaring mee ?
  Mvg. Cornelis

 23. 9 juli 2020 / 20:38

  zet hem zomers buiten na mijn idee doet hij het prima krijg nieuwe bladeren,niemand is het gelukt om een boompje te kweken en ik doe niets bijzonders? Misschien dat je het is moet proberen buiten te zetten?

 24. Gitt
  24 april 2020 / 18:19

  Hoi! Dankjewel voor dit artikel! Zeer nuttig!

  Mijn avocado is ondertussen 1.5 jaar maar heeft een grote bruine vlek in het midden va een van zijn bladeren en de nieuwe, jonge blaadjes verschrompelen. Weet jij toevallig wat ik mis doe? Ik wil niet dat is sterft!

  Alvast bedankt

  • jeroen
   7 mei 2020 / 10:50

   Ik heb net hetzelfde. Een plant van 1 jaar die het al altijd heel erg goed doet. Sinds een paar weken bruine bladeren en de jonge bladen verschrompelen. Ben ook heel benieuwd hoe dit komt. Haal jij de onderste bladeren weg?

 25. Patricia
  18 april 2020 / 14:03

  Ik heb mijn plant laatst verpot begin maart denk ik en is sindsdien niet zo happy meer daarvoor ging hij als een tierelier…de bladeren hangen en krullen en kunnen er zo af gehaald worden. De grond is niet droog ik geef hem nu ff minder water omdat de grond nog vochtig is. Ik heb hem nu in de serre gezet licht en warm en hopelijk wordt hij weer happy, maar waar kan het aan liggen??

  • Gijs
   26 april 2020 / 09:10

   Ik heb precies hetzelfde probleem!! Hij stond eerst in een goedkope tinnen emmer en groeide heel snel sterk en gezond, en nu heb ik hem in maart overgepoot naar een mooie ruimere terracotta pot en hangt hij alleen maar slap!! Ik maak me best zorgen.. Mijn persoonlijke plan nu is om de grond te vervangen en dan kijk ik wat er gebeurt.

   • elly
    10 juni 2020 / 15:09

    Hallo Gijs, Mijn avocadoboom is inmiddels wel een boom te noemen. Hij staat bij mij gewoon in de volle grond, waar hij ook spontaan is gaan groeien, nadat ik, voor de gijn, een mooie pit in de grond heb gestopt. Hij staat nu de derde zomer en het is iedere keer weer spannend in het voorjaar. Nu is hij ongeveer 2 meter met een prachtige kruin.

    • Helga
     6 september 2020 / 12:32

     Hallo Elly,
     Ik zou dat ook willen doen en heb een vrij beschut tuintje. Hoe ziet jouw tuin eruit? Heb je een foto van je boom?

    • Frieda
     6 oktober 2020 / 10:30

     Wil je eens een foto plaatsen van je prachtige boom?

  • Solange
   22 november 2020 / 18:06

   Bij mij gebeurt nu ook hetzelfde. Na het verpotten in nieuwe grond is die helemaal slap gaan hangen. De plant is groot dus het proces van het krullen van de bladeren gaat langzaam, maar het worden er wel steeds meer die ik er vanaf kan trekken. Wat heb jij toen gedaan?

 26. Argonath
  23 november 2019 / 17:59

  Om vruchten van een avocado boom te krijgen moet je de avocado boom enten van een vruchtbare boom.

 27. Inés
  1 november 2019 / 16:26

  Geeft u de plant het hele jaar door voeding (ook in de winter)?

 28. 5 september 2019 / 14:19

  ik woon in tenerife is dat goed voor die plant
  ik kan men op het terras zetten weinig zon
  es dat goed kan dat tegen een stootje wind want hier kan het weleens wet wind
  de beste groeten
  Theo

 29. Corny lormans
  12 augustus 2019 / 08:03

  Lange stengels zonder bladeren van mijn advocadoplantje is dat normaal groeien er nog bladeren aan
  Grtjs

  • Maarten
   6 oktober 2020 / 12:13

   Ik zit met het zelfde probleem : mijn pit heeft goed wortel geschoten, er zit een piepklein stengeltje in de barst, maar die wil niet doorgroeien. We hebben hem vorige week in de aarde gezet, voor voedingsstoffen. Is dit een geduld kwestie ?

   • Linda
    11 oktober 2020 / 16:27

    Heel veel geduld!. Ik ben begonnen eind juni met 2 pitten en ondertussen is de ene een mooie plant geworden van 40cm hoog. de andere kreeg kleine steeltjes waar niets mee gebeurde en plots toen ik het bijna had opgegeven is hij vorige week beginnen groeien en krijgt nu blaadjes.

