Recept: Zaalouk by Tim

Dit recept is gemaakt en geschreven door Tim. Tim bedenkt de mooiste en heerlijkste recepten die (meestal) ook nog eens vegan zijn en plaatst ze op Instagram. Dit is zijn recept voor Zaalouk.

Zaalouk is een van oorsprong een gegrilde aubergine-paprika salade uit Marokko. Normaliter is deze heel fijn gehakt zodat je hem met brood kan scheppen. Ik ben zelf groot fan van gegrilde aubergine en paprika, de twee hoofdingrediënten. Als de salade zo fijn gesneden is, vind ik hem persoonlijk niet meer geschikt als volledig avondmaal. Door hem grof te laten, ontstaat er een flinke hap vol groenten. Het recept is uitgemeten voor één persoon die relatief veel eet (moi… gehehe) Lekker is het om het gerecht lauwwarm te eten met Arabisch brood of een beetje couscous.

Dit heb je nodig:

– 1 middelgrote aubergine
– 1 rode paprika (je kunt ook gegrilde paprika’s uit een potje nemen, snel en minstens zo lekker)
– 1 tomaat
– Halve kleine ui
– Half of kwart teentje knoflook
– Citroensap (of als je hebt: Marokkaans azijn)
– Olijf of koolzaadolie
– Bladpeterselie (vers)
– Koriander (vers, voor de liefhebber)
– 1 theelepel komijn poeder
– 1 theelepel koriander poeder
– 1 flinke theelepel paprika poeder
– Pul Biber (Turkse pepervlokken naar smaak)

Dit moet je doen:

Als eerste verhit je een (gril)pan of de oven en snijd je de aubergine en paprika in lange dunne plakken. Smeer de plakken in met een beetje olie en gril of bak de aubergine en paprika tot ze mooi kleuren en gaar zijn. De paprika duurt iets langer dan de aubergine.

Ondertussen snipper je de ui, snijd je de tomaat in fijne blokjes en meng je deze samen met de kruiden en een scheut olie in een kom. Hierin marineren straks de aubergine in paprika. Breng het mengsel op smaak met citroensap of azijn. Het mag niet te zuur worden. Voeg de nog warme aubergine en paprika toe en meng het geheel voorzichtig. Voeg als laatste nog een beetje zout en peper toe voor een verdieping van de smaak. Laat het geheel even intrekken tot het lauwwarm is.

Vis een paar plakken aubergine uit de kom en leg ze in een cirkel op een bord, daarop een iets kleinere cirkel paprika. Ga zo door tot de plakken op zijn en schep het overgebleven tomaat-kruidenmengsel in het midden of erover heen. Serveer eventueel met wat Arabisch brood (vraag wel even of het vegan is bij de bakker..) of met couscous.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge