De eerste 5 dagen sapvasten

De eerste 5 dagen sapvasten

Onlangs keek ik Fat, Sick and nearly Dead weer eens. Ik was ontzettend geïnspireerd door Joe Cross en besloot zelf ook te sapvasten. Het begon afgelopen dinsdag.

Dag 1

Vol goede moed ben ik begonnen. Ik had 2.5 liter sap mee naar kantoor. 3 flesjes van een halve liter en een van een liter en daarmee moest ik het echt wel redden. Alleen viel één fles sap, juist die van een liter, heel erg tegen. Er zat teveel gember in en m’n keel vloog bij iedere slok in de brand.

De hele ochtend ging het goed. Rond 13.30 uur begon ik wel zin te krijgen om iets te kauwen. Dat is natuurlijk ook wat ik ben gewend. Maar zonder aan die drang toe te geven heb ik de dag prima overleefd. Wat ook een mooie bijkomstigheid is, is dat ik mezelf slanker voel dan dat ik ben. Dat komt denk ik omdat ik mezelf niet helemaal vol stop met allemaal voeding waar mijn lichaam moeite voor moet doen om het te verteren.

Dag 2

– 2.8 kg Totaal: – 2.8 kg

WHAT THE FUCK?! -2.8 kg in 1 dag? Dat kan gewoon niet! Ik stap weer van de weegschaal af en klim er weer op. Ja hoor, hetzelfde gewicht. Ik doe de weegschaal uit en weer aan. Ik stap er nog eens op. En nog eens. Jup, het is waar. Ik ben in 1 dag tijd, 2.8 kg afgevallen. Vandaag ging het eigenlijk gemakkelijker dan gisteren. Voordeel was dat ik de hele dag thuis was en me dus (naast social media, samenwerkingen en m’n blog) niet zo druk hoefde te maken. Ik heb 3 heerlijke sapjes gemaakt en die zie je op de foto helemaal bovenin. Van de rode sap staat al een recept online. Het is inmiddels 14.00 uur en ik ben aan mijn tweede sapje begonnen. Zodra ik die achter de kiezen heb, ga ik naar de Turkse supermarkt hier om de hoek. Eens even flink groente en fruit in slaan. Ik denk namelijk dat ik dit detoxen/juices/sapjes drinken nog wel even volhoud.

Dag 3

-1.0kg. Totaal: – 3.8 kg

Ik word wakker en heb het koud. Als ik goed en wel wakker ben heb ik het niet alleen koud, maar heb ik ook ontzettende honger. Dit trek ik echt niet meer. Maar ik wil niet opgeven want ik krijg zoveel gezonde vitamines binnen op deze manier en ik val echt af en dat moet ook doorgaan wil ik deze zomer zonder gêne op het strand kunnen liggen. Op mijn tandvlees kom ik de dag door. Ik verlang ernaar om ergens op te kauwen maar ik kan me inhouden. Vroeg naar bed en dan is het morgen hopelijk over. Ik hoorde namelijk dat dag 3 de zwaarste is.

Dag 4

– 0.2 kg Totaal: – 4.1 kg. 

De wekker gaat vroeg. Ik kijk op m’n telefoon en zie dat het 05.15 uur is. Ik moet eruit. Het is vroeg. Te vroeg om honger te hebben. Gelukkig denkt mijn lichaam er hetzelfde over. Ik heb geen honger. Wel heb ik zin in troep. Chips, koek, wat dan ook. Maar nee. Stay strong. Die trek zit alleen maar in m’n hoofd, zeg ik tegen mezelf. Ik kom de dag gemakkelijk door. Totaal geen honger en ik taal eigenlijk niet naar eten. Ze hadden gelijk! Na de derde dag wordt het beter. Ik zou bij een vriend blijven eten en dat eten werd 500ml sap van de Makro. Hij bestelde frietjes en frikadellen. Oh Lord, ik ruik de friet en ik moet het. NU! Ik gun mezelf 4 frietjes. 4 is niet genoeg, als ik eenmaal de smaak te pakken heb neem ik er nog 3. In totaal 7 frietjes. M’n buik begint te borrelen. Oké, shouldn’t do it. Ik ben baas. Mijn buik niet. Dus ik stop. Ik kijk hoe hij zit te genieten van z’n frietjes en ik besluit dat slank en gezond worden belangrijker is dan een moment van gelukzaligheid. Dat gaat te snel weer voorbij om nu al op te geven.

Dag 5

– 0.1 kg Totaal: – 4.2 kg. 

Het is oké. Die 7 frietjes waren heerlijk en ik heb mezelf daar toestemming voor gegeven. Ik heb geen honger dus dat scheelt. Ik begin met een glas Oranje Boven. Prima. Ik moet weer even streng voor mezelf zijn. Ik ga naar de Action en zoek cadeaupapier. Dat gebruik ik namelijk als achtergrond voor mijn foto’s (gratis tip van flip) en het is tijd voor wat nieuws. Ik loop de hele winkel door en kom dus ook langs de ‘food section’. Ik zie heel veel lekkere dingen. Ze proberen me te verleiden. Zonder enige twijfel loop ik ze voorbij. De strijd is over en het sapvasten voelt normaal voor mijn lichaam. Gelukkig. Ik tref het cadeaupapier aan en loop naar de kassa. Nog meer lekkere dingen. Doet me niks. 