 30. Margot
  7 juli 2019 / 21:06

  Inmiddels is mijn avocadoplant/boom al zeker iets van 25 jaar oud, ook vanuit een pit opgekweekt. In de winter gaat hij met de andere terrasplanten naar een kas hier in de buurt, waar hij de hele winter blijft staan. Hij is al tig keer bijgesnoeid omdat hij anders te groot wordt, en is nu zeker iets van 3,5 meter hoog en 2 meter breed. Vruchten heb ik nog nooit gezien, maar wellicht komt dat doordat ik niet echt heel goed voor hem zorg….vandaag voor het eerst in 10 jaar heb ik hem in een grotere kuip gezet en mijzelf voorgenomen om vaker bij te mesten en als ik een nog grotere kuip kan krijgen, ook wat vaker te verpotten. Hoe dan ook een heel sterke boom, die tot half oktober gewoon blijft buiten staan, weinig zorg vraagt.

  • Vanessa
   16 februari 2020 / 13:29

   Er is mij verteld dat je twee avocado planten/bomen nodig hebt om avocado’s te kweken. Een mannelijke en een vrouwelijke plant… dus met 1 plant gebeurt er niets. De 25 jaar oude boom wil vast wel een partner! 😉

 31. Maddy
  14 juni 2019 / 08:49

  Ik heb ook een plantje van 70 cm moet je ze op een gegeven moment toppen zodat ze in de breedte gaan groeien?

 32. P
  15 mei 2019 / 13:21

  Hi, één van mijn avocadoplantjes is een beetje een probleemkindje. Hij is 25 cm groot en steeds als er bladeren aankomen verdorren ze relatief snel. Inmiddels lijkt hij de strijd te verliezen. Nu verdorren de bladeren al wanneer ze nog zeer klein zijn. En inmiddels begint van bovenaf de stengel bruin te worden. Heeft het zin om hem af te snijden net onder het bruine gedeelte? Andere laatste reddingstips?

  Groet P

 33. Gertie Baartman Iprenburg
  7 mei 2019 / 14:02

  Hallo, Ik heb een avokado plant die is ongeveer 2,5 meter. Hij staat in de serre en heeft veel daglicht. Hij ziet er fris uit. Zou ik er ooit vruchten van krijgen? Hij is zeker al acht jaren oud. In het begin heb ik hem vaak gesnoeid. Hij staat eigenlijk in de volle grond. We hebben een gat in de grond en daar staat hij in. Ook mijn banaan doet het goed. We hebben ieder paar jaar vruchten. En dat is al twintig jaar zo. Ze zijn lekker zoet. Kan ik iets doen om mijn avokado tot bloei en vruchten te krijgen. Ik hoop dat U mijn kan helpen.
  Met vriendelijk groet Gertie Baartman Iprenburg

  • Ilse
   31 mei 2019 / 14:22

   Heeft die ook geen bestuiving nodig ? Zijn het ook geen mannelijke en vrouwelijke planten ?
   Dacht dit eens ergens gelezen te hebben …

   • Ra
    18 januari 2020 / 20:26

    Klopt na 15 jaar KAN er vruchten aan komen maar een avocadoboompje is ook erg kieskeurig je kan je lelijk erin vergissen zo’n plant is toch tropisch ligt er aan uit welke land de pit waar de boom van afkomstig is amirika of afrika zodra je dit weet weet je ongefeer de klimaat wat de plant nodig heeft kwa vruchten kan je alleen krijgen als de plant vind dat de verzorging gaat zoals die wilt krijg je een bloem dan is die de eerste dag manelijk en bestuif je die met een kwast stuifmeel in bakje en volgende dag is diezelfde bloem vrouwelijk en ga je met diezelfde kwastje met de stuifmeel van de bloem van de eerste dag in de bloem van de 2e dag en dan bestuif je het ook vergis je niet de ene avovadoboom vind zonlicht heerlijk en de andere doet het al prima bij een beetje zon het is ff uitzoeken wat voor soort avocadoboom je hebt

   • Ra
    18 januari 2020 / 20:30

    Klopt de 1e dag is de bloem een manelijk geslacht en de 2e is diezelfde bloem een vrouwelijk geslacht.
    Je gaat eerst met kwast en bakje langs de eerste bloemen die je ziet, pakt het stuifmeel door er een bakje onder te houden en met de kwast de stuifmeel erin te laten vallen, niet te veel maar een beetje, en de volgende dag ga je met de stuifmeel dat in het bakje zit en met diezelfde ongewasse kwast die in het bakje bleef liggen terug in diezelfde bloemen want dan zijn die weer vrouwelijk

  • Groentje
   2 juni 2019 / 12:06

   Advocadoboom krijgt normaal pas vruchten na 15 jaar ongeveer dacht ik. Nog even doorzetten ?

  • Soraya
   9 juni 2019 / 18:59

   Ik heb veel last van schimmel dat door de (terracotta) pot heen naar buiten komt, wat kan ik hieraan doen? En wat zal het probleem zijn?

   • annemieke
    1 oktober 2019 / 13:53

    dat is waarschijnlijk geen schimmel maar kalk. Dat te weten, maakt het idee om het regelmatig af te nemen met een doekje, ik spoel terracotta potten met zulke witte randen ook wel eens af onder de kraan, gewoon met plant erin.

 34. Elly smit
  4 mei 2019 / 10:26

  Hoi,

  Mijn plantje van een half jaar oud groeit goed, ziet er mooi fris uit. Binnenkort wil ik hem weer overpotten en dan in de zomer misschien buiten op een halfschaduwplekje. Maar moet de pit ook straks nog boven de aarde uit blijven komen of plant je die op de duur onder de grond?
  Ik hoor het graag, groetjes Elly

  • Erik
   16 mei 2019 / 02:26

   Ook zoals nu de pit dan half in de grond stoppen, werkte bij mij prima, is nu een metertje groot.

 35. Niels
  29 april 2019 / 19:52

  Hi allemaal,

  Ik heb een pit die al gekiemd is. Hij heeft wortels en ook al blaadjes. Er komt alleen de hele tijd een soort witte schimmel op de wortels. Heb blijft terug komen ook al ververs ik het water regelmatig. Weet iemand wat dit is en hoe ik dit moet verwijderen?

 36. Hannie
  17 april 2019 / 12:24

  Hallo
  Ik heb ook een avocado plant in huis maar de lol is er voor mij een beetje af omdat hij te groot wordt.
  Is er iemand die blij wordt van mijn boompje van 3,6?

   • Hannie
    28 april 2019 / 19:08

    Oei, was wel erg slordig berichtje!
    Mijn avocado is 3,6 jaar oud en ongeveer 1,75 meter hoog

    • Smartiez05
     7 mei 2019 / 18:53

     Moest je ergens in de buurt van Antwerpen wonen wil ik hem wel adopteren.

     • Sonia de wit
      2 augustus 2019 / 08:54

      Hey , ik heb wel een plaatsje voor hem , grote lichte ruimte , geen zonlicht .
      Ik wil hem wel adopteren ! ?

    • Jonneke
     6 juli 2019 / 14:36

     Waar staat de plant op dit moment?

    • Mar
     20 april 2020 / 18:53

     Ik wil het ook wel graag overnemen…

 37. Wendy
  14 april 2019 / 10:37

  Mijn plant is 2 jaren geleden ”geboren’ en ik heb donkere bladeren en krullende bladeren meegemaakt. Ik haalde deze bladeren eraf en liet de kleine blaadjes erin zitten. Nu groeien er nieuwe bladeren eraan. Gisteren vr de 2de keer verpot in nog n groter pot. Ik lees hier dat bij jullie de plant groter is dan bij mij. Moet ik geen extra mest geven zodat mijn plantje normaal groeit?

  • Valérie
   29 januari 2020 / 17:28

   Hoi, ik heb momenteel ook last van gekrulde bladeren (de oudste exemplaren onderaan mijn boompje).
   Is het oké om ze gewoon te verwijderen of wil dat zeggen dat mijn plant iets mist?
   Groetjes

 38. Otje
  15 maart 2019 / 17:14

  Hi, mijn advocado plant is nu 75 cm groot. Ik heb hem vanaf het begin dus wel in de vensterbank laten staan. Alles ging goed tot ik dus nu net bruine bladeren zag. Het zijn de onderste 4 en daarboven heeft hij nog 7 groene bladeren. De bruine bladeren hangen. Heb mn plant meteen op een andere plek gezet, wist niet dat ze niet in de vensterbank konden staan.. hoe moet ik mn plant nou verzorgen? Want heb ergens anders weer gelezen dat als je plant 30 cm hoog is je de onderste blaadjes moet afknippen..