Ik wil proberen 40 dagen lang te sapvasten. Daarna wil ik het eten weer langzaamaan terug brengen naar een goed en gezond voedingspatroon. Maar weet je, als ik die 40 dagen niet red, accepteer ik dat ook hoor. #NoSpang

Volg:
Delen:

13 Reacties

 1. Rebecca
  30 juni 2018 / 13:28

  Super leuk om te lezen!
  Mag ik vragen of je de sapjes zelf had gemaakt of had besteld?

 2. 12 maart 2017 / 22:37

  He wat tof dat je dit doet. Ik ben trots op je dat je niet de bak friet helemaal hebt leeggegeten haha. Waarschijnlijk zou ik zo’n honger hebben dat ik alles op zou eten haha. Ik ben benieuwd naar de rest van de dagen. Super leuk ook dat je zo eerlijk bent over je (honger) gevoelens.

  • 13 maart 2017 / 00:32

   Bedankt! Ja, ik had liever die hele bak afgepakt. Of 2 extra besteld. Haha! Maar hoe moeilijk het ook was en is, ik moet volhouden. Winners don’t quit denk ik op moeilijke momenten..

 3. 12 maart 2017 / 10:29

  Succes vent! Ik zou knettergek worden van het niet kunnen kauwen ? Oh en bedankt voor de tip van het cadeaupapier, dat ik daar zelf niet op ben gekomen ? Die ga ik ook eens toepassen ?

  • 12 maart 2017 / 10:38

   Haha, de eerste 3 dagen zijn het lastigst. Daarna gaat het wel.

   Goede tip hè! Ik had een rol papier liggen en dacht dat dat een toffe achtergrond zou zijn. Nu plak ik elke keer een stuk aan de muur en rol een gedeelte af. En daarna? Daarna pak ik er cadeautjes mee in. Hahaha

 4. 12 maart 2017 / 08:27

  Woow dit is echt niet gezond!!! Als je gezond eet, moet je elke keer als je honger hebt eten! Bovendien heb je energie nodig om het eten te verteren, dus kom je minder bij, maar als je je eten drinkt, gebruikt je lichaam minder energie voor het verteren, dus zal je bij dezelfde hoeveelheid voedsel meer netto energie beschikbaar hebben voor andere dingen… Als dit teveel is, zal je wel bijkomen. MAAR in enkel groenten en fruit zit nihil energie. Bovendien krijg je zo geen gezonde eiwitten en vetten binnen, toch? We zijn gemaakt om te eten en niet om een waterbuik te krijgen met veel honger ? Ik zou me in 5 dagen op niets meer kunnen concentreren… En hihi die eerste 2,8 kg was denk ik omdat je maag nu geen voedsel meer meesleurd ? Maar toch zal je als een sneltrein blijven afvallen… Sorry voor deze reactie, maar heb ook ooit proberen detoxen en mn lichaam is er half aan onder door gegaan…

  • 12 maart 2017 / 09:38

   Hi Iris,

   Het schijnt juist super gezond te zijn! Ik heb een aantal onderzoeken gelezen waaruit blijkt dat je lichaam op deze manier alle gifstoffen die on processed food zitten kan afvoeren omdat ik nu heel puur eet.

   Google maar eens. Dan kom je een heleboel onderzoeken tegen. En kijk de docu Fat, Sick and nearly dead even. Die Joe Cross doet het met doktersbegeleiding en alles.

   Stel dat ik me niet meer goed zou voelen, dan stop ik gewoon hoor. Maar so far, so good.

   • 13 maart 2017 / 08:54

    Ah super dat je toch naar je lichaam luistert ? ik heb geleerd dat dit het belangrijkste is ? en ik zal ze zeker eens opzoeken! Maar wat bedoel je met processed foods? Een appel met amandelen in havermoutpap is toch puur? ? ?

    • 13 maart 2017 / 11:26

     Haha, ja dat is wel puur maar ik neem aan dat je dat niet iedere dag, de hele dag eet? Ik at voorheen wel graag eens een kant en klare snitzel oid en dat is natuurlijk erg bewerkt. Met zo’n sapkuur detox je je lichaam en alles wat lang in je lichaam blijft hangen gaat daarmee de deur uit 🙂

  • 12 maart 2017 / 10:03

   Mee eens, een paar dagen kan je wel zelf doen, maar langer moet je echt onder doktersbegeleiding gaan. Je kunt ook puur eten waarbij je wél calorieën binnenkrijgt, door voor onbewerkte plantaardige voeding te kiezen. Dan kan je het ook nog veel beter en langer volhouden.

   Sytse, let je op dat je niet teveel afvalt?

   • 12 maart 2017 / 10:16

    Ik let er goed op dat ik veel verschillende vitamines, mineralen en eiwitten binnen krijg. Maar mocht ik gaan twijfelen of me ineens niet meer zo goed voelen, dan bel ik de dokter of stop ik. Maar voor nu voel ik me heel goed!

 5. 12 maart 2017 / 07:46

  Wat interessant om dit te lezen! En wat knap dat je t zo goed volhoudt. Ik lig ziek in bed en eet ook alleen maar vloeibare dingen, maar daar ben ik toch niet zo blij mee haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..