 39. Layla
  14 maart 2019 / 09:09

  Hallo,
  Mijn avocado heeft laatst al zijn bladeren verloren. Hij groeide toen wel nieuwe kleine blaadjes, maar die zijn ook verdord. Ik geef best veel water sinds hij zijn bladeren ging verliezen en ik bespuit hem regelmatig. Er zit nu zelfs witte schimmel op de pit. Heeft iemand misschien enig idee wat ik er aan kan doen om hem weer bladeren te laten groeien en van die schimmel af te komen? Of zal ik een nieuwe moeten zaaien?
  Alvast Bedankt!
  Groetjes
  Layla

  • Lin
   8 april 2019 / 11:18

   Hai, onze boom gaat nu zijn 3e levens jaar in.
   Ook onze boom heeft last gehad van bruine bladeren met her en der gaten er in.
   Ik had op het net gevonden dat dit ook aan de verzouting van de aarde kon liggen, door hem een enorme hoeveel heid water te geven (in een pot met een gat onderaan) word de aarde een soort van schoon gespoeld.
   Tevens zijn wij toen ook begonnen met citrus voeding te geven van pokon.
   Mijn partner is dol op de plant, hij is er als een grapje mee begonnen (praat dus ook tegen de plant 😉 inmiddels zijn er meer planten gekweekt om ze uit te delen aan vrienden die ook super hart hun best doen om hun plant liefde te geven 🙂

   1 vraag heb ik een gedeelte terug kunnen vinden in de rest van de vragen, ik zou graag een iets uitgebreider antwoord willen ontvangen over het snoeien van de plant.
   Ons kind word te groot namelijk om hem te laten over winteren in ons huis.
   Als ik dus nu (voorjaar) de nieuwe bladeren top dan gaat hij zijscheuten geven, dus dan gaat hij de breedte in i.p.v. de lengte.
   Is dit ook te voorkomen….. of zit er een keer een stop in de lengte groei?
   We hebben hem nog nooit gesnoeid namelijk.

  • Carmen
   5 december 2021 / 23:15

   Hoi Layla,

   Ik heb op dit moment hetzelfde probleem… wat heeft u eruit eindelijk tegen gedaan?

   Vriendelijke groetjes,
   Carmen

 40. Elise
  13 maart 2019 / 11:39

  Hoi, ik heb een kleine vraag over de voeding die je geeft aan je planten. Je schrijft ‘een half dopje voor een liter.’ Verdeel je deze liter over je 2 planten of geef je beide planten een liter voeding? Ik heb namelijk 1 avocado plant en wil hem gaan voeden als hoe jij het doet 🙂

 41. Janka’s Spijkerman
  8 februari 2019 / 12:45

  Hallo Ik heb een plant van anderhalve meter hoog en een meter breed. Al bijna 6 jaar! (In april)
  Nu pas last van verdrogendebladeren , zal ook mest gaangeven.

 42. De Jaeger Wiske
  4 februari 2019 / 16:18

  Hallo ,mijn advocado plant is 50 cm groot ,en wordt een beetje te groot voor die plaats waar hij nu staat ,mag die plant buiten staan ?
  en welke plaats is het beste voor die plant .Graag goeie raad zodanig dat mijn plant niet kapot zal gaan .Alvast bedankt

  • 10 maart 2019 / 16:06

   De plant kan nu niet naar buiten. Zodra het constant boven de 15 graden is, kan dat wel. Maar hij mag niet in het directe zonlicht. Dus zoek tzt een plekje uit in de schaduw (waar het dus minimaal 15 graden is).

 43. 29 januari 2019 / 10:32

  Mijn Avovado plant ziet er aan de boven heel zwart en droog uit. En als ik de pit bekijk lijkt t of als of er schimmel op zit? Het is ie nog te redden?? Iemand tips of ie nu echt overleden??

  • 10 maart 2019 / 16:08

   Heb je de bladeren wel met een plantenspuit nat gemaakt? Schimmel op de pit wijst erop dat de pit te vochtig is..

 44. IBU
  17 januari 2019 / 10:37

  Hey, mijn avocado plant zijn bladeren worden bruin aan de toppen!
  Het is presies of ze uit drogen!
  Ze hangen af naar beneden, en zijn fel donker groen met diepe nerven.
  De plant is nu een jaartje oud, en ongeveer 60 cm hoog.
  En ik weet nu niet of ik te veel of juist te wijnig water heef.
  Dit is voor mij niet duidelijk, daarom hoeveel water moet hij hebben.
  En ook hoe dikwijls dan.
  M.v.g. Ibu.

  • Stefan
   20 februari 2019 / 14:44

   He dat heb ik ook, donkergroene bladeren en verder naar de uiteinde worden ze geler en puntjes zijn bruin. Jij al enig idee hoe het komt?

   Groetjes

   • Natha
    4 maart 2019 / 14:24

    Velen denken dat wanneer de bladeren van een plant bruin worden, dit een teken is van te weinig water. Bij de meeste planten is het echter een teken van te véél water. Voel eens wat dieper in de grond, is het vochtig? Misschien de plant een keertje verpotten, dat mag ook wel eens, en zien hoe het met het wortelstelsel is. Indien er rotte of dode wortels zijn, deze verwijderen en de plant weer planten in nieuwe potgrond (daar zit overigens weer nieuwe voedingsstoffen in).

 45. anita
  13 januari 2019 / 20:35

  Mijn avocadoplanten zijn allemaal buiten gegroeid. Gewoon pitten in een pot met grond en ze groeien allemaal als kool. Ook in de zon. Momenteel staan er nog een paar buiten en het heeft toch al een aantal keer gevroren. Zien er nog prima uit dus een beetje vorst kunnen ze blijkbaar ook wel aan.

  • 16 januari 2019 / 11:24

   Het is heel afhankelijk van welk avocado-ras je plant. Dit artikel gaat over de gewone bruine avocado uit de supermarkt. Misschien heb jij een andere soort?

   • C.Gast
    29 januari 2019 / 19:26

    Hallo groene broertje . Hier thuis een Avocadoplant met een attitude! In 3 jaar ruim 2 meter hoog en 2meter breedte.
    Deze winter opeens veel bladeren die bruin worden en afvallen. Sommige bladeren hebben allemaal gaatjes. Enig idee wat ik er tegen kan doen ? Hoop dat ik hem nog in leven kan houden. Alvast bedankt voor je moeite.
    Groet C.

 46. L
  12 januari 2019 / 14:39

  Zijn er ook mensen die al een avocado hebben geoogst? Zo niet, weet iemand hoe te handelen zodat dit wel gaat gebeuren?

  • 16 januari 2019 / 11:25

   Dit kan 7 tot 10 jaar duren. En dan moet je een mannetjes en vrouwtjes boom hebben die elkaar kunnen bestuiven. Dus de kans dat het lukt is erg klein.

 47. Andy
  23 december 2018 / 14:54

  ja het kweken volgens de regels werkt niet. gewoon de pit n je tuin gooien en 1 op de 10 wordt een plantje. Zie je er 1 van 30 cm dan overpotten in een geschikte pot.

 48. Agnes
  20 december 2018 / 14:29

  Eerst ooit half jaar lang een pit op een glas water met stokjes, duurde vreselijk lang voor er wat gebeurde.

  Toen, zonder dat ik het doorhad, groeiden er in onze composthoop ook meerdere avocadoplantjes. Hoe leuk, dus nu bespaar ik mij de moeite en haal ik er ieder jaar een paar uit de compost om verder mee te kweken of weg te geven.

  Dus dat als tip, gooi de pitten gewoon in je compost, als je die hebt.

 49. Smekke6
  19 december 2018 / 09:24

  Bladeren krullen wat op van mijn 1,5 jarige avocadoplant. Heeft het heel goed gedaan tot nu. Ook oudere bladeren zijn eraf gevallen. Iemand tips?
  Grond is nog vochtig. Herft altijd redelijk wat water gekregen.

  Thanks

  • Miek
   26 december 2018 / 01:08

   Exact hetzelfde gebeurt bij mij! Plant deed het altijd heel goed, is nu 1,5 jaar oud, bladeren begonnen op te krullen en vallen er nu één voor één af… Heb net wat plantenvoeding gegeven, misschien door gebrek aan zonlicht nu in de winter?

 50. odette
  2 december 2018 / 11:12

  hier odette uit poperinge mijn advokaatboom is al zes jaar oud

  de boom staat in een plastiek vat van 20 l die we gekregen hebben van een landbouwer. Dit vat doormidden gezaagd
  en zo groeit hij er fleurig op los. In de zomer staat hij op het terras maar niet in de felle zon ik laat hem zo lang mogelijk
  buten staan. dat is goed voor de gezondheid. Enkel wanneer het gaat vriezen gaat hij naar binnen en in de lente zo vroeg mogelijk naar buten. Ik behandel hem net zoals al mijn andere terras planten en geef hem gewone korrel mest voor in de groenten tuin
  hopelijk zullen er bij enkele jaren vruchten aan groeien.
  veel succes. m.v.g

  • 10 maart 2019 / 16:10

   Zo Odette, dat is al lang! Wat fijn dat hij het zo goed doet! Ik heb geleerd dat hij niet onder de 15 graden mag komen, dus ik ben daar toch wat voorzichtiger in..

 51. T.
  4 november 2018 / 16:09

  Hallo,

  Ik heb nu een avocado plant van ongeveer een half jaar.
  Hij is 50 cm hoog en heeft 3 stelen. Kan ik alle 3 de stelen gewoon laten zitten of moet ik ze eraf snoeien zodat ik er 1 over hou?
  Ik heb hem net omgepot dus hij heeft wel meer ruimte nu.

  • 30 november 2018 / 15:22

   Beste ,
   Ik woon in spanje en meer bepaald in de provincie Almeria , zuid spanje dus , ik heb al meerdere pitten laten schieten , ik doe die in een keukenpapiertje en leg die in een plastiek doosje met een deksel erop en binnen de drie weken heb ik een wortel en een stammetje , mijn eerste advocado heb ik nu geplant die is ongeveer één jaar en half oud , omdat het hier in spanje maar ongeveer drie dagen slecht is op een maand heb ik ze in de tuin geplant , het is hier nooit onder de zestien graden , in de winter .
   Ze stonden in de zon op een oude tafel , in een grote pot , en van de ene plant werden de bladeren aan de uiteinden bruin , dus ik dacht ik plant ze , misschien worden ze te groot om in die pot te blijven staan , nu lees ik dat ze niet in de volle zon mogen staan , tja dat is hier dus wel het geval , nu nog niet omdat het een winterzon is maar in de zomer is het hier ongeveel 40 graden , ik zou effe willen aan zien , hoe het ze zal vergaan , maar vermits ik heel veel advocado s eet , is het geen probleem , moest het eens misgaan , alleen die bruine bladeren maken me ongerust , en ook waar haal ik de meststoffen hier , dat waren eigenlijk mijn twee vragen na heel de uitleg .

   • 10 maart 2019 / 16:11

    Wat heerlijk in Spanje zeg! Dan kunnen de planten inderdaad lekker buiten blijven staan (mits in de schaduw). Ik gebruik voeding van pokon, dat lijkt me ook wel in Spanje verkrijgbaar, toch?

 52. Eline
  8 oktober 2018 / 07:46

  Goedemorgen, wat houdt het in als de bladeren helemaal gekruld zijn, maar wel een donker groen blad hebben ???

  • slinge
   13 november 2018 / 17:03

   hi, dat was bij mij ook.. en nu is het plantje kapot 🙁

 53. Mieke Schorreels
  24 september 2018 / 10:54

  Ik heb twee acocadoplanten in één plantenbak staan, gekweekt in 2010, in het begin is het wat zoeken hoe je de plant het beste verzorgd, hij heeft niet veel water nodig, in de winter bijna heelmaal niets. Zij staan elk jaar buiten in halfschaduw zon vanaf april t.e.m.oktober.
  Het gebeurd dat zij al hun bladeren verliezen en volledig kaal staan, niet panikeren na een tijd komen er overal scheuten.
  Gewoon met veel liefde behandelen.

  • Wendelien
   30 november 2018 / 12:08

   Dag Mieke, de bladeren van mijn avocado worden van onderaf zwart en vallen af, nu nog maar 4 bladeren. De plant heeft tot okt buiten gestaan en nu in de woonkamer, sindsdien zijn de bladeren gaan afvallen. Dit is dus normaal als ik jouw stukje lees? Wanneer gaan de nieuwe bladeren weer komen?
   Alvast bedankt

 54. Mama
  21 september 2018 / 12:36

  Hi, ik heb dit voorjaar ook wat pitten onder handen genomen, een paar mochten binnen wortel schieten en een paar buiten in de hete zon. Zodra ze wortel schoten en een steeltje kregen heb ik ze in een pot met makkelijker moestuin mix gezet en buiten gelaten. Eerst ochtendziek en later op de dag schaduw, maar als ze daar na een paar dagen aan gewend waren volop in de blakende zomerzonnetje gezet in weer en wind. Ze hebben een stevige steel met gezond glimmend blad gekregen en zijn zo’n 30 cm groot. Ze groeien niet hard maar wel stevig! Komende nacht wordt het onder de 10 graden dus heb ik ze nu in een buiten kasje gezet, ik ben benieuwd wat het volgend jaar wordt. Na terugkomen van onze vakantie dacht ik dat er 2 dood gegaan waren maar na een beetje liefde en water zijn die ook weer uitgeschoten!

 55. Eline
  24 augustus 2018 / 12:08

  Wat is er aan de hand als de bladeren van mijn avocado plant gaan krullen ? Ze hangen slap en ze zin gekruld

  • Ricardo
   25 augustus 2018 / 12:41

   Dat is bij mijn plantje ook het geval, ik ga maar eens probeer om minder water te geven want de grond is erg nat. Ik heb nog twee plantjes waar de grond droger is en die staan er wel vrolijk bij?

 56. marliesmonster
  11 augustus 2018 / 20:53

  Het is mij gelukt om een plantje te laten ontstaan.
  inmiddels is de steel ruim 40 cm hoog en zitten er kleine blaadjes aan er zitten geen zij takjes aan.
  Klopt het dat hij bestaat uit 1 lange steel zonder zij takjes?
  ik weet niet wanneer ik hem moet verpotten ?

  • Silvana
   16 augustus 2018 / 14:39

   Leuk. Je zou nu de planten moeten verpotten.
   Ik heb 4 avocadoplant. Ik heb 3 in de pot buiten en 1 in de grond( jammer genoeg bij winter weer is dood gegaan, maar nu komen weer een nieuw tak.

  • 10 maart 2019 / 16:14

   Hoi! Als je graag wilt dat hij meerdere zijscheuten krijgt, moet je hem ’toppen’ in het voorjaar. Dus de bovenste kleine blaadjes eruit knippen. Dan gaat hij in de breedte verder 🙂

 57. 10 juli 2018 / 21:34

  Hé hallo Sytse.
  Je hebt een leuke site, ik heb er zelf nog geen maar dat moet ooit nog wel ééns er van gaan komen hoor.
  Ik heb een vraag: Ik heb 4 avocado planten gehad 1 heeft het niet gehaald en waar er 2 – 60 cm hoog zijn en bruine bladeren hebben.
  Moet ik die bladeren er af knippen of laten zitten en gaat het dan genezen? of niet. Weet jij raad?
  En de vierde doet het ook nog deze moet ik wel even ver potten heb je misschien nog tips?
  Groetjes uit Maassluis.

 58. lurre
  26 juni 2018 / 17:20

  ik heb sinds een jaar een boompje opgekweekt , deze is toch 1 m hoog geworden met zijtak.
  nu merkte ik vorige week op dat hij op de puntjes van de blaadjes bruin wordt en in het midden van het blad vervolgens ook .
  eerst dacht ik aan een watertekort , maar na water geven , 1 week later alleen nog maar verslechterd.
  zou dit voedingstekort kunnen zijn ?
  zit nog steeds in zijn eerste potgrond en heeft nog nooir voeding gekregen omdat hij het altijd zo goed deed.
  als iemand me kan helpen hiermee, dit zou zeer geapreccieerd worden .

 59. 19 juni 2018 / 12:07

  Bij ons staat er momenteel ook een avocadoplant in een ruime pot op het balkon. Krijgt alleen in de late morgenuren direct zonlicht. Verder water , ruim , 2 x per week. Groeitals kool de laatste weken. Voor die tijd op de vensterbank . Lekker licht. De pit werd aan het begin gewassen en afgedroogd en heb hem zelfs omgekeerd in een potje met tuinaarde gepoot. Het duurde een paar maanden voor er een bescheiden sprietje naast de pit naar boven kwam. Sindsdien groeit alles. Het grootste blad heeft een lengte van 35 cm en de plant is momenteel 47 cm hoog. De laatste twee weken een groeispurt meegemaakt van wel 10 cm. Ik hoop dat het zo door gaat, want wil in de toekomst mijn eigen oogsten, al is het er maar één. Als het werklui wordt, gaat de plant weer naar binnen en vertroetelen we hem tot na de winter en de temperatuur standvastig boven de 12 graden blijft.

 60. Marnxi
  16 juni 2018 / 16:27

  Hallo groen broertje,

  Ik heb misschien anderhalf jaar geleden een poging gewaagd. Zeer succesvol, prachtig plantje gekregen. Maar tegen afgelopen winter (de plant was zo’n 50 cm hoog met mooi blad) is hij gestopt met groeien. In eerste instantie bedacht ik me dat het rond de lente wel weer zou gaan groeien maar tot nog toe geen beweging. Ik heb hem een tijdje terug verpot. Is het misschien een idee om te te gaan snoeien? Graag een tip die mijn plantje weer nieuw leven inblaast.

  Groetjes Marnix

  • Jurgen
   14 november 2018 / 21:24

   Hier ongeveer hetzelfde.
   Plantje groeide als kool en na het overplanten doet hij niks meer.
   Iemand een tip?
   Weet zelf niet goed wat te doen. Wil hem niet het hoekje om helpen.

 61. Manon
  29 mei 2018 / 08:11

  Grappig, mijn avocadoplant staat al sinds oktober vorig jaar voor het raam en krijgt in de middag best wel wat direct zonlicht. Hij is inmiddels bijna 60 cm hoog en heeft het daar prima naar zn zin!
  Ben ik dan toch die dwarse die zegt dat mijne t wel kan haha.

  • Dana
   9 juni 2018 / 23:58

   Ja, mijne staat op het balkon, dag en nacht, direkt in de volle zon, tot ongeveer 16 uur. Geen problemen..

 62. Rob
  28 mei 2018 / 19:20

  Hallo,
  Tegenwoordig is mijn Avocado plant ca 1,5 jaar oud en ca 1,2m eter hoog. Sinds zeg een half jaar zijn er zijscheuten aangekomen en die zijn al 1,5 ! meter breed. 75 cm Eleke kant op dus.
  Kan ik die niet beter afknippen oid ? Volgens mij groeit de palnt niet meer in de hoogte en dat heb ik liever…
  Het is verder een hele mooie plant het grootste blad is ca 35 cm !
  Jammer dat ik geen foto kan uploaden.

  • 10 maart 2019 / 16:16

   Hoi Rob, wauw! Die van jou gaat dus ook lekker! 😀 Je kan ze zijscheuten wel afknippen (in het voorjaar) mar dat geeft geen garantie dat hij dan weer de hoogte in gaat. Het kan ook zijn dat hij nieuwe zijscheuten maakt. De kans is dus 50/50.

 63. Ton van der Sluijs
  26 mei 2018 / 08:15

  mijn vrouw en ik hebben voor de gein es een pit behandeld…. het plantje is ni 25 cm hoog inmiddels!! Yep! je krijgt een band met zo’n ding!! Meerdere malen per dag even kijken en….genieten vande groei…Sttt…ben eigenlijk pas sinds dat de eerste worteletjes eruit kwamen, me gaan inlezen,. De reis omhoog volgen van het plantje is , je eigen kind volgen…. we genieten er van… Dank voor je mooie pagina. groetjes Dimitra en Ton

 64. Jurian
  9 mei 2018 / 14:01

  Hoi,

  Ik heb ook een avocado plant, sinds een aantal dagen zijn de bladeren heel droog geworden en donker van kleur. Ze hangen erg.

  Geef hem geregeld water.

  Nu zag ik tussen het zand een klein groen bolletje liggen, weet jij wat dit is? Een zaadje of?

  Groet

  • Valerie Eskens
   22 mei 2018 / 10:32

   De mijne zijn bladeren zijn ook heel donker, droog en hangen helemaal door. Ik geef hem anders ook 1 a 2 keer per week water.
   Groen bolletje zie ik niet, hij begint onderaan wel schors te krijgen!
   Ik vraag me ook af of ik hem nu te veel of te weinig water geef en hij daardoor zo hangt…

 65. Suske
  7 mei 2018 / 09:20

  mooi 1 jarige plant die nu van op de grond 75cm is uit eigen kweek !! zeker ook is doen !!

 66. Candy
  3 mei 2018 / 12:04

  Zeer interessante uitleg!!!
  Ik heb er 2 en zijn nu 2j.
  De ene is al 1m50 hoog de andere nog maar een 70tal cm.
  De grootste staat er nu zeer ongelukkig bij. De kleinste is nu wel wat gelukkiger, die heeft lang staan treuren.
  Ik heb ze net verplant met compost uit eigen tuin. Ze staan nu nog even buiten in de zon (het is nog niet te warm)
  Ik gaf maar 1 keer veel water. Maar dat ga ik nu doen zoals jij schreef.
  Bedankt voor deze zeer nuttige tips

 67. 29 april 2018 / 15:12

  Hallo goedemiddag, Groene Broertje,Het is mij gelukt om twee advocado planten {bomen{ te kweken in een jaar .Ze zijn nu beiden ongeveer 30 cm hoog . door ze gewoon in de grond te.stoppen. afgelopen winter hebben ze binnengestaan in de woonkamer. nu staan ze deels binnen en buiten in een terracotte pot met gat ze krijgen veel licht, overdag staan ze buiten de nacht brengen ze beide binnen door,, water geven doe ik naar behoefte. af en toe staan ze even in een zachte regen. Ze zien er fris en fruitig uit,ze beginnen nu beide weer uit te lopen, krijgen dus nu nieuwe blaadjes , dus denk ik dat ik het er tot nu tot aardig goed van af breng ? ik heb tot nu toe nog niet bij gemest zal dat binnenkort eens doen. Tot zover mijn avonturen met mijn beide plantjes ik hoop dat ze voorspoedig op mogen groeien tot echte bomen. vriendelijke groente Bert blom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